loader
Foto

Serialul „Toate pânzele sus”, la TVR3

Peripeţiile legendare ale căpitanului Anton Lupan pe velierul „Speranţa” şi ale prietenului său francez Pierre Vaillant pot fi urmărite din 17 iulie, de luni până vineri, de la ora 10:00.

 

Din 17 iulie, telespectatorii TVR 3 sunt invitaţi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la ora 10:00, să păşească pe velierul „Speranţa”, pentru o oră de peripeţii marinăreşti şi aventuri legendare.
.
Căpitanul echipajului este nimeni altul decât Anton Lupan, iar misiunea e una lăudabilă: căutarea bunului său prieten, francezul Pierre Vaillant.
.(w882)
Serialul TVR Toate pânzele sus, este adaptarea cinematografică după romanul cu acelaşi nume al lui Radu Tudoran.
.
Produs de Televiziunea Română în anul 1976, serialul Toate pânzele sus are în distribuţie nume mari ale cinematografiei româneşti: Ion Besoiu, Ilarion Ciobanu, Sebastian Papaiani, Jean Constantin, Ion Dichiseanu, Gheorghe Visu.
.
În regia lui Mircea Mureşan, serialul are 12 episoade:  „Speranţa”, „Secretul epavei”, „Bazarul deşertăciunilor şi omul negru”, „Cine eşti dumneata, domnule Vaillant?”, „Cântecul sirenei”, „Ancora împotmolită”, „Uraganul şi paharul de apă”, „O întâlnire... sau chiar două”, „Martin Stricland intră în scenă”, „Praf de aur”, „La capătul lumii”, „Aventura nu s-a sfârşit”.
.
(w882)
.
El însuşi un călător fascinat de lumea porturilor de altădată, Radu Tudoran a scris
Toate pânzele sus! în 1954. Romanul prezintă aventurile echipajului goeletei Speranţa în drumul său spre Ţara de Foc, trecând prin porturi precum Constantinopol, Pireu, Marsilia, Port Said, Montevideo, Buenos Aires.
.
Personajul principal este Anton Lupan, căpitanul navei, pentru care îndeplinirea acestei misiuni reprezintă un vis dintotdeauna şi o obligaţie morală extrem de puternică faţă de un vechi prieten, Pierre Vaillant. Cei doi studiaseră împreună ingineria în Franţa şi munciseră la construirea drumului de fier la Stambul, până când au avut suficienţi bani ca să cumpere o goeletă cu două catarge. Cu acest vas, numit „Speranţa”, aveau de gând să pornească într-o expediţie spre un teritoriu necunoscut, unde cei care mai încercaseră să pătrundă muriseră ori se întorseseră, după încercări cumplite, fără succes.
.
Anton Lupan a rămas la Stambul, în timp ce Pierre Vaillant a plecat spre Brăila cu un transport de marfă. Din păcate, „Speranţa” nu a mai ajuns niciodată în port, deoarece a fost atacată de piraţi, iar Pierre fusese luat prizonier. Corabia a fost găsită, dar despre prietenul său nu se mai ştie nimic.
.
„În numele solidarităţii, al devotamentului şi al prieteniei, expediţia îi va purta pe eroii noştri prin aventuri pline de neprevăzut, de greutăţi, dar şi de poezie", spune povestea pe care telespectatorii TVR au ocazia să o revadă în această vară. Căpitanul Anton Lupan, alături de echipajul său încercat şi de încredere, porneşte în căutarea bunului prieten francez. Dar de fiecare dată găseşte doar urme ale trecerii sale pe acolo, aflându-se mereu cu câţiva paşi în urma lui. În căutarea sa sunt dispuşi să meargă până la capătul lumii. Dar întrebarea este: îl vor găsi măcar acolo?...

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Disbioza, ediție specială

Disbioza, ediție specială "NutriInfo"

publicat: Vineri, 19 Aprilie 2024

Disbioza, un cuvânt mic, dar cu impact uriaș în sănătatea noastră. Este momentul să îi acordăm atenția cuvenită. Nu rata ediția specială ...

„Idei în libertate”, emisiune moderată de H.R. Patapievici în anii 2000 și premiată de APTR, transmisă din 22 aprilie, la TVR Cultural

TVR Cultural îi invită pe telespectatori să urmărească, din 22 aprilie, emisiunea „Idei în libertate”, realizată de Horia Roman Patapievici în ...