loader
Foto

Serie de filme „In memoriam Ştefan Iordache”, la TVRi

Pe 3 februarie, Ştefan Iordache ar fi împlinit 75 de ani. La TVR Internaţional, programul săptămânii a inclus trei zile comemorative. Ați putut (re)vedea filme precum „Bietul Ioanide”, „Ediţie specială” sau documentarul-portret „Hobby-ul meu este viaţa!”.

 

Între 5 şi 7 februarie, la TVR Internaţional sunt programate, In memoriam Ştefan Iordache, peliculele „Bietul Ioanide“ (1979), „Ediţie specială“ (1980), „Înghiţitorul de săbii” (1981), „Hotel de lux“ (1992), „Noiembrie, ultimul bal“ (1989) şi documentarul-portret „Hobby-ul meu este viaţa!” (2014).

Ştefan Iordache s-a născut pe 3 februarie 1941, la Calafat, iar copilăria şi-a petrecut-o în cartierul bucureştean Rahova.

Studiile teatrale nu au fost prima alegere. A dat la teatru abia după ce a picat, la 16 ani, examenul de admitere la Medicină. După acest eșec, întâmplarea a făcut să fie inclus în brigada artistică a unei cooperative. În anul următor, 1959, a fost admis ultimul la Teatru, la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică.

La IATC, Ştefan Iordache a fost coleg cu Irina Petrescu şi Valentin Uritescu. A absolvit printre primii. Cariera sa artistică a fost încununată de succese, atât în piese teatru, cât şi în filme.

Ştefan Iordache a fost căsătorit cu nepoata pictorului Nicolae Tonitza, Mihaela Tonitza, teatrolog şi profesor universitar la UNATC. Căsătoria celor doi a ţinut mai mult de 40 de ani, până la moartea actorului, în septembrie 2008.

Timp de aproape jumătate de secol, Ştefan Iordache a interpretat roluri memorabile în teatru şi film.

A jucat în „Ediţie specială“ (1980), peliculă în regia lui Mircea Daneliuc, apoi în filmul „De ce trag clopotele, Mitică?“ (1981), realizat de Lucian Pintilie, în „Glissando“ (1985), peliculă ce a făcut furori în epocă, şi a avut rolul principal în celebra ecranizare a romanului omonim al lui Marin Preda „Cel mai iubit dintre pământeni“ (1993), film în regia lui Şerban Marinescu.

Foarte multe au fost colaborările cu regizorul Dan Piţa: „Bietul Ioanide“ (1979), „Pruncul, petrolul si ardelenii“ (1981), „Concurs“ (1982), „Noiembrie, ultimul bal“ (1989), „Hotel de lux“ (1992), „Eu sunt Adam! “ (1996), „Omul zilei“ (1997).

Rămân antologice personajele cărora le-a dat viaţă pe scenă: Titus Andronicus în regia lui Silviu Purcărete, Hamlet, în regia lui Dinu Cernescu, şi Barrymore, în regia lui Gelu Colceag, rol pentru care a primit şi Premiul UNITER.

La TVR Internaţional, programul comemorativ Ştefan Iordache arată astfel:

Vineri, 5 februarie, ora 13:00, şi sâmbătă, 6 februarie, ora 0:40

Bietul Ioanide

România, 1979

Regia: Dan Piţa

Scenariul: Eugen Barbu

Muzica: Adrian Enescu

Cu: Ion Pacea, Constantin Codrescu, Marga Barbu, Petre Gheorghiu, Octavian Cotescu, Ştefan Iordache, Gheorghe Dinică, Olga Tudorache

* Dramă inspirată din romanele "Bietul Ioanide" şi "Scrinul negru" de George Călinescu.

“Ioanide, artist apolitic şi neînţeles, care visează la „lucruri normale în străinătate, dar imposibile la noi”, a dus ca arhitect, sub vechiul regim, o viaţă dificilă. După 1944, situaţia i s-a ameliorat datorită şi preţuirii unui comunist luminat poreclit Boticelli pe care, cândva, l-a ascuns de poliţie în podul casei sale. El primeşte comenzi de monumente culturale de anvergură, deşi are „la dosar” balastul copiilor săi rătăciţi în aventura legionară şi continuă să accepte, în anturaj, un cerc de adulatori din fosta elită. “-Tudor Caranfil-”Dicţionar universal de filme”, 2008, Ed. Litera

* 1980-ACIN-Premiile pentru decoruri-Virgil Moise-şi muzică-Adrian Enescu; Diplomă de onoare pentru coloana sonoră-Bujor Suru.

