Trabant, mon amour. Povestea automobilului devenit icon al generaţiei '60

TVR1 | Luni, 16 Mai 2022
Posesori ai acestei maşini povestesc despre iubirea vieţii lor, mașina Trabant. „Adevăruri despre trecut”, seria de documentare istorice despre ceea ce a însemnat viața noastră în comunism, a continuat la TVR 1 pe 17 mai. | VIDEO

Şi în sezonul 13, echipa emisiunii „Adevăruri despre trecut” ne oferă subiecte și mărturii în premieră despre ceea ce a însemnat viața noastră în comunism și readuce la lumină întâmplări, fenomene și personalități istorice care au influențat fundamental soarta românilor timp de aproape 50 de ani. Din 3 mai, episoadele noului sezon „Adevăruri despre trecut” pot fi urmărite la TVR 1 marţi, după filmul de „Telecinematecă”.

(w640)

Pe 17 mai, seria documentară „Adevăruri despre trecut” continuă cu un episod dedicat automobilului devenit icon al generatiei '60, trabantul.

La data de 7 noiembrie 1957, primul „Trabi” a ieșit pe linia de producție a unei fabrici din Republica Democrată Germană. La fabrica din Zwickau au fost produse de-a lungul timpului mai mult de 3 milioane de automobile Trabant, iar o parte dintre acestea au ajuns și în țările fostului lagăr socialist, inclusiv în România.

(w640)

Mașina îi oferea românului fără mari resurse o combinație ideală. La prețul și consumul relativ scăzut, se adăuga faptul că partea mecanică era deosebit de simplă și de generoasă. Orice defecțiune putea fi remediată acasă, cu condiția să ai cunoștințe elementare de mecanică și să citești cu atenție cartea tehnică a mașinii.

(w640)

Patru posesori de Trabant în comunism, trei bărbați și o femeie, trecuți cu toții de 60 de ani, povestesc despre iubirea vieţii lor, mașina Trabant. Întâmplărilor comice li se adaugă adevarate declarații de devotament față de automobilul devenit icon al generatiei '60, pe care îl conduc în continuare cu plăcere, deși a depășit uneori un milion de kilometri parcurși.

Realizator: Gheorghe Preda

Producător: Raluca Rogojină

Montaj: Ioana Cristea

Din 3 mai, la TVR 1, echipa emisiunii formată din Raluca Rogojină - realizator și producător, Lavinia Betea - consultant de specialitate; Roxana Tarhon, Raluca Bibiri, Diana Deleanu, Gheorghe Preda - realizatori, Ştefania Ţene, jurnalist şi Lucia Zamfir, documentarist, prezintă istorii adevărate, în cel de-al 13-lea sezon „Adevăruri despre trecut”.

 

TVR +
Canalul TVR YouTube