loader
Foto

Sondaj zilnic pe TVR Cinema

De la Sf.Valentin şi până de Dragobete (între 14 şi 24 februarie), vă provocăm să alegeţi în fiecare zi filmul de dragoste preferat, dintre cele două creaţii cinematografice celebre propuse: unul cu final fericit, iar celălalt cu final tragic.

 

Filmele de dragoste nu sunt numai despre sărutări şi jurăminte eterne de iubire. La fel ca în viaţă, iubirea nu vine de la sine fără dureri, confuzii, lupte, tragedii şi fără puterea de a ierta trecând peste greşeli. Dragostea nu există neapărat atunci când este mărturisită prin vorbe, ci când este demonstrată prin fapte. Iar filmele de acest gen, la fel ca în viaţă, nu au întotdeauna un happy-end dar cu toate acestea, iubirea este cea care, la final, rămâne în sufletul tuturor.

Din acest motiv iubim „Pe aripile vântului” chiar dacă Rhett Butler se desparte de Scarlett O’Hara, doctorul Jivago moare exact la final după regăsirea Larei, iar scufundarea Titanicului o desparte pe Rose de iubitul ei Jack pentru totdeauna .

Mulţi cred că tocmai aceste finaluri nefericite transformă un film într-o capodoperă, dar părerile rămân, totuşi, împărţite.

Aşa că, în perioada dintre Sf.Valentin şi Dragobete (14-24 februarie), vă provocăm să alegeţi în fiecare zi filmul de dragoste preferat, dintre cele două creaţii cinematografice celebre propuse: unul cu final fericit cînd iubiţii rămân împreună, iar celălalt cu final tragic, când ei se despart. Pe care dintre cele două îl preferaţi şi de ce?

14 februarie: Pe aripile vântului (1939) vs Pretty Woman (1990)

În Pe aripile vântului, urmărim povestea de dragoste epică a celor două personaje puternice: Scarlett O'Hara (Vivien Leigh) și Rhett Butler (Clark Gable). Bazat pe cea mai bine vândută carte a lui Margaret Mitchell, „Gone with the Wind”, filmul a devenit cel mai mare succes la box-office din istorie și a stabilit un nou record la Oscar, câștigând opt trofee, inclusiv cea mai bună imagine. Fanii au dorit atât de mult să îi vadă împreună pe Scarlett şi Rhett, încât după moartea scriitoarei Margaret Mitchell a fost derulată o întreagă campanie pentru a găsi cel mai bun autor care să continue romanul într-un mod cât mai apropiat de scriitura autoarei dispărute. Aşa a apărut romanul Scarlett, de Alexandra Ripley, care a fost ecranizat în 1994 într-o miniserie de şase ore pentru televiziune (în care da, Scarlett şi Rhett rămân, în sfârşit, împreună!).

(oar_w460)

 

Pretty Woman a făcut din Julia Roberts un superstar internaţional. O variaţiune pe tema „Cenuşăresei”, povestea imposibilă de dragoste dintre bogatul şi fermecătorul Edward (Richard Gere) și prostituata Vivian (Julia Roberts) este subiectul unui film romantic despre doi oameni care se salvează reciproc.

(oar_w460)

În 14 februarie intră pe facebook.com/tvrcinema şi spune pe care film dintre cele două îl preferi şi de ce?

15 februarie: Casablanca (1942) vs Poveste din Philadelphia (1940)

În Casablanca, Rick (Humphrey Bogart) încă poartă ascunsă în inimă iubirea pentru Ilsa (Ingrid Bergman), chiar şi după câţiva ani de la aventura lor din Paris. Dar acum Rick trebuie să decidă dacă o va ajuta pe Ilsa și pe noul ei soț să fugă în America în timpul frământărilor Celui De-al Doilea Război Mondial. Iar dragostea lor este cu atât mai intensă și convingătoare, deoarece este interzisă. Este un film despre sacrificiu și, pe măsură ce Rick și Ilsa se despart, știind că este în interesul celuilalt, simțim durerea, dar înțelegem că iubirea lor nu va muri niciodată. „Casablanca” a câștigat Oscarurile pentru cea mai bună imagine, regizor și scenariu.

