loader
Foto

Galerie foto

Slalom printre reguli la Tokyo

Echipa de jurnalişti TVR, aflată la Tokyo pentru a relata de la faţa locului şi pentru a comenta transmisiunile directe ale postului public de acolo, ne împărtăşeşte din experienţele trăite în Ţara Soarelui Răsare.

 

Experiențe inedite, poate nu întotdeauna ușor de înțeles sau acceptat, atunci când știi că te afli în centrul de intres al mapamondului, pentru câteva zile, iar meseria de jurnalist te împinge să cauți, să afli, să fii peste tot... Personal, dar şi profesional, iată câteva scurte povestiri de la comentatorii sportivi Monica Bucur, Cristi Mîndru şi producătorul Daniela Enăchescu.

(w500)

Jurnalistul Cristian Mîndru, cel care va comenta pentru telespectatorii TVR transmisiuni de baschet 3X3, handbal, tir cu arcul, ne povesteşte o întâmplare amuzantă:

„Japonezii sunt fascinanţi prin calmul şi răbdarea afişate în orice ocazie. Foarte puţini stăpânesc limba engleză, dar, oricum, se străduiesc să ajute. Regulile, în schimb, sunt reguli, chiar dacă, pentru noi, unele par lipsite de o logică a bunului simţ. De exemplu, plecat fiind la o filmare cu sportiva de la tir cu arcul, Mădălina Amaistroaie, am fost nevoit să merg pe un soare infernal peste un kilometru, pe trotuar, în paralel cu taxiul care venea pe lângă mine, doar pentru că trebuia să urc în el într-un anume loc desemnat de organizatori, un aşa numit pick-up point”.

(w882)

Cu completări vine şi Monica Bucur, jurnalista TVR care ne va ţine companie la transmisiunile de atletism de la Tokyo: „Ştiam că odată ajunşi la Tokyo, va trebui să respectăm restricţiile legate pandemie, dar nu mi-am închipuit niciun moment că nu ne vom putea face meseria decât printr-un slalom printre informaţiile, uneori contradictorii, primite de la organizatori.

Japonezii sunt minunaţi, dornici să ajute şi să se implice, dar, de multe ori, sunt depăşiti de problemele care apar. Sunt sporturi (nataţie, gimnastică, judo) ale căror antrenamente sunt închise pentru presă, sunt sporturi la care avem nevoie de o acreditare specială. O acreditare pentru care Daniela Enachescu, producătorul transmisiunilor noastre, trebuie să trimită email-uri peste email-uri pentru a fi siguri că putem face filmările şi transmite în timp util reportajele despre sportivii romani care se pregătesc să intre în competiţie”.

(w882)

„Nu as putea spune că e chiar genul meu de ţară”, recunoaşte şi Daniela Enăchescu. „Japonezii sunt extrem de binevoitori, însă, din păcate limbile străine nu sunt un atu al lor…iar când ai nevoie să te înţelegi şi să rezolvi lucruri, bunăvoinţa nu ajunge :). Poate, în cele câteva zile de stat în Japonia, mă apuc eu de învăţat limba lor şi rezolvăm mult mai repede orice situaţie de comunicare apărută”, mai adaugă Daniela zâmbind.

(w882)

Din 23 iulie până în 8 august 2021, TVR oferă telespectatorilor săi Jocurile Olimpice de la Tokyo, ediția cu numărul treizeci și doi a Jocurilor Olimpice de vară, cel mai mare eveniment multi-sportiv mondial.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...