loader
Foto

“Teleşcoala”, în sprijinul refugiaţilor din Ucraina

La TVR 2, proiectul "Teleşcoala" s-a extins: din 6 mai sunt difuzate lecţii de română pentru ucrainenii care vor să-şi îmbunătăţească cunoştinţele de limbă română.

 

Gândul de a ajuta țara vecină se regăsește și la "Teleșcoala"! La TVR 2, proiectul consacrat elevilor se extinde. Astfel, din 6 mai, în fiecare vineri, spațiul alocat emisiunii “Teleșcoala” este dedicat lecțiilor de limba română pentru refugiații ucraineni.

De la declanșarea războiului, peste 30 de mii de copii ucraineni au intrat și au și rămas în România. Pentru ei, Ministerul Educației a emis ordin privind repartizarea în unitățile de învățământ din țară sau posibilitatea de a asista la cursuri ca audienți, fără a fi înscriși la școala respectivă și fără a da examene.

În sprijinul celor care au fost nevoiți să fugă din calea războiului, Televiziunea Română difuzează, din 6 mai, pe TVR 2, în cadrul proiectului „Teleşcoala”, lecții speciale de limbă română, ca limbă străină pentru ucrainenii aflaţi pe teritoriul ţării noastre.

Cursul, intitulat "LIMBA ROMÂNĂ PENTRU UCRAINENI”, este nivel A1, iar profesorii, Larisa Petretchi şi Loredana Luşcanu, se adresează în paralel, atât în limba română, cât şi în ucraineană.

Cuvintele simple și expresiile uzuale sunt baza primelor lecții, apoi, treptat, sunt introduse și noțiuni elementare de gramatică. Se difuzează două lecții pe săptămână, vinerea, de la ora 9:00 şi 9:30, cu reluare de la ora 15:00 și 15:30.

(w882)

“Am văzut în zona noastră copii ucraineni care se integrează greu necunoscând limba română. Aşa că, am decis să le dăm o mână de ajutor, ca să înveţe pentru început limba română primul nivel. Lucrez într-o şcoală în care copiii studiază limba ucraineană ca limbă maternă şi avem şi clase cu predare bilingvă. Sunt două: una de gimnaziu şi una de învăţământ primar. Toate disciplinele sunt predate în limba ucraineană. E un avantaj pentru cei care vin din Ucraina să se înscrie în astfel de şcoli, unde sunt copii de etnie ucraineană, pentru că vor socializa mult mai bine şi se vor integra mai repede”, a spus profesoara Loredana Luşcan.

Cursurile "Teleșcoala" pot fi urmărite și online pe canalul de YouTube al TVR, pe pagina de Facebook a emisiunii Teleșcoala şi pe tvr.ro.

 

"Oamenii și legea": despre contractul de donație

publicat: Duminică, 26 Mai 2024

Luni, 27 mai, ora 13.00, aflați despre ce este contractul de donație și cum se poate anula, urmărind o nouă ediție a emisiunii "Oamenii și legea" ...

Luni, 27 mai, ora 21.00, vă invităm să urmăriți o nouă ediție a emisiunii "Avocatul dumneavoastră", la TVR Internațional.

„Ziua Românilor de Pretutindeni”, la TVR Internațional

Televiziunea Română urează La Mulţi Ani, românilor de pretutindeni şi marchează ziua lor,  „Ziua Românilor de Pretutindeni”, duminică, 26 mai, ...