(oar_w460)

Poveste din Philadelphia este o comedie clasică cu Katharine Hepburn, Cary Grant şi James Stewart în rolurile principale. Bogata moştenitoare Tracy Lord (Hepburn) proaspăt divorţată de fermecătorul Dexter Heaven (Cary Grant), plănuieşte să se căsătorească din nou - cu un om respecatbil, dar cam fad. Numai că Dexter are şi el planurile lui de a-i strica cununia lui Tracy şi de a o recâştiga. Iar după o serie întreagă de întâmplări şi momente savuroase, cei doi foşti soţi se recăsătoresc. Poveste din Philadelphia a fost nominalizat pentru șase premii Oscar, câștigând două premii; James Stewart pentru cel mai bun actor și Donald Ogden Stewart pentru cel mai bun scenariu adaptat.

(oar_w460)

În 15 februarie intră pe facebook.com/tvrcinema şi spune pe care film dintre cele două îl preferi şi de ce?

16 februarie: Doctor Jivago (1965) sau S-a întâmplat într-o noapte (1935)

Povestea de iubire din Doctor Jivago se desfăşoară pe fundalul Revoluției Ruse. Yuri Jivago (Omar Sharif) și Lara Antipova (Julie Christie), ambii logodiți cu alți oameni, se îndrăgostesc unul de celălalt după ce au fost plasați în același regiment de armată, dar sunt separați, pentru totdeauna, de cruzimile războiului. Filmul clasic a câștigat cinci premii Oscar.

(oar_w460)

S-a întâmplat într-o noapte este un film de referinţă pentru toate celelalte care au urmat după el: a câştigat Oscarul la toate cele cinci mari categorii (Cel mai bun film, regizor, actor, actriță și scenariu) şi a pus bazele deceniilor de comedii romantice viitoare. Frumoasa Claudette Colbert este Ellie, o moștenitoare bogată care fuge de acasă pentru a fi alături de un bărbat pe care tatăl ei îl dezaprobă. Doar că pe drum îl cunoaşte pe Peter (Clark Gable), un reporter sărac de care ajunge să se îndrăgostească cu adevărat. Aşa se ajunge, în curând, la o situaţie complicată, cu un triunghi amoros plin de neînțelegeri. Dar la final Elle are norocul de a rămâne alături de omul care o iubeşte şi care primeşte şi aprobarea tatălui ei.

(oar_w460)

În 16 februarie intră pe facebook.com/tvrcinema şi spune pe care film dintre cele două îl preferi şi de ce?

17 februarie: Vacanţă la Roma (1953) vs Mândrie şi prejudecată (miniseria BBC din 1995)

În Vacanţă la Roma, Audrey Hepburn este prințesa care scapă de îndatoririle sale regale și îl cunoaşte pe reporterul american Joe (Gregory Peck). Filmul este o comedie încântătoare despre cum două persoane, aparent fără nicio legătură, pot să ofere celuilalt ce îşi doreşte fiecare cel mai mult. Filmul se termină într-o formă uşor amară dar realistă, ceea ce face ca timpul pe care îl petrecem cu Ann și Joe să fie cu atât mai plăcut. Hepburn a câștigat un premiu Oscar pentru interpretarea sa, în timp ce filmul a câștigat alte două Oscaruri, pentru Cel mai bun scenariu şi Cele mai bune costume.

(oar_w460)

Încă de la începuturile cinematografiei, au fost realizate ecranizări ale romanului semnat de Jane Austin, dar aprecierile unanime din partea criticilor şi ale publicului le-a primit miniseria BBC Mândrie şi prejudecată, de şase episoade, din 1995. Dragostea cu suişuri şi coborâşuri dintre Elizabeth Bennet şi dl. Darcy este transpusă pe ecran de Jennifer Ehle și Colin Firth, iar decorurile şi peisajele Angliei rurale transformă cele şase episoade în adevărate bijuterii. Numeroasele premii câştigate (Emmy, BAFTA şi multe altele) şi nominalizările obţinute confirmă acest lucru. Dar cel mai câştigat este publicul larg care se delectează cu o frumoasă poveste de dragoste ce se termină cu bine.

