„Tradiții”: Crâmpeie din viața „Privighetorii din Crasna”

TVRi | Luni, 11 Octombrie 2021
„Dragu’ mi-i portul și jocul, că-s copilă de la codru”. Sâmbătă, 16 octombrie, de la ora 13:00, la TVR MOLDOVA și luni, 18 octombrie, de la ora 10:00, pe TVRi, ați urmărit o ediție dedicată interpretei de muzică populară Maria Iliuț.

Interpreta de muzică populară Maria Iliuț spune că, oriunde s-ar afla, dorul de Crasna, invocat și în cântecele sale, n-o părăsește niciodată.

Emisiunea „Tradiții” de sâmbătă, 16 octombrie, ora 13:00, ne invită în Bucovina. Tatiana Slivca și echipa de filmare au ajuns în Crasna, unul dintre cele mai mari sate de români din regiunea Cernăuți.

(w640)

Surprinsă la baștină, interpreta a vorbit despre tradițiile locului și felul cum a reușit să ajungă printre cei mai îndrăgiți artiști de la Chișinău, dar, mai ales, să păstreze dialectul bucovinean și să-l transmită atâtor generații de tineri din Ansamblul „Crenguță de iederă”.

Maria Iliuț recunoaște că cel mai mult preferă să doinească pentru că doinele îi răscolesc sufletul, dar desaga de piese pe care le-a cules de la sătenii, alături de care a crescut și și-a plămădit talentul, cuprinde toate speciile folclorului.

Sofia Vicoveanca spunea: „Rar cine știe să doinească în brâul carpatin, așa cum o face Maria Iliuț.”

***

Emisiunea „Tradiții”, realizată și prezentată de jurnalista Tatiana Slivca, pune  în valoare patrimoniul național - material și imaterial și promovează obiceiurile românilor de pe ambele maluri ale Prutului.

(w640)

Invitații emisiunii vor fi surprinși atât în studioul de înregistrări, în sălile de repetiții, acolo unde își desfășoară activitatea, cât și la baștină, acolo de unde își trag rădăcinile.

***

Emisiunea „TRADIŢII” poate fi urmărită  în fiecare sâmbătă, de la ora 13:00, la TVR MOLDOVA (reluare - miercuri, de la ora 11.00) și pe TVR INTERNAŢIONAL, lunea, de la ora 10:00.

(w640)

Prezentator şi producător Tatiana Slivca

TVR +
Canalul TVR YouTube