loader
Foto

Galerie foto

TVR 2: „Mihai Viteazul”, un film de excepție de Ziua Unirii Principatelor

Pe 24 ianuarie, telespectatorii TVR 2 s-au bucurat de programe speciale printre care spectacolul extraordinar de teatrul TV, „Chirița în provincie” și impresionanta producție cinematografică în regia lui Sergiu Nicolaescu.

 

Ziua Unirii Principatelor Române este sărbătorită la TVR 2 cu programe speciale, dedicate aniversării a 159 de ani de la primul pas important pentru înfăptuirea statului naţional unitar român. Pe 24 ianuarie, de la ora 12.50, telespectatorii trăiesc momentul istoric al Centenarului alături de profesor dr. Adrian Cioroianu, într-o nouă ediție „5 minute de istorie”. De la ora 14.05, Televiziunea Română, prin Casa de Producţie TVR, vă invită la spectacolul de teatru „Chiriţa în provincie”, de Vasile Alecsandri (premiera - 1982). Regia artistică a piesei pline de umor, ce critică arivismul micilor boieri rurali, este semnată de Alexandru Dabija, iar fondul muzical îi aparţine compozitorului Alexandru Flechtenmacher. Din distribuție: Tamara Buciuceanu, Puiu Vasiliu, Dionisie Vitcu, Doina Deleanu, Liliana Margineanu, Sergiu Tudose, Valentin Ionescu și Ioan Chelaru.

„Mihai Viteazul”, filmul regizat de Sergiu Nicolaescu în 1971 poate fi urmărit de telespectatorii TVR 2 în două părți, miercuri, 24 ianuarie și joi, 25 ianuarie, începând cu ora 20.10. În anul 1972, producția notată cu 8.4 pe IMDB a fost propunerea României pentru Premiile Oscar, la categoria cel mai bun film străin. Realizat sub formă de diptic („Călugăreni" şi „Unirea"), filmul lui Sergiu Nicolaescu evocă principalele momente ale domniei lui Mihai Viteazul: negocierea tronului cu Sultanul, la Constantinopol; refuzul de a plăti tribut; încoronarea de la Alba Iulia; bătălia de la Miraslău; trădarea generalului Basta; refugierea la Praga; bătălia de la Goraslău; uciderea domnitorului.

Realizat după un scenariu scris de Titus Popovici, „Mihai Viteazu” îmbină perfect scenele de luptă la scară grandioasă, intrigile politice, trădările şi dramele familiale şi, mai ales, prestaţia unui mare actor, Amza Pellea. Din distribuție mai fac parte Sergiu Nicolaescu, Ion Besoiu, Olga Tudorache, Florin Piersic, Ilarion Ciobanu şi Mircea Albulescu. Povestea a avut premiera la 13 februarie 1971 și s-a bucurat și de succes internațional. „Mihai Viteazul” a fost prezentat pe ecran panoramic la Festivalul Internațional de Film de la Moscova în iulie 1971. A urmat apoi lansarea filmului în Germania de Est, Finlanda, Germania de Vest, iar în aprilie 1973 a ajuns în Japonia.

„Mihai Viteazul”, în cifre

Filmul „Mihai Viteazul” a avut parte de un mare succes de public la cinematografele din România, fiind vizionat de 13.321.377 de spectatori, după cum atestă o situație a numărului de spectatori înregistrat de filmele românești de la data premierei și până la data de 31.12.2007 alcătuită de Centrul Național al Cinematografiei. El a fost relansat la 29 septembrie 2000, fiind vizionat de încă 18.926 spectatori. Mihai Viteazul se află astfel pe locul 3 în topul celor mai vizionate film românești din toate timpurile după cum atestă un comunicat din 2006 al Uniunii Autorilor și Realizatorilor de Film din România.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...