(oar_w460)

În 17 februarie intră pe facebook.com/tvrcinema şi spune pe care film dintre cele două îl preferi şi de ce?

18 februarie Podurile din Madison County (1995) sau Vagabondul milionar (2008)

Podurile din Madison County este o poveste de dragoste sublima în care patru zile de iubire intensă durează pentru tot restul vieţii. Laureaţi la Oscar, Meryl Streep şi Clint Eastwood (în rol multiplu de producător, regizor şi protagonist) fac dovada unei măiestrii actoriceşti impresionante. Solitarul fotograf Robert Kincaid ajunge în Madison County ca să fotografieze faimoasele poduri pentru revista "National Geographic". El se opreşte la ferma Francescăi pentru a afla drumul, iar întâlnirea lor întâmplătoare le va schimba destinele şi inimile. Povestea este una dulce amăruie în care cei doi se despart, dar iubirea lor rămâne la fel de durabilă ca "Podurile din Madison County".

(oar_w460)

Vagabondul milionar este un film atipic în care dragostea tânărului Jamal pentru Latika, prietena lui din copilărie, este liantul care parcă uneşte fiecare acţiune din film. Un tânăr vagabond din mahalalele Mumbaiului participă la varianta indiană a concursului Vrei să fii milionar? și ajunge la un pas să îl câştige, motiv pentru care trezeşte suspiciunile prezentatorului emisiunii și ale poliției. De-a lungul filmului, se arată cum a ajuns Jamal să știe răspunsurile la întrebări și cum s-a înscris la emisiune în speranța de a o regăsi pe Latika, prietena lui din copilărie. Filmul cu povestea lui Jamal care, la final, câştigă şi concursul şi iubita - a obţinut opt trofee Oscar din cele 10 categorii la care a fost nominalizat, cinci Premii ale Criticilor BFCA, patru Globuri de Aur şi şapte Premii BAFTA, inclusiv pentru cel mai bun film.

(oar_w460)

În 18 februarie intră pe facebook.com/tvrcinema şi spune pe care film dintre cele două îl preferi şi de ce?

19 februarie: The Bodyguard (1992) vs Notting Hill (1999)

Cârcotaşii ar putea spune că Bodyguard este un thriller, dar cu siguranţă cel mai mult impresionează iubirea imposibilă – şi cu atât mai specială - dintre personajele interpretate de Kevin Costner și Whitney Houston. Muzică bună, sensibilitate şi un strop de umor, suspans şi actori excepţionali, filmul are câte puţin din fiecare ingredient pentru a rămâne un bun exemplu că iubirea trebuie preţuită atât cât ea durează.

(oar_w460)

Notting Hill este probabil povestea Cenuşăresei inversată. Ea, Anna Scott (Julia Roberts), prinţesa de la Hollywood este vedeta aflată pe culmile celebrităţii, cunoscută şi adulată de o lume întreagă. El, William Thacker (Hugh Grant), este propietarul timid al unei obscure librării cu cărți de călătorie. Ea trăiește în Beverly Hills, el trăiește în Notting Hill. În timp ce pe ea o cunoaște o lume întreagă, de numele lui nu-și mai amintește nici măcar mama sa. Dar neînsemnatul librar din Londra primeşte un sărut de la faimoasa stea a Hollywood-ului iar povestea lor de iubire porneşte pe un drum cu nenumărate obstacole. Dar pentru că Anna este doar „o fată care-i cere unui băiat să o iubească”, iar William găseşte curajul de a-i cere Annei iertare în faţa presei, finalul este, la fel ca în Cenuşăreasa, unul (foaaarte) fericit!

