Viața plină de culoare, sâmbătă la "Teleenciclopedia" | VIDEO

TVR1 | Joi, 02 Iulie 2020
Sâmbătă, 4 iulie, de la ora 18:35, pe #TVR1 şi online pe TVR+, vă aşteptăm cu o nouă oră magică la #Teleenciclopedia . Iată sumarul ediției:
culoare

* VASILIY KANDINSKY - VIAȚA PLINĂ DE CULOARE (ep.2/2)

Tabloul „Viața plină de culoare” conține, în mare măsură, elementele caracteristice picturii non-figurative, către care artistul s-a îndreptat încă din anul 1908.

* ANTOINE DE SAINT-EXUPERY (ep.1/5)

La 29 iunie 1900 se năștea, la Lyon, Antoine Jean Baptiste Marie Roger, al treilea copil al vicontelui Jean de Saint-Exupéry şi al Mariei Boyer de Fonscolombe, aristocraţi cu rădăcini străvechi. În școală, Antoine era un elev mediocru, dar acasă îi plăcea să scrie poezii și inventeze mici mașinării. Era epoca de aur a pionieratului, iar inventatorii francezi se luau la întrecere să conceapă aparate tot mai performante. În vara anului 1912, aerodromul Ambérieu primea constant vizita micului Antoine. Faimosul Gabriel Wroblewski l-a remarcat pe băiețel și,  într-o zi, l-a primit la bordul aeroplanului său. Zborul îl va marca pe Antoine toată viața.

(w640) pilot

* CONSTRUCTORII DE CASTELE (ep.1/11)

Până la Cucerirea Normandă din 1066, anglo-saxonii nu deţineau castele, nici cai de luptă. Castelele europene au început să capete înfățișarea familiară nouă abia în secolul al XI-lea. Cele timpurii, din lemn şi pământ, erau înălţate pe movile naturale sau artificiale, denumite motte. În mijloc aveau un turn de observaţie, iar de jur-împrejur un șanț adânc şi un zid tot din pământ.

(w640) castele

* CETATEA ENISALA

În comuna Sarichioi, din estul județului Tulcea, se află Cetatea Enisala, singura fortificație medievală, atribuită genovezilor, ce străjuia odinioară malul Mării Negre. Înălțată pe un deal calcaros, de unde domină lacurile Razelm şi Babadag, Yeni Sale, în turcă „așezare nouă”, este menționată în secolul al XV-lea de cronica lui Șükrullah, dar și în alte consemnări ale vremii.

Reluare în 06.07.2020, TVR1, ora 01.00

Producător:  OANA HAŞEGAN
Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

TVR +
Canalul TVR YouTube