loader

„Timpuri noi”, ultimul film în care Chaplin îl joacă pe Micul Vagabond

RECOMANDARI

Miercuri, 29 iulie, de la ora 20:10, Telecinemateca v-a adus „Timpuri noi” (Modern Times), filmul din 1936 în care actorul îl interpretează pentru ultima oară pe Micul Vagabond, personajul care i-a adus faima.

 

„Timpuri noi” este ultimul film în care Chaplin interpretează personajul Micul Vagabond, cel care i-a adus faima şi simpatia universală. Într-o lume ultra-industrializată, eroul se luptă cu o linie de asamblare care pare să aibă o voinţă proprie, apoi cu maşinăriile de hrănit oameni, menite să eficientizeze programul de lucru şi să micşoreze pauza de prânz a angajaţilor la un sfert de oră.

Ajuns fără slujbă, se întâlneşte cu o tânără orfană şi cei doi pornesc împreună în căutarea fericirii – şi a unui culcuş pentru noapte – lovindu-se pe parcurs de nenumărate ghinioane.

„Timpuri noi” este adesea descris ca unul dintre cele mai bune filme ale lui Chaplin şi este unul dintre cele mai populare.  „Timpuri noi” trebuia să fie primul film cu sunet al cineastului; el chiar a scris dialogurile şi a realizat câteva scene cu sunet. Însă la scur ttimp el a abandonat această idee şi a revenit la filmul mut. Dacă Micul Vagabond ar fi vorbit pe marele ecran, credea Chaplin, el şi-ar fi pierdut din farmecul şi caracterul său.

***

În 2 februarie 1914 se lansa în cinematografele americane Making a living, primul film în care a jucat Chaplin. De atunci, cel care urma să devină şi pe ecran, ca şi în viaţă, micul vagabond, un personaj cu melon şi baston şi cu un mers caraghios, a cucerit inimile lumii întregi.

Primul film sonor al lui Chaplin a fost Dictatorul, în 1940, o parodie curajoasă îndreptată împotriva nazismului şi a lui Adolf Hitler şi care vorbea şi despre persecutarea evreilor. Filmul a provocat destule controverse, dar Chaplin a continuat să producă filme şi a încercat să păstreze o atitudine neutră.

Limelight a fost ultimul mare film produs de Chaplin în Statele Unite. Ultimele două filme le-a produs la Londra. În 1957 - A King in New York,  în care a fost actor, regizor, producător şi scenarist, iar zece ani mai târziu a produs ultimul său film: A Countess from Hong Kong, pentru care a făcut regia şi scenariul şi  a avut o ultimă apariţie ca actor, alături de Sophia Loren şi Marlon Brando.

 
„Deceniul ascuns” – viața din România comunistă

Un proiect aparte în peisajul documentar autohton, „Deceniul ascuns” aduce în prim-plan viața cotidiană din România anilor ’80, într-o abordare ...

Captivi în ecrane: Dependența digitală care ne schimbă viețile

Ne-am dorit să ne facă viața mai ușoară, dar acum nu mai știm cum să trăim fără ea. Tehnologia digitală, creată să ne ajute, a ajuns să ne ...

Prieteni și provocări de suflet la

Sâmbătă, 05 iulie, de la ora 20.00 și duminică, 06 iulie, de la ora 15.00, vă invităm să revedeţi la TVR 2 o nouă gală a sezonului 14 al ...