(oar_w460)

În 19 februarie intră pe facebook.com/tvrcinema şi spune pe care film dintre cele două îl preferi şi de ce?

20 februarie: Love Story (1970) vs Nopţi albe în Seattle (1993)

Considerată poate cea mai frumoasă și mai tristă poveste de dragoste din cinematografia americană, Love Story a împlinit recent 50 de ani. Nominalizat la șapte premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film, „Love Story” spune povestea de dragoste a doi studenţi interpretaţi de Ali MacGraw și Ryan O'Neal. Oliver şi Jenny se întâlnesc, se îndrăgostesc şi (în ciuda familiei lui care s-a opus), se căsătoresc . Doar că după un timp, Jenny află că are cancer. Finalul este unul sfâşietor, însă filmul rămâne nemuritor, iar povestea lui de dragoste celebră.

(oar_w460)

Nopţi albe în Seattle pare un joc al hazardului, un exemplu că nimic în viaţă nu este întâmplător, chiar dacă aparenţele spun contrariul. Eroii filmului sunt Sam (Tom Hanks) şi Annie (Meg Ryan), a căror iubire ia naştere  cu ajutorul unui simpatic Cupidon, fiul lui Sam. După nenumărate eforturi, micul Jonah reuşeşte să îi facă pe cei doi adulţi să-şi recunoască dragostea şi, împreună. să formeze o nouă familie plină de iubire adevărată.

(oar_w460)

21 februarie: “Titanic” (1997) vs “Dirty Dancing” (1987)

Cel mai mare pachebot şi cea mai mare tragedie navală prilejuiesc, în filmul Titanic, o foarte mare iubire. Kate Winslet şi Leonardo DiCaprio dau naştere celor două personaje fictive dar a căror poveste de dragoste trece dincolo de vremuri. Şi pentru că iubirea adevărată este atunci când ţii la celălalt mai mult decvât la tine, Jack o salvează pe Rose cu preţul propriei sale vieţi. Dincolo de cele 11 Oscaruri şi alte peste 100 de premii din palmares, Titanic a fost filmul cu cele mai mari încasări din toate timpurile în 1998 și a rămas pe acest prim loc timp de doisprezece ani!

(oar_w460)

Dirty Dancing a fost un film atipic in care puţini au crezut că va fi un succes. Protagonista nu uimea prin frumuseţe, ci prin calităţi care trebuiau descoperite. La rândul său, eroul principal era un rebel sexy dar cu conştiinţă şi inimă mare. A, da, şi cu multă răbdare. Chiar şi după zeci de ani, replica sa "Nimeni nu o pune pe Baby la colţ" încă este cunoscută, iar muzica şi dansul din film sunt o adevărată delectare. Cum să nu iubeşti Dirty Dancing?

(oar_w460)

22 februarie: Fantoma mea iubită (1990) vs Mereu la prima întâlnire (2004)

Când Sam (Patrick Swayze) moare, iubita lui Molly (Demi Moore) încearcă cu greu să meargă mai departe, fără să ştie că este şi ea, în pericol. Doar că iubirea lui Sam trece dincolo de moarte şi, cu ajutorul (forţat) al unui medium (reticent), el se transformă în păzitorul lui Molly. La final, când asasinul este pedepsit iar Molly este în afară de orice pericol, misiunea lui Sam se încheie iar el porneşte spre alte dimensiuni, nu înainte de a-şi lua un ultim bun rămas de la iubirea vieţii lui.

(oar_w460)

De câte ori poate un bărbat, din dragoste, să o ia de la zero cu femeia iubită? De câte ori este nevoie – ne dă răspunsul Henry (Adam Sandler) în Mereu la prima întâlnire. Când o cunoaşte pe Lucy (Drew Barrymore) şi înţelege amnezia ei ciudată, Henry găseşte cele mai ingenioase căi de a fi prezent în viaţa şi memoria ei. Şi da, el reuşeşte imposibilul, în ciuda tuturor obstacolelor puse de soartă, familie sau prieteni. Căci dragostea adevărată nu are limite – ne demonstrează cele două filme propuse azi.

