loader
Foto

„Trei poveşti despre iubire”, în seria „Filmul de artă”, la TVR 2

Filmul poartă semnătura lui Hou Hsiao-Hsien, unul dintre cei mai importanţi regizori ai cinematografiei taiwaneze. Îl puteţi urmări luni, 21 octombrie, de la ora 23.10 pe TVR 2.

 

TVR 2 a programat luni, 21 octombrie, de la ora 23.10, în seria „Filmul de artă”, o coproducţie Franţa-Taiwan – „Trei poveşti despre iubire” („Three Times”, 2005).

Ca şi celelalte producţii difuzate în seria „Filmul de artă” (în fiecare luni, de la ora 23.10, la TVR 2), şi filmul „Trei poveşti despre iubire” este precedat de o scurtă prezentare a regizorului Laurenţiu Damian.

Drama „Trei poveşti despre iubire” a primit o nominalizare la Palme d’Or (Festivalul de Film de la Cannes din 2005), din distribuţia filmului făcând parte Qi Shu, Chen Chang şi Fang Mei.

Filmul prezintă trei poveşti de dragoste, petrecute în epoci diferite, între care se creează corespondenţe dincolo de timp: în 1911, o tânără încearcă să scape dintr-un bordel şi să-şi construiască o altă viaţă, în 1966, un soldat caută cu disperare o fată pe care a întâlnit-o într-o după-amiază, jucând biliard, în 2005, la Taipei, un triunghi amoros ilustrează perfect relaţiile complicate ale epocii moderne.

 

Despre „Filmul de artă”

Prof. univ. dr. Laurenţiu Damian apreciază că „filmul de artă şi de autor este acel cinema de elită, încărcat de sens şi semnificaţii în care valoarea conceptului dramaturgic se îmbină cu poetica marilor autori de film. Un cinema pe care îl gândeşti, un cinema cu secvenţe care te obsedează multă vreme, un cinema în care recunoşti autori de geniu: Michelangelo Antonioni, Federico Fellini, Akira Kurosawa, Kim Ki Duk, Lars von Trier,  Hou Hsiao Hsien, Ingmar Bergman, Andrei Tarkovski, Orson Welles, Margarethe von Trotta. Filmul de artă şi autor înseamnă nu doar cineaşti care au intrat de mult în cultura mondială a cinematografului ci şi tineri cineaşti care experimentează, propun formule postmoderne, redimensionează arta filmică şi cuceresc marile festivaluri internaţionale: Philip Kaufman, Zhagke Jia,  Jacques Audiard, Vincent Paronnaud  şi Marjane Satrapi, Sylvian Chomet şi românii Cristian Mungiu, Cristi Puiu, Corneliu Porumboiu sau Călin Netzer.

Programul seriei „Filmul de artă” reprezintă un adevărat regal cinematografic, cuprinzând filme cu un palmares impresionant la festivalurile de gen din lume, producţii cu mari distribuţii, mari regizori. Fiecare film este precedat de o scurtă prezentare făcută de regizorul Laurenţiu Damian.

FILM.TVR.RO

Logo

 

Un film românesc la Moscova - posibil măr al discordiei, Alaska de la ruși la americani, subminarea încrederii românilor în armată, ameninţări cu ...

Turismul religios, pelerinaj pentru suflet

Turismul religios, pelerinaj pentru suflet

publicat: Duminică, 28 Aprilie 2024

În Săptămâna Patimilor, la „Investiţi în România!”, am ales o temă deosebită: Turismul religios, pelerinaj pentru suflet. Emisiunea se difuzează ...

Hunedoara, un judeţ „Cât se poate de... UNESCO”! Duminică, la „Exclusiv în România”, pe TVR 1

De la străvechea Ulpia Traiana Sarmizegetusa la recent restaurata Cetate a Devei, cu cântec şi bucate delicioase – am însoţit echipa lui Cristi ...