În primele cinci luni ale acestui an, la linia de urgență 0800.500.333 au fost înregistrate peste 800 de apeluri privind fapte de violență domestică. Multe femei au povestit că au fost amenințate cu moartea și lovite de parteneri sau foști parteneri și au reclamat că autoritățile locale nu au intervenit, după ce ele au cerut ajutor, arată informațiile transmise de Agenția Națională pentru Egalitatea între Femei și Bărbați (ANES), la solicitarea tvr.ro. După uciderea Teodorei, în primăvara acestui an, în Cosmopolis, numărul de apeluri la linia de urgență a crescut, a mai precizat ANES pentru tvr.ro. Femeile au la dispoziție și aplicația BrightSky, care le oferă sfaturi și explicații juridice, dar le dă și posibilitatea să țină un jurnal confidențial pentru documentarea semnelor abuzului la care au fost supuse.
„M-a amenințat că mă omoară și îmi ia copilul dacă îl părăsesc. Nu mă lasă să merg la serviciu, nici la familie. Controlează cu cine vorbesc. După ce bea, devine violent. M-a lovit în fața copiilor. Am sunat la Poliție, dar nu a venit nimeni. Nu am bani de avocat. Nu știu cui să mă adresez”.
Asta povestesc femeile terorizate de foști și actuali parteneri, care reușesc să sune la linia unde pot cere ajutor victimele violenței domestice: 0800.500.333.
În primele cinci luni ale anului, au fost înregistrate peste 2.000 de apeluri la linia de urgență unde pot cere ajutor supraviețuitoarele violenței. Numărul de apeluri este, însă, de două ori mai mic față de aceeași perioadă a anului trecut. Din cele peste 2.000 de apeluri, 806 apeluri au fost pentru a semnala cazuri de violență domestică, 15 apeluri - violență sexuală, șapte apeluri - trafic de persoane, trei apeluri - probleme din zona egalității de gen, patru apeluri - hărțuire la locul de muncă, iar aproape 1.300 apeluri au semnalat cazuri generale în care oamenii aveau nevoie de ajutor, arată datele Agenției Naționale pentru Egalitate de Șanse între Femei și Bărbați (ANES), comunicate la solicitarea tvr.ro.
Pentru comparație, între ianuarie și mai 2024, au fost înregistrate 1.351 de apeluri doar pentru a semna un caz de violență domestică, arată datele ANES.
Totuși, în raport cu datele prezentate de Poliția Română, numărul apelurilor la linia de urgență 0800.500.333 este foarte mic: în primele patru luni ale anului, Poliția a intervenit la 40.030 de cazuri de violență domestică, din care aproape jumătate în mediul urban.
Explicațiile le putem găsi rapoartele și cercetările publicate de autorități (Avocatul Poporului și ANES) și ONG-uri (Centrul FILIA) pe tema violenței domestice, care arată că victimele nu au încredere în autorități, că li s-a întâmplat să semnaleze un act de violență și să nu fie luate în seamă (Avocatul Poporului prezintă mai multe cazuri de acest fel soldate cu moartea victimei), că deseori se confruntă cu stigma socială în momentul în care cer ajutor.
Citiți mai multe pe această temă în textele: Când lipsa de cooperare dintre autorități duce la moartea femeilor - raport al Avocatului Poporului pe tema violenței domestice
Femeie în România. De ce a fost posibilă uciderea tinerei de 23 ani din Cosmopolis în plină stradă
Între dificultățile cu care se confruntă victimele violenței: lipsa intervenției autorităților locale, chiar și după sesizări repetate
Femeile reclamă, cel mai des: amenințări cu moartea sau cu bătaia, insulte, jigniri constante, șantaj emoțional - în general, amenințări referitoare la pierderea custodiei sau manipulări referitoare la copii, control asupra activităților zilnice sau asupra contactelor cu familia și prietenii, inducerea stării de vinovăție sau de teamă continuă; dar și acte de violență fizică - mai ales lovituri, împingeri, tras de păr, agresiuni nocturne, violență socială și economică - victima este izolată și i se limitează accesul la bani, violență sexuală și violență cibernetică.
O proporție semnificativă a cazurilor este corelată cu consumul excesiv de alcool al agresorilor, menționat de victime drept factor agravant în conflictele domestice, menționează ANES, în răspunsul remis tvr.ro.
Între dificultățile relatate de apelante se numără:
- lipsa intervenției din partea autorităților locale, chiar și după sesizări repetate
- dificultăți în accesarea sprijinului juridic - lipsa reprezentării, neîncredere în sistem
- frica de represalii sau de stigmat social
- absența unei rețele de sprijin - familie, prieteni, vecini.
