Spectacolul “Hoții” - premieră live online a Teatrului Național Târgu Mureș

TVR3 | Miercuri, 09 Decembrie 2020
Vineri, 11 decembrie, ora 19.00, iubitorii teatrului au putut urmări live, online, spectacolul "Hoţii" de Conor McPherson, în regia lui Cristi Juncu, prezentat de Teatrul Naţional Târgu Mureş - Compania "Liviu Rebreanu".
teatru targu mures

După spectacolele de succes „Şcoala nevestelor“ şi „Navigatorul“, regizorul Cristi Juncu revine cu o nouă producție prezentată publicului, online de data aceasta, pe scena Teatrului Național Târgu-Mureș - Compania “Liviu Rebreanu”. Spectacolul "Hoţii" de Conor McPherson beneficiază de o distribuție de excepție: Marius Turdeanu – nominalizat de trei ori la Premiul UNITER pentru Cel mai bun actor, Theo Marton şi Cristian Iorga.

Poate că nu întâmplător a ales Cristi Juncu textul lui Conor McPherson, autorul care semnează și „Navigatorul“, dacă ne reamintim faptul că regizorul român a montat la Teatrul Act una dintre cele mai savuroase piese care s-a jucat ani întregi cu casa închisă, capodopera comică “American Buffalo” pe textul lui David Mamet.

Spre deosebire de cei trei hoți rataţi din „American Buffalo” care doar teoretizează jaful, eroii lui Conor McPherson, dramaturg irlandez ale cărui scrieri au fost puternic influențate de David Mamet, își duc planul la bun sfârșit.

Complicitățile astfel născute reliefează o perspectivă tulburătoare asupra relațiilor interumane, acolo unde nu doar prietenia și încrederea contează, ci apare și reversul medaliei atunci când egoismul, lipsa de scrupule și minciuna devin trăsături dominante ale societății.

"Când grijile financiare apasă existenţa fraţilor Frank şi Joe, o sumă consistentă de bani pare a fi salvarea. Pe termen scurt, ideea funcţionează, însă problemele în familie, o educaţie precară, deriva existenţială şi o mamă plecată prematur dintre cei vii nu se pot remedia atât de simplu. E nevoie de ceva în plus. Iar ajutorul oferit de Ray, un tânăr profesor afemeiat, beţiv şi imoral, e bine-venit, dar şi acesta are proprii săi demoni de învins. Poate fi prietenia răspunsul la toate acestea? Dar prietenia adevărată există, de fapt?", se arată în prezentarea spectacolului.

Și astfel, cele trei monologuri devin pretexte pentru a creiona mărunta lume a hoților de buzunare, a celor năpăstuiți de soartă, a celor lipsiți de speranță care se adună laolaltă pentru a-și spune păsul și, poate, pentru a-și descărca sufletul de poverile suferinței adunate în timp.

Dincolo de etica unei astfel de lumi încărcate de angoase, ceea ce transpare din textul lui Conor McPherson este profunda meditație despre adevăratele valori ale vieții: prietenie, încredere, inocență sau onestitate.

Regia artistică, traducerea şi scenografia sunt realizate de Cristi Juncu, iar regia tehnică este asigurată de Teodora Crăciun.

Pentru a beneficia de accesul la reprezentația live este necesară achiziționarea unui bilet, care va avea inscripţionat un cod de acces la eveniment. Cu o oră înainte de premieră, spectatorii vor primi un email cu link-ul şi codul de acces.

***

Sursa foto: pagina de Facebook - Teatrul Naţional Târgu Mureş - Compania "Liviu Rebreanu"

Un articol de Irninis Miricioiu

TVR +
Canalul TVR YouTube