loader
Foto

TELEȘCOALA: Ce întrebări pun elevii la ora de Dirigenție

Pentru elevii care se pregătesc pentru Evaluarea Naţională, Teleșcoala a inclus în orarul elevilor de clasa a VIII-a, în fiecare dimineață de vineri, de la ora 9:00 și de la ora 9:30, două cursuri de dirigenție.

 

Ora de dirigenţie se numără printre cele mai iubite de către elevi, în special pentru că în cadrul acestei ore, elevii se pot exprima fără reţineri şi pot comunica mai uşor unii cu alţii.

Cum şcoala se află în mare parte în mediul online, în cel de-al patrulea sezon „Teleșcoala”, emisiunea TVR 2 pentru elevii care se pregătesc pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat, a inclus în orarul elevilor de clasa a VIII-a, în fiecare dimineață de vineri, de la ora 9:00 și de la ora 9:30, două cursuri de dirigenție. Printre temele abordate sunt: cum ne pregătim pentru examene, conduită, managementul timpului, sau cum facem față provocărilor din pandemie.

Despre importanța dirigenției în programa școlară a elevilor dar și care sunt preocupările elevilor a vorbit Andreea Ciocâlteu, profesor consilier școlar CMBRAE, autor de manuale Consiliere și dezvoltare personală, formator CCD București.

Ce se învață la ora de dirigenție?

Ora de dirigenție este astăzi ora de consiliere și dezvoltare personală. Profesorul diriginte este primul consilier al clasei și ora de dirigenție, prin prisma programei, reușește să faciliteze altfel relația dintre profesorul diriginte și elevii săi. Conform programei școlare sunt multe resurse în ceea ce privește rezolvarea de probleme, găsirea de soluții, luarea deciziilor, pornind de la organizarea programului zilnic, stiluri de învățare, până la orientarea școlară și profesională.

Cât de serios privesc elevii ora de dirigenție?

Elevii o privesc mai serios pentru că astăzi ora de dirigenție este mult mai adecvată nevolilor și intereselor lor. Dacă până acum profesorul diriginte în timpul acestei ore rezolva probleme de managementul clasei, probleme care apăreau spontan, numărul absenților sau conflictele dintre elevi, astăzi, exisistând o programă avem un parcurs mult mai clar definit, iar copiii deja simt că ora poate fi configurată adecvat nevoilor si intereselor pe care ei le au.

În contextul actual, care sunt cele mai frecvente întrebări puse de elevi?

La clasele a V-a sau a VI-a, interesele elevilor sunt legate în special de intercunoaștere și relaționare. Mai ales în contextul pandemiei, programa de dirigenție, de consiliere și dezvoltare personală, vine foarte bine în spriinul acestor nevoi ale lor: să-și facă prieteni, să fie aproape de ceilalți, să-și împărtășească problemele, să-și rezolve potențialele conflicte și să diminueze efectul comportamentelor de tip bullying și chiar să prevină astfel de compartamente. Pentru că doar prin dezvoltare personală putem rezolva eficient problema bullyingului și putem preveni comportamentele de acest tip. De asemenea, la clasele a VII-a și a VIII a în special, interesul elevilor este pe zona de orientare școlară și profesională. Vor să știe la ce sunt buni, sau care sunt șansele lor de viitor prin prisma profesiilor pe care le vor alege. Deci, pe de-o parte relaționarea, planul socio-afectiv și, pe de altă parte, planul viitorului.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...