Un alt tip frecvent de solicitare vine din partea oamenilor vârstnici, în special femei, care se confruntă cu comportamente agresive din partea copiilor lor, diagnosticați cu diferite afecțiuni psihiatrice - schizofrenie, tulburări afective severe, comportamente dezorganizate. Aceste victime nu doresc răul celor dragi, ci apelează la linie pentru sprijin emoțional și soluții concrete privind internarea, tratamentul și protecția lor personală, în condiții umane și demne, mai arată ANES, în răspunsul transmis tvr.ro.
Mai multe victime au apelat linia de urgență, după tragedia din Cosmopolis
După crima din Cosmopolis, a existat „o creștere semnificativă a numărului de apeluri primite la linia națională 0800.500.333. „Această evoluție este corelată cu mediatizarea intensă a cazului, dar mai ales cu promovarea publică a numărului de telefon, ceea ce a contribuit la o vizibilitate crescută a serviciului în rândul populației generale.
S-au înregistrat mai multe apeluri din partea victimelor directe ale violenței domestice, inclusiv persoane care nu apelaseră în trecut la sprijin instituțional, dar și un număr mai mare de apeluri din afara sferei de competență ANES, determinate de asocierea liniei cu ideea de „asistență urgentă”, precizează ANES, care ne-a transmis că o analiză privind situația apelurilor după crima din Cosmopolis este în curs.
Linia de urgență 0800.500.333 este disponibilă gratuit, 24/7, iar echipa de consilieri este instruită să ofere sprijin emoțional și consiliere psihologică/juridică inițială. Victimele sunt informate despre măsurile legale de protecție, le sunt prezentate opțiunile la nivel local de adăposturi, ONG-uri la care pot apela, cum pot beneficia de consiliere psihologică și cum pot găsi grupuri de sprijin. În funcție de situația semnalată, victimele sunt îndrumate să depună plângere la Poliție și să acceseze diferite servicii sociale, iar în caz de pericol iminent cazul lor este semnalat cu prioritate către 112, în timp ce și femeile sunt sfătuite să apeleze numărul de urgență.
ANES mai precizează că toate femeile care raportează o formă de violență sunt îndrumate să apeleze la Poliție, explicându-li-se procedurile legale.
Cele mai multe accesări ale aplicației BrightSky, care ajută victimele violenței domestice, în perioada celor 16 zile de activism civic
Femeile care se confruntă cu violența domestică pot apela și la aplicația BrightSky, dezvoltată de Fundația Vodafone România și Poliția Română. În aplicație, femeile pot găsi informații precum:
- chestionare de evaluare a gradului de siguranță al relației
- un jurnal confidențial pentru documentarea semnelor abuzului domestic în format text, poză, video sau audio. Informațiile din jurnal nu vor fi niciodată stocate pe telefon
- resurse,instrumente și informații pe tema violenței domestice, hărțuirii și abuzului sexual
- un ghid de siguranță online, cu sfaturi care pot ajuta la creșterea nivelului de securitate în mediul online
- date de contact ale serviciilor specializate în sprijinirea victimelor violenței de gen.
Aplicația și website-ul BrightSky.ro au fost accesate de doar 138.000 de useri, de la lansarea din 2020 până în prezent, arată datele transmise de Fundația Vodafone România, la solicitarea tvr.ro.
În 2024 au fost 44,500 utilizatori, iar în primele șase luni din 2025 (datele sunt până în 15 iunie 2025, inclusiv), 5.300 de utilizatori au descărcat aplicația sau au accesat website-ul.
De la lansare, 1.420 de persoane au sunat la 112 prin intermediul aplicației, potrivit Poliției Române.
„Nu se observă o legătură între numărul de utilizatori și evenimentul tragic din Cosmopolis, media lunară în 2025 fiind constantă. De obicei, vârfurile de accesare și vizibilitate ale aplicației sunt în lunile noiembrie - decembrie, când sunt cele 16 zile de activism civic (începand cu 25 noiembrie, Ziua internațională de luptă împotriva violenței asupra femeilor), când se vorbește mai mult despre acest subiect și avem si noi mai multe campanii de informare si promovare BrightSky”, mai arată Fundația Vodafone România, în răspunsul pentru tvr.ro.
* Foto principală: Imagine de la protestul din 18 iunie 2025, în fața Guvernului României, unde peste o mie de persoane au cerut protecție pentru victimele violenței domestice . Foto: Flavia Drăgan