loader
Foto

Teleenciclopedia: De la cea mai veche păpușă la cele mai noi teorii

Pe 13 martie de la ora 18:50 și în reluare pe 15 martie de la ora 1:50, la TVR 1, lecțiile Teleenciclopediei răsfoiesc pagini din istoria lumii în care trăim. | VIDEO

 

ALBERT EINSTEIN (ep.1)

Albert Einstein, supranumit Părintele Teoriei Relativității și Omul secolului XX, a stârnit de-a lungul vieții sale tot felul de reacții: de la entuziasm necondiționat până la brutală denigrare.

A dus o viață tumultoasă, atât pe plan profesional, cât și personal, până în 1955, când s-a stins din viață la 74 de ani. A fost căsătorit de două ori – ultima dată cu verișoara sa, Elsa Lowenthal, care i-a iertat toate escapadele amoroase. Prima soție, sârboaica Mileva Marić, i-a dăruit doi băieți (Hans și Eduard) și o fată (Lieserl) care a trăit doar un an. În jurul personalității marcante a lui Albert Einstein s-a creat o aură de mister ce dăinuie și astăzi.

DESPRE JUCĂRII: PĂPUȘILE

Cea mai veche păpușă – din os de mamut – are peste 40 de milenii ! Considerate odinioară sacre, figurinele întruchipau spirite și zei, fiind folosite ca talismane sau obiecte magice. De pildă, vechii egiptenii obișnuiau să le așeze în camerele funerare, ca să-i protejeze în „Lumea de Dincolo” !

BĂTĂLIA DE LA VERDUN (ep.2)

Este 25 februarie 1916, patru zile de la debutul operațiunii Judecata, și germanii se apropie de „inexpugnabilul” Douaumont. Curând, generalul Philippe Pétain primește misiunea de recucerire a orașului Verdun. La ordinele sale, nesfârșite trenuri – câte unul la 14 secunde, aduc pe front peste 5000 de soldați. În tot acest timp, alte câteva mii de muncitori întrețin calea ferată și cei 72 de km ai unicului drum care leagă frontul de restul țării.

(w882)

CONSTRUCTORII DE CASTELE (ep.7)

În Evul Mediu, perioadă istorică marcată de conflicte, armele erau aducătoare de moarte, dar și de speranță, asigurând supraviețuirea individului și a comunității. Spada, cea mai utilizată atunci, trecea prin transformări majore. Cavalerii astfel înarmați ucideau tot ce le stătea în cale, dar cetățile nu puteau fi cucerite fără ajutorul artileriei grele, unica armă care putea străpunge zidurile fiind balista, numită și catapultă cu contragreutate.

(w882) balista ca

ȘERPII (ep.2)

Puțini știu că  șerpii masculi au două organe reproducătoare (pe care le folosesc alternativ în cursul împerecherii), ori că femelele pot stoca materialul seminal și fertiliza ovulele mult timp după acuplarea propriu-zisă. Dintre cele 3.400 de specii de șerpi, aproximativ 600 sunt veninoase. Iată câțiva „premianți”: cel mai rapid (16-20 kilometri pe oră) – mamba negru; cel mai lung (5,85 m) – cobra regală; „cei mai veninoși”: taipanul continental din Australia, şarpele marin și kraitul taiwanez. Veninul unei singure mușcături a temutului taipan e de ajuns să ucidă 100 de oameni !

***

Producător:  OANA HAŞEGAN

Redactori: Ioana Dimoftache, Viviana Roșca

FILM.TVR.RO

Logo

 
În emisiunea

La TVR2, 7 zile din 7, de la ora 18:50, iar sâmbătă şi duminică la 18:55, aflăm noutăţi despre climă, vreme şi planeta noastră alături de ...

Internaţionalizarea firmelor româneşti

Internaţionalizarea firmelor româneşti

publicat: Marţi, 23 Aprilie 2024

Marți, 23 aprilie, de la ora 21:00, v-am invitat să urmăriți în direct la TVR Internațional o nouă ediție ”Investiți în România!”.

„Dialoguri academice” între filosofii Mircea Dumitru și Radu J. Bogdan, în 28 aprilie, la TVR Cultural

Duminică, 28 aprilie, de la ora 22:35, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească dialogul dintre filosofii Mircea Dumitru, gazda ...