loader
Foto

“Teleşcoala”, în sprijinul refugiaţilor din Ucraina

La TVR 2, proiectul "Teleşcoala" s-a extins: din 6 mai sunt difuzate lecţii de română pentru ucrainenii care vor să-şi îmbunătăţească cunoştinţele de limbă română.

 

Gândul de a ajuta țara vecină se regăsește și la "Teleșcoala"! La TVR 2, proiectul consacrat elevilor se extinde. Astfel, din 6 mai, în fiecare vineri, spațiul alocat emisiunii “Teleșcoala” este dedicat lecțiilor de limba română pentru refugiații ucraineni.

De la declanșarea războiului, peste 30 de mii de copii ucraineni au intrat și au și rămas în România. Pentru ei, Ministerul Educației a emis ordin privind repartizarea în unitățile de învățământ din țară sau posibilitatea de a asista la cursuri ca audienți, fără a fi înscriși la școala respectivă și fără a da examene.

În sprijinul celor care au fost nevoiți să fugă din calea războiului, Televiziunea Română difuzează, din 6 mai, pe TVR 2, în cadrul proiectului „Teleşcoala”, lecții speciale de limbă română, ca limbă străină pentru ucrainenii aflaţi pe teritoriul ţării noastre.

Cursul, intitulat "LIMBA ROMÂNĂ PENTRU UCRAINENI”, este nivel A1, iar profesorii, Larisa Petretchi şi Loredana Luşcanu, se adresează în paralel, atât în limba română, cât şi în ucraineană.

Cuvintele simple și expresiile uzuale sunt baza primelor lecții, apoi, treptat, sunt introduse și noțiuni elementare de gramatică. Se difuzează două lecții pe săptămână, vinerea, de la ora 9:00 şi 9:30, cu reluare de la ora 15:00 și 15:30.

(w882)

“Am văzut în zona noastră copii ucraineni care se integrează greu necunoscând limba română. Aşa că, am decis să le dăm o mână de ajutor, ca să înveţe pentru început limba română primul nivel. Lucrez într-o şcoală în care copiii studiază limba ucraineană ca limbă maternă şi avem şi clase cu predare bilingvă. Sunt două: una de gimnaziu şi una de învăţământ primar. Toate disciplinele sunt predate în limba ucraineană. E un avantaj pentru cei care vin din Ucraina să se înscrie în astfel de şcoli, unde sunt copii de etnie ucraineană, pentru că vor socializa mult mai bine şi se vor integra mai repede”, a spus profesoara Loredana Luşcan.

Cursurile "Teleșcoala" pot fi urmărite și online pe canalul de YouTube al TVR, pe pagina de Facebook a emisiunii Teleșcoala şi pe tvr.ro.

FILM.TVR.RO

Logo

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Drama „Marocco/Mikado” (2021), în 4 aprilie, la TVR Cultural: Într-un șir de întâmplări în care toți au avut intenții bune, dar totul se sfârșește cu moarte, cine e vinovatul?

Dramele „Femei obișnuite” (2019), „Marocco/Mikado” (2021) și „Pather Panchali” (1955) sunt propunerile TVR Cultural pentru telespectatori, în ...