Sfatul Ţării - 100 de ani de la înfiinţare, file de istorie la TVR MOLDOVA

TVR.RO | Miercuri, 01 Noiembrie 2017
Campania marchează împlinrea a 100 de ani de la înfiinţarea Sfatului Ţării - primul for legislativ al Basarabiei - care a avut un rol determinant în înfăptuirea Unirii Basarabiei cu România

Din 3 noiembrie, TVR Moldova dă startul campaniei Sfatul Ţării - 100 de ani de la înfiinţare, file de istorie dedicată împlinirii centenarului de la înfiinţarea primului organ legislativ al Basarabiei. Sfatul Ţării a fost inaugurat în şedinţa dn 21 noiembrie 1917 când s-a intonat “Deşteaptă-te române” şi a avut un rol determinant în înfăptuirea Unirii Basarabiei cu România.

Din 3 până în 24 noiembrie, pe parcursul a aproape patru săptămâni, la TVR Moldova ne vom reaminti importanţa actului de la 27 martie 1918, a circumstanţelor care au dus la săvârşirea Unirii Basarabiei cu România.

În fiecare zi, la Telejurnal, la Obiectiv Comun sau în programul Matinalii, echipa TVR Moldova aduce materiale despre evenimentele istorice de acum 100 de ani care au dus la revenirea Basarabiei în graniţele româneşti şi ne va prezenta personalităţi care au contribuit la Marea Unire. Sunt pregătite reportaje, interviuri, declaraţii, ediţii speciale – din care nu vor lipsi valoroase materiale de arhivă.

Aceste materiale vor avea la bază mărturii, relatări şi declaraţii ale personalităţilor care participă la campania TVR Moldova: Ion Țurcanu, Octavian Ţâcu, Iurie Colesnic, Gheorghe Negru, Mihai Taşcă, Ion Negrei, Ion Turcanu, Ludmila Tihonov, Mitru Ghițiu, Iulian Fruntaşu, precum şi descendenţii lui Ion Pelivan, Ion Inculeţ şi Pan Halippa.

În cadrul campaniei,în fiecare vineri, de la ora 17.00, Dana Ciobanu va modera ediţii speciale ale emisiunii Obiectiv Comun – în care invitaţii din platou vor discuta despre ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 100 de ani, despre premisiele convocării Sfatului şi viaţa politică din Basarabia în acea perioadă, despre activitatea Sfatului Ţării şi efectele ei. Aceste ediţii vor fi preluate şi de TVR Internaţional.

Campania TVR Moldova poate fi urmărită şi în cadrul programului Matinalii (în fiecare dimineaţă, de luni până vineri).

 

TVR +
Canalul TVR YouTube