SWIM, un documentar despre „omul de fier” Avram Iancu, la TVR 1

TVR.RO | Marţi, 27 Noiembrie 2018
Sâmbătă, 1 Decembrie, de la ora 23.15, la TVR 1, descoperiţi povestea unei performanţe unice a românului care a intrat în istorie după ce a traversat înot, fără să poarte costum neopren, Canalul Mânecii.
SWIM - Avram Iancu

Documentarul urmăreşte performanţa unică realizată în vara anului 2017 de renumitul sportiv Avram Iancu care a parcurs înot întregul curs al Dunării, cu o lungime de 2.850 kilometri.

El este primul român care a traversat înot Canalul Mânecii, în 2016.

Sportivul din Petroşani, bibliotecar de profesie, şi-a propus să facă această cursă după ce a recitit romanul „Pilotul de pe Dunăre”, al lui Jules Verne. El a plecat pe data de 20 iunie din Donaueschingen, Germania, şi şi-a propus să înoate 50 de kilometri pe zi fără echipament de protecţie, fiind permanent însoţit de-a lungul celor 2.850 km de un echipaj la sol şi de două caiace în care se aflau înotători experimentaţi.

(w640) SWIM - Avr
foto: Avram Iancu

În paralel, a dorit să-i încurajeze pe tineri să citească. „Îmi doresc ca generaţia tânără să descopere plăcerea lecturării acestui roman tocmai în timpul celor 60 de zile de înot. În timpul lecturării, această generaţie va avea posibilitatea ca, în paralel, să urmărească deplasarea mea live, prin utilizarea tehnologiei moderne, a GPS-ului, a gadgeturilor specifice vârstei lor”, scria el pe blog, înainte de a pleca în cursă.

Realizator Sabin Dorohoi


TVR +
Canalul TVR YouTube