 

Sâmbătă, 6 februarie, ora 10:00 şi ora 17:50

Ediţie specială

România, 1980

Regia: Mircea Daneliuc

Scenariul: Beno Meirovici, Mircea Daneliuc

Cu: Ştefan Iordache, Ioana Crăciunescu, Costel Constantin, Mircea Albulescu, Paul Lavric, Mircea Daneliuc

* Dramă. Bucureşti, 1939. Asistând din întâmplare la un eveniment de stradă în care o tânără este arestată, jurnalistul Matei Olaru se implică din cavalerism şi intră în jocul Serviciilor de Siguranţă. Arestat în locul fetei, care reuşeşte să scape, apoi pus în libertate, Olaru o caută pe necunoscută şi, graţie acesteia, descoperă o lume politică în care va încerca să caute sprijin. Un gest ce va avea consecinţe dramatice…

„Regizorul, în echipă cu un operator care are predilecţia regiei de imagini-Florin Mihăilescu--şi care nu se mulţumeşte să fotografieze un decor cu actori în el, nu s-a prea intimidat de toate capcanele mai mult sau mai puţin involuntare care l-ar fi putut cantona într-un schematism de situaţii şi de tipuri. Un simţ deosebit al naraţiunii prin imagine, o ştiinţă a tensionării momentelor, o privire în adâncimea cadrului, dublată de o preocupare pentru contribuţia pe care fiece element al lui o poate avea în compunerea atmosferei, un adevărat simţ al ineditului cinematografic-toate aceste elemente care definesc talentul unui adevărat regizor, Mircea Daneliuc le dovedeşte cu prisosinţă.”- Mircea Alexandrescu.

* 1978 - ACIN - Premiul pentru regie

 

Sâmbătă, 6 februarie, ora 13:00 şi duminică, 7 februarie, ora 0:40

Înghiţitorul de săbii

România, 1981

Regia şi scenariul: Alexa Visarion

Cu: Mircea Albulescu, George Constantin, Victor Rebengiuc, Ştefan Iordache, Mitică Popescu, Leopoldina Bălănuţă, Tamara Buciuceanu-Botez

* Dramă inspirată din nuvelele "Moartea înghiţitorului de săbii" şi "Revoltă în port" de Alexandru Sahia şi din schiţa "Vine doamna şi domnul general" de Gheorghe Brăescu. Michel, fost mare artist de circ, se întoarce acasă după ce a colindat întreaga lume şi încearcă să-şi câştige existenţa prezentând prin mahalale sărace numărul de senzaţie intitulat "Înghiţitorul de săbii". Însă destinul va transforma numărul de succes într-un sfârşit tragic pentru bătrânul circar.

* 1982-ACIN-Premiul de interpretare masculină-Mircea Albulescu. Diplome de onoare pentru imagine-Vivi Drăgan Vasile-şi muzică-Mircea Florian.

 

Sâmbătă, 6 februarie, ora 22:00 şi luni, 8 februarie, ora 4:00

Hobby-ul meu este viaţa!

România, 2014

Regia şi scenariul: Şerban Marinescu

* Documentar -portret al actorului Ştefan Iordache.Arta sa a consacrat breasla actorilor, fiind primul dintre ei încununat cu premiul Academiei Române. A fost liderul unei generații care ”priveşte înainte cu mânie”-şi înainte, şi după 1989. S-a opus dictaturii şi demagogiei, anulând prejudecăţi, mentalităţi ”artistice”, ideologice. Rezistenţa şi credința lui în profesie au condus la reprezentaţii care fac istorie în teatrul românesc. Îndrăgostit şi înfricoşat de artă, a impus o aristocratică etichetă. Numele purtat este al Arhidiaconului Ştefan, cel dintâi mucenic creștin, şi e de origine grecească-Stephanos-înseamnă ”coroană”, cea cu care erau încununaţi învingătorii. Ştefan Iordache este regele scamator-o viaţă de om şi de artist, care a înţeles şi a trăit şi frumosul, şi urâtul, şi fericirea, şi nefericirea... Un ”Lear” care, deşi a greşit, pleacă, învăluit în albul mantiei, curat.

