loader
Foto

Spectacolul „Al dvs., Orson Welles!”, în 22 martie, la TVR Cultural

Miercuri, 22 martie, de la ora 22.00, TVR Cultural a difuzat spectacolul „Al dumneavoastră, Orson Welles”, după piesa semnată de Richard France, cu Dorel Vișan în rolul celebrului regizor și actor.

 

„Al dumneavoastră, Orson Welles!” („Obediently Yours, Orson Welles”) este un spectacol bazat pe piesa lui Richard France, în traducerea și regia lui Cezar Ghioca.

În distribuție: Orson Welles - Dorel Vişan și Mel - Silviu Debu.

Echipa: scenograf decor şi costume - Roxana Lungoci, muzica originală si regia muzicală - Liviu Elekeş, imagine - Cristian Grigore și Peter Velciov, montaj - Cristi Grosu si Alina Vana, director de imagine - Peter Velciov, producător - Cătălin Rebengiuc, producător delegat - Dana Filip von Becker, producător coordonator - Andras Demeter, scenariul TV și regia - Cezar Ghioca.

Acțiunea piesei în două acte are loc în 7 mai 1985, la o zi după ce Orson Welles împlinește 70 de ani (avea să moară în acel an), într-un studio de la Hollywood. Welles speră că Steven Spielberg îl va ajuta să-și reînvie cariera, prin încheierea capodoperei sale, rămasă neterminată „Don Quijote” - „copilul meu”, cum îi spunea Welles.

În timp ce își așteaptă asistentul să vină cu banii, Welles face probe de voce, amintindu-și de trecutul său strălucitor. În cele din urmă, află că Spielberg nu a vrut să-și ajute idolul și concluzionează că singurul său viitor este cel în care își împrumută vocea pentru produsele altor oameni.

Richard Frances, dramaturg și critic de teatru american, este expert în opera lui Orson Welles, publicând mai multe lucrări și eseuri pe această temă, între care cunoscutele „Teatrul lui Orson Welles” și „Orson Welles despre Shakespeare”.

Orson Welles (1915-1985) a fost regizor de teatru și film, actor, scenarist și producător american. Celebru pentru emisiunea radio din 1938, în care a citit „Războiul lumilor”, de H.G. Wells, provocând panică în rândul americanilor. Semnează, între altele, regia filmului „Citizen Kane”, din 1941, nominalizat la Oscar.

Spectacolul „Al dumneavostră, Orson Welles!” este o producție a Casei de Producție TVR.

 

 
„Clanul Kennedy: după Camelot” şi „În numele legii”, seriale noi la TVR

Primăvara aceasta, TVR a pregătit telespectatorilor seriale în premieră, cu acţiune din plin şi subiecte dramatice care au influenţat istoria. ...

„Am avut o calitate ieșită din comun, de a percepe viitorul probabil al unui cântăreț”

„Ioan Holender, Director al Operei din Viena timp de 19 ani, poate cel mai mare reprezentant cu origini timișorene al lumii culturale ...

Se caută un câştigător pentru marele premiu „Câştigă România!”

Concursul de cultură generală pe teme despre România continuă la TVR 1 cu un nou sezon. Din 27 martie, Virgil Ianţu ne aşteaptă să ne verificăm ...