loader
Foto

"Spectacolul lumii": despre viitorul care a început ieri

În episodul de vineri, 26 februarie, ora 23.00, spectacolul lumii a devenit un spectacol al viitorului, la TVR 3.

 

De nenumărate ori în serialul căruia i-a dedicat atât de mult din viața sa profesională, scriitorul Ioan Grigorescu își mărturisește imensul respect pentru trecut, pentru istorie, cel mai bun dascăl și cel mai consecvent prieten de-a lungul călătoriilor sale. Și totuși îl însoțește în permanență și un spirit mereu tânăr, curios ca un copil mare, profund ludic și doritor să deslușească provocările generațiilor ce vor veni.

Pentru câteva episoade, vom părăsi splendoarea castelelor și palatelor care fac gloria și farmecul Franței. Ioan Grigorescu face un ocol în Poitou-Charentes, pentru a călători în viitor, vizitând Planeta Futuroscope.

„Situată pe Terra, în Europa, la numai opt kilometri nord de orașul francez Poitiers, Planeta Viitorului exercită o irezistibilă forță de atracție asupra pământenilor de toate vârstele.”

(w882) spectacol

E vorba de un parc de distracții, evident, un parc tematic, cum Franța a dezvoltat mai multe, menite bucuriei vizitatorilor de toate vârstele și totodată educării generațiilor viitoare. Ioan Grigorescu îl citează pe filosoful Bertrand de Jouvenel care, la întrebarea Ce viitor pregătim oamenilor? a răspuns tot cu o întrebare: Ce fel de oameni pregătim viitorului?

Așa cum a făcut și la Hollywood sau la San Diego, călăuza noastră lasă seriozitatea la o parte și se bucură de experiența și bucuria vizitei.

„Odată sosiți în țara lui Jules Verne, călătoria fantastică poate să înceapă. Douăzeci de destinații sunt puse la dispoziția pasagerilor de-a lungul a patru itinerarii. Unul aparține descoperirilor, altul senzațiilor, iar ultimele două – emoției și imaginației. În primul an al celui de-al treilea mileniu al erei noastre au poposit aici nu mai puțin de două milioane de viitoronauți, iar cu totul din 1987, de la inaugurare, peste 25 de milioane.” (Ioan Grigorescu, Viitorul a început ieri, vineri, 26 februarie, ora 23.00, la TVR 3)

(w882) spectacol

Să menționăm că între timp cele douăzeci de „destinații”, spectacole și atracții, și-au dublat numărul. Și până  în 2019, ultimul an relevant din punct de vedere al statisticilor turistice, numărul anual al vizitatorilor nu a scăzut. O destinație de familie, care chiar în 2019 a adăugat un nou punct de atracție, Futuropolis, un oraș gestionat de copii.

Cum să reziști ispitei unei călătorii în timp ? Cum se vede lumea reflectată în oglinda spartă a arhitecturii viitorului? Lipsit de permisiunea de a filma în interiorul atracțiilor, Ioan Grigorescu ne oferă spectacolul exterior, nu mai puțin uimitor.

(w882) spectacol

„Nu m-am putut opune tentației de a mă îmbarca pentru un voiaj în spațiul ingeniozității și al celei mai cutezătoare fantezii arhitecturale din câte am văzut până acum.” (I. Grigorescu).

Un cristal gigant de cuarț, sau o perfectă sferă albă. O orgă uriașă, ce poartă numele de „visul lui Johann Sebastian Bach”. Și câteva gânduri despre cum s-ar cuveni să arate lumea viitorului. Relevant, pentru noi, pentru că unele din promisiunile ce uimeau acum două decenii ne-au devenit azi familiare, în vreme ce temeri ce păreau demult depășite au revenit în actualitate.

***

Un articol de Cristina Oancea

FILM.TVR.RO

Logo

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...