Telecinemateca: LUNGUL DRUM SPRE CASĂ – un clasic cu 6 nominalizări la Oscar

TVR.RO | Marţi, 30 Iunie 2020
Miercuri, 1 iulie, de la 20.10, TVR 2 vă propune la Telecinematecă să începeţi luna cu un film clasic, cu şase nominalizări la premiile Oscar. Filmul poate fi urmărit la aceeași oră și online pe TVR+.

LUNGUL DRUM SPRE CASĂ (THE LONG VOYAGE HOME – producţie SUA, 1940), în regia lui John Ford, aduce o distribuţie de excepţie în care John Wayne apare alături de Thomas Mitchell, Ian Hunter, Ward Bond, Barry Fitzgerald, Wilfrid Lawson, John Qualen, Mildred Natwick.

Filmul spune povestea echipajului pestriţ de pe nava Glencairn, aflată în Indiile de Vest, care face eforturi să se întoarcă acasă. Lunga călătorie este îngreunată de faptul că acţiunea se petrece în primele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial, sub ameninţarea vaselor şi submarinelor germane. „Lungul drum spre casă” realizat în 1940 când cel de-al Doilea Război Mondial deja incepuse este, astfel, primul film artistic despre acest război. Ba mai mult, filmarea s-a desfasurat la un moment dat în cele mai veridice scene de luptă, echipa de filmare ajungând pentru scurt timp sub atacul inamic.

(oar_w460)

Spre surprinderea multor fani, în acest film, John Wayne nu mai apare în rolul de cowboy, ci acum interpretează rolul marinarului suedez Olsen. Iniţial, actorul a refuzat acest rol pe motiv că nu poate vorbi engleza cu accent suedez, dar mai apoi a acceptat să joace, după ce a învăţat accentul cu o profesoară suedeză.

Directorul de imagine al filmului, Gregg Toland, este cel care a adus în cinematografie tehnica „deep focus”, care permitea, pentru prima dată, evidențierea pe peliculă a obiectelor din depărtare, la fel ca cele din prim plan. „Lungul drum spre casă” beneficiază de această tehnică la un nivel surprinzator pentru acea perioadă, însă ea devine unanim apreciată în următorul său film, "Cetăţeanul Kane", realizare care îl propulsează pe Gregg Toland pe primul loc în topul celor mai bine plătiţi directori de imagine.

Cele şase nominalizări la premiile Oscar sunt pentru: Cel mai bun Film, Scenariu, Imagine, Montaj, Efecte speciale, Coloană sonoră.

TVR +
Canalul TVR YouTube