loader

Secretele unui blogger culinar de succes

RECOMANDARI  TVR3 

Gina Bradea, blogger cu mii de fani în toată lumea, a dezvăluit, în emisiunea "A doua emigrare", secrete ale unui blog culinar apreciat și modalități de transformare a unui amator într-un bucătar priceput, duminică, 17 mai, ora 11.30, pe TVR 3.

 

A doua emigrare

Multe din rețetele pe care le găsim pe internet se transformă într-un dezastru în bucătărie atunci când le încerci, de cele mai multe ori din cauza explicațiilor insuficiente.

(w882) Gina Brade

Gina Bradea : ”E ușor să fii blogger: îți faci un blog, cumperi un domeniu și gata, scrii și publici. Dar ca să fii un blogger cu adevărat bun, nu e deloc ușor. Trebuie să vorbești și să scrii corect în limba română. Iar ca blogger culinar e și mai greu: trebuie să știi să gătești, să scrii rețeta amănunțit, cu trucuri și sfaturi, să faci poze frumoase, să filmezi, să montezi filmele, să publici... E cea mai grea nișă din blogosferă, pentru că trebuie să știi să faci foarte multe.”

Gina Bradea pare că are în sânge “gena artei culinare” pentru că tainele bucătăriei le-a învățat încă din copilărie, în Moldova și Dobrogea, zone recunoscute prin tradițiile lor foarte bogate.

(w882) TV Gina Br

Gina Bradea: ”Știu să gătesc de când eram copil. La mine, în ambele familii (mama moldoveancă, tata dobrogean) femeile au gătit excelent. Din partea mamei am învățat rețete țărănești moldovenești, savuroase, așa cum numai babele moldovence știu să facă. Iar de la mătușile din partea tatălui am învățat rețetele dobrogene atât de diverse: rețete din pește, dar și rețete rusești, turcești, tătărăşti sau rețete fine, de oraș. De la mătușa Maria, sora cea mare a tatălui meu, am învățat vechi rețete boierești, de o finețe aparte.”

Această moștenire a fost sursa de inspirație pentru cele 2 cărți de bucate pe care le-a scris: “Poftă bună! cu Gina Bradea” și “50 de rețete de post”.

Gina Bradea: ”Cu mult înainte să fac blogul, mi-am dorit să scriu o carte de bucate. Să fie scrisă amănunțit, cu totul explicat pas cu pas, modernizat, să scot prăjelile și margarina și să nu mă tem de condimente, verdețuri și legume proaspete. Apoi am publicat prima carte. Aflasem că mama are cancer, așa că am scos o carte cu rețete de suflet, pentru mama. A fost prima carte, nu mai este în librării și nu voi mai scoate o a doua ediție. Va rămâne cartea pentru mama.

A două carte este ,,50 de rețete de post”. Este prima dintr-o serie de cărți numite ,,50 de rețete de... “ pe care le voi scoate. Vreau că toate gospodinele să aibă câte o mică bibliotecă culinară și să găsească ușor orice rețetă”.

Povestea bloggului său a început în Italia, unde emigrase împreună cu familia în căutarea unei vieți mai bune. Condițiile vitrege de pe piața muncii o împiedicau să își găsească un loc de muncă stabil, astfel încât și-a concentrat forțele spre lumea virtuală și a devenit un pionier al bloggosferei românești. În scurt timp și-a creat o comunitate de fani în diaspora românească din toată lumea. Acum s-a retras într-un sat de la poarta Deltei Dunării, iar în perioada de izolare a devenit un reper pentru  mulți români care au fost nevoiți să se transforme în bucătari pentru întreaga familie.

Gina Bradea: “Am anulat turneul pe care-l făceam prin țară pentru promovarea cărților mele, mi s-au anulat diferite proiecte, dar mergem mai departe. În perioada aceasta, mulți oameni s-au îndreptat spre bucătărie și au gătit mai mult decât de obicei. Am multe rețete rapide, eu simplific rețetele, chiar și pe cele mai sofisticate. Cozonacul meu a făcut furori în rândul gospodinelor, cu toată nebunia că nu se găseau drojdie și făină. S-a umplut online-ul de poze cu cozonaci pufoși și babani. Iar ceea ce m-a făcut să plâng de emoție și de bucurie a fost faptul că gospodine, cărora nu le-a reușit niciodată cozonacul sau care au făcut pentru prima dată cozonac, unele chiar puștoaice de 16-18 ani..., au făcut niște minunății de cozonaci ! Peste 1 milion de gospodine au preparat cozonacul meu de Paști, atât în România, cât și în afară.”