(oar_w460)

23 februarie:  Strada Hanovra (1979) vs Cum să scapi de un tip în 10 zile (2003)

O iubire pe fundal de război, într-o perioadă când viaţa se număra în clipe, nu în ani. Ambii eroi sunt militari: el, american detaşat la Londra iar ea, englezoaică. David (Harrison Ford) şi Margaret (Lesley-Anne Down) se întâlnesc accidental pe Strada Hanovra şi de aici ia naştere iubirea lor. Iar filmul este nu doar o frumoasă poveste de dragoste ci şi una despre puterea de sacrificiu pentru persoana iubită. Margret este căsătorită cu un spion care este prins de nazişti iar David pleacă în misiune să îl salveze. După multe aventuri pe frontul inamic, americanul reuşeşte să îl aducă acasă pe britanic - în viaţă dar rănit. La spital, Margaret se întâlneşte pentru ultima dată cu David, care îi spune că o iubeşte atât de mult încât trebuie să o lase să plece la soţul ei.

(oar_w460)

O comedie savuroasă, Cum să scapi de un tip în 10 zile are un mesaj clar pentru toţi: iubirea clădită pe minciuni îi poate răni şi pe cei implicaţi şi pe cei din jurul lor. Kate Hudson şi Matthew McConaughey sunt Andie şi Benjamin care, fiecare pe partea sa, are interesul de a-l manipula pe celălalt. Dar inima le joacă feste şi ceea ce părea un joc se transformă într-un motiv de durere şi umilinţă. Din fericire, o asemenea poveste nu putea să aibă alt final decât unul fericit, aşa că cei doi se împacă şi rămân împreună, iertând toate greşelile.

(oar_w460)

24 februarie: de Dragobete propunem două filme româneşti: Pas în doi (1985) vs Declaraţie de dragoste (1985)

Pas în doi este o poveste de dragoste despre Mihai, un tânăr care se îndrăgosteşte aproape concomitent de două fete şi nu se poate hotărî pe care dintre ele să o aleagă, pentru că în fiecare dintre ele vede altceva. Unde se termină adevărul și când începe minciuna? Unde se termină prietenia și în ce moment începe dragostea? Oare în căutarea fericirii, totul este permis?

(oar_w460)

Poate cel mai cunoscut film românesc romantic, Declaraţie de dragoste spune povestea a doi tineri liceeni, Ioana și Alexandru, care rămân împreună în ciuda tuturor obstacolelor.  Alexandru este un băiat provenit dintr-o familie înstărită şi care ratează admiterea la Facultate din cauza unei întâmplări stupide aşa că pleacă pe şantier. Ioana, de condiție socială mult mai modestă, are grijă de un frate mai mic în lipsa unei mame şi cu un tată la închisoare. În ciuda greutăţilor, Ioana reuşeşte cu succes şi să ia examenul de admitere la Medicină şi să rămână cu iubitul ei, Alexandru.

(oar_w460)

sursa foto: imdb.com

FILM.TVR.RO

Logo

 
A doua Românie: O pledoarie pentru digitalizarea sănătății

Joi, 28 martie, invitata Corinei Dobre la ”A doua Românie” a fost Teodora Popa, o tânără cercetătoare din Londra specializată în genetică, care ...

Pictorul Alexandru Rădvan, la „Biografii necesare”: Tot timpul mi-am tăiat punţile din spate. Ca să nu mă mai pot întoarce

Pictorul Alexandru Rădvan este primul invitat al celui de-al treilea sezon „Biografii necesare”, emisiune realizată de artista vizuală Ileana ...

Despre mătuşi fabuloase şi secretele cafelei, la

Cele mai apreciate programe ale TVR 2 au pregătit ediţii în premieră. La „Istorii de bun gust”, fiecare poveste se leagă şi de un secret culinar. ...