 

Sâmbătă, 6 februarie, ora 4:00 şi duminică, 7 februarie, ora 22:00

Hotel de lux

România-Franţa, 1992

Regia şi scenariul: Dan Piţa

Cu: Valentin Popescu, Ştefan Iordache, Irina Petrescu, Irina Movilă, Alfred Demetriu, Lamia Beligan

* Dramă. Alex, un tânăr şef de sală ambiţios, încearcă să înnoiască ambianţa dintr-un restaurant aflat în incinta unui hotel de lux, în saloanele căruia mişună, resemnate, personalităţi cândva notabile. Însă iniţiativele lui trezesc împotrivirea personalului şi a superiorilor. Trimis la munca de jos, Alex află de la mama sa că este fiul din flori al patronului tiran şi descoperă perfida ţesătură de minciuni care domină viaţa din hotel. „Ceea ce m-a preocupat la Hotel de lux, a fost să pun individul în raport cu societatea, în raport cu lumea, cu organizarea de stat, cu instituţiile, cu armata, cu puterea. Tot timpul am spus că acest film este o demonstraţie despre cât de facilă este puterea, căci ea se bazează pe un aparat pus la punct, pe care dacă cineva ştie să-l deşurubeze, acesta se destramă. O societate care este ţinută ani de zile sub un clopot închis, sub o forţă politică, administrativă totalitară să eşueze în tot felul de infirmităţi de natură psihică, adică să-ţi dea senzaţia că ai de-a face cu o societate handicapată. O societate care a fost astfel ţinută nu poate să fie sănătoasă. Pentru a o însănătoşi, trebuie să spargi acest clopot şi din mizeria care iese să se nască ceva, poate puţină literatură.” -Dan Piţa.

* 1992-Veneţia-“Leul de Argint”; * 1992-UCIN-Marele Premiu, Premiile pentru imagine-Călin Ghibu, muzică-Adrian Enescu, coloană sonoră-Sotir Caragaţă, A. Salamanian, montaj-Cristina Ionescu, interpretare feminină rol secundar-Irina Petrescu.

 

Duminică,7 februarie, ora 13:00 şi luni, 8 februarie, ora 0:40

Noiembrie, ultimul bal

România, 1989

Regia: Dan Piţa

Scenariul: Şerban Velescu, Dan Piţa

Muzica: compusă şi dirijată de Aurelian Octav Popa

Cu: Ştefan Iordache, Sergiu Tudose, Giony Popovici, Florian Potra, Gabriela Baciu

* Dramă, ecranizare a romanului lui Mihail Sadoveanu, "Locul unde nu s-a întâmplat nimic". Prinţul Lai Cantacuzin, descendent al unei familii boiereşti, duce o existenţă anostă, colorată doar de relaţia sa amoroasă cu soţia mult mai tânără a generalului Argintar şi de educarea tinerei Daria, fiica ajutorului de primar.

* 1989-Costineşti-Premiul pentru interpretare masculină-Ştefan Iordache-şi premiul pentru debut actriţă-Gabriela Baciu; * 1989-ACIN-Premiul pentru imagine-Călin Ghibu, coloană sonoră-Sotir Caragaţă, montaj-Cristina Ionescu, interpretare masculină-Ştefan Iordache.

Toate peliculele pot fi urmărite în transmisiune live şi pe TVR+.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, se discută despre deficitul de personal din ...

Oricât de atroce ar fi vremurile, umanitatea dăinuie. „Puterea binelui”, un documentar în premieră la „Ora Regelui”, pe TVR 1

Cu doar câteva zile înainte de 8 mai, Ziua Internațională a Crucii Roșii, la „Ora Regelui”, urmărim un documentar despre cea mai mare organizație ...