Concertul susţinut de Orchestra simfonică și Capela Corală Academică „Doina” ale Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău poate fi urmărit în direct la TVR Cultural şi la TVR Iaşi, duminică, pe 6 iulie, de la ora 21.00.
50 de ediţii împlineşte, anul acesta, Festivalul Internațional „Vacanțe Muzicale la Piatra Neamţ”, cel care umple Curtea Domnească de melomani, dar şi de acorduri şi ritmuri fermecătoare. Între 6 şi 12 iulie, orchestre celebre, coruri şi solişti aprecitaţi, instrumentişti desăvârşiţi şi trupe iubite aduc în faţa iubitorilor de muzică, pe platoul Curții Domnești din Piatra Neamţ, cele mai frumoase concerte, arii şi bijuterii camerale, poveşti pe note muzicale ce vor încânta, cu siguranţă, audienţa.
Festivalul este deschis de Concertul simfonic „Carmina Burana”, de Carl Orff, susţinut de Orchestra simfonică și Capela Corală Academică „Doina”, ale Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din Chișinău, dirijate de Mihail Agafița (orchestră) şi Ilona Stepan (cor), soliști Tatiana Costiuc (soprană), Andrei Otean (bariton) şi Viktar Navitskii (tenor). Concertul poate fi urmărit şi de melomanii care nu ajung în aceste zile la Piatra Neamţ, el fiind transmis în direct la TVR Cultural şi la TVR Iaşi, pe 6 iulie, de la ora 21.00.
„Carmina Burana” (denumirea latină pentru „Cântece din Beuern”) este numele unui manuscris care conţine 254 de poezii şi texte dramatice din secolele XI, XII şi XIII. Manuscrisul a fost găsit în 1803 în mănăstirea benedictină Benediktbeuern, în Bavaria, şi se află în prezent în biblioteca naţională bavareză, la München, în Germania.
Istoria celebră a cantatei scenice „Carmina Burana” începe prin descoperirea acestei lucrări cu texte medievale, de către compozitorul Carl Orff, într-un catalog de anticariat. De la prima sa audiţie (8 iunie 1837, Frankfurt am Main) şi până în prezent, „Carmina Burana” se bucură de o celebritate fără precedent. Explicaţia vine din forţa de comunicare a partiturii şi din efectul extrem de puternic al celor mai cunoscute pasaje ale sale.
Tema principală din „Carmina Burana” este reprezentată de vulnerabilitatea și fragilitatea oamenilor în fața sorții iminente. Lucrarea este împărțită în patru secțiuni tematice: Destinul; Primăvara și bucuria trezirii la viață a naturii; Taverna, ca o formă nelimitată de pofte necontenite și diverse; Dragostea sub toate aspectele ei, trăirile cele mai intense care pot duce de cele mai mult ori către dorințe neîmplinite.
Colectiv emerit din Republica Moldova, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” a fost fondată în anul 1930. Pe parcursul activităţii sale a avut rolul de emisar al artei şi culturii, devenind, în timp, unul dintre amsamblurile de vârf din ţară.
Actualmente, Orchestra reuneşte un grup de peste optzeci de instrumentişti profesionişti, constituind un organism cu bogate tradiţii muzicale şi o activitate concertistică intensă. Începând cu anul 2004 şi până în prezent, Orchestra este condusă de prim-dirijorul Mihail Agafiţa.
Colectiv emerit din Republica Moldova, Capela Corală Academică „Doina” a fost înfiinţată în anul 1930, fondatorul şi primul său dirijor fiind C. Pigrov. Numele „Doina”, emblematic pentru esenţa folclorului moldovenesc, Capela îl deţine din anul 1933. Capela Corală Academică „Doina” este unul dintre cele mai reprezentative colective corale din Moldova, dispunând de un efectiv de 70 de artiști de cor, inclusiv solişti de înaltă ţinută profesională.
Capela a desfăşurat o prodigioasă activitate concertistică, pe toate continentele. Repertoriul său este amplu, întrunind cele mai valoroase creaţii corale laice şi sacre din tezaurul muzicii universale, lucrări vocal-simfonice, prelucrări corale ale melodiilor folclorice.
Născut în 1973 în Republica Moldova, Mihail Agafiţa este dirijorul ajuns la maturitate artistică, recunoscut pentru stilul său distinctiv care îmbină rigoarea cu expresivitatea și profunzimea înțelegerii muzicale reflectate în fiecare concert pe care îl dirijează, reușind astfel să-și lase amprenta în lumea muzicală internațională, printr-o vastă experiență acumulată de-a lungul anilor și marcată de circa 1000 de concerte simfonice şi spectacole de operă şi balet alături de colective din România, Republica Moldova, Spania, Finlanda, SUA, Rusia, Italia, Polonia, Cehia, Ucraina şi Belarus, precum și diverse turnee în Franța, Germania, Danemarca, Grecia, Elveția, Portugalia, Olanda și Belgia.
Ilona Stepan s-a născut în anul 1964. Și-a făcut studiile la Şcoala specială de muzică „Eugen Coca”, apoi la Academia de Muzică „G. Musicescu” din Chişinău, la specialitatea Dirijat Coral, obţinând Diploma cu menţiune. Ulterior și-a desăvârşit măiestria dirijorală (studii post-universitare) la Academia NAțională de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Din martie 2002 Ilona Stepan devine dirijorul Corului „Union Fenosa” (actualmente Corul Național de Cameră).
Lector universitar de canto și lied la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, actualmente șefa catedrei canto academic, Tatiana Costiuc este, din 2013, solistă a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”. În anul 2015, i-a fost conferit titlul onorific Maestru în Artă. Din 2021 devine membru al Uniunii Muzicienilor din Moldova. Este laureată a mai multor concursuri naționale și internaționale.
Andrei Otean este solist al Corului Național de Cameră al Sălii cu Orgă, evoluând din această poziție în cadrul mai multor proiecte naționale și internaționale, realizate pe scene din orașele Spaniei. Este solist al formației „Univox”, alături de care a concertat la importante festivaluri de muzică jazz din Moldova, Ucraina, Romania, Franța. Din 2010, este lector la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.
Viktar Navitskii are colaborări cu Filarmonica Națională „Serghei Lunchevichi”, Sala de Orgă Chișinău, Palatul Republicii Tiraspol. Actualmente este solist la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, activitatea sa artistică prilejuindu-i turnee în Germania, Franța, Elveția. Spania.
producător TV şi foto: Horia Gumeni