Deși are rețete de bucate din toată lumea, Gina Bradea se declară o fană a  bucătăriei românești și a produselor tradiționale și locale.

(w882) Carte Gina

Gina Bradea: “Bucătăria românească nu este promovată, nu este cunoscută la adevărata ei valoare. Avem rețete savuroase, mâncăruri mai mult decât gustoase, în toate zonele României.

Da, îmi plac mâncărurile moldo-dobrogene, pentru că am crescut cu ele. Dar îmi plac și rețetele oltenești, muntenești, ardelenești, bucovinene... Doamne, ce mâncăruri delicioase fac gospodinele din toată țara!

Ceea ce nu-mi place este că din ce în ce mai multe gospodine recurg la trucuri artificiale, preferă să umfle totul cu chimicale și aditivi gen zahăr gelifiant și consevanti la gemuri și dulcețuri, să pună plicuri cu tot felul de chimicale la murături, să umfle aluaturile cu cantități uriașe de drojdie și praf de copt, amestecuri de legume cu chimicale și margarine...

În România încă se mai găsesc legume și fructe gustoase, fără să fie pline de chimicale. Ce gust are o roșie coaptă la soare, din România, față de cele aduse de afară, cu gust de carton? Sau brânză de oi românească, brânză de vaci sau de bivoliță... Cât am fost afară mi-au lipsit enorm și așa am învățat să le apreciez. Știi cât am tânjit după o caisă adevărată, cu mirosul ăla special și gustul dulce-acrișor? În Italia nu am găsit așa ceva, nu aveau gust.

Avem o țară minunată, cu niște tradiții de poveste, cu peisaje superbe și oameni cu adevărat buni și harnici. Aștept momentul când România se va trezi și va realiza ce fată frumoasă și bogată este. Dar până când va veni prințul s-o trezească, va rămâne încă Frumoasa din pădurea adormită...”

(w882) reteta Gin

Rețetă rapidă de salată cu fasole, ardei şi morcovi, gata în 10 minute

Ingrediente:

2 conserve de fasole fiartă (sau 150-200 g fasole uscată şi pusă la fiert)

1 ceapă mare

1-2 morcovi (300 g)

1 ardei gras roşu, ulei de măsline, oţet, sare şi piper

Radeţi morcovii, tăiaţi ceapa și ardeiul subţire. Scurgeţi fasolea. Puneţi apoi într-un bol mare: fasolea, ardeiul, ceapa şi morcovii. Turnaţi 2-3 linguri de ulei de măsline si oţet, după gust. Mai adăugaţi sare şi piper proaspăt măcinat.

Este deosebit de săţioasă astfel încât puteţi să o serviţi si ca fel principal la prânz sau cină.

Emisiunea "A doua emigrare" poate fi urmărită și online, pe TVR+, duminică, 17 mai, ora 11.30.

Autori: Iulia Popescu şi Monica Nicolescu

 

 

 

Logo

 
”Ora Regelui”, final de an regal

Sâmbătă, 27 decembrie, de la ora 9:00 vă invităm la o ediție specială ”Ora Regelui”: Seara dedicată Corpului Diplomatic de Majestatea Sa ...

O noapte cu marile nume ale teatrului, muzicii şi umorului românesc la Revelionul TVR 3

În noaptea dintre ani, TVR 3 deschide larg porţile memoriei şi invită telespectatorii la un Revelion cu suflet românesc, construit din emoţie, ...

TVR 70 RETRO, retrospectiva anului la TVR INFO

TVR INFO întâmpină anul 2026 cu programul special „TVR 70 RETRO”, o amplă retrospectivă a anului 2025.

Legendele sportului mondial, în seara de Revelion de la TVR SPORT

Revelion alături de mari glorii ale sportului mondial: TVR SPORT propune, pe 31 decembrie, un program special cu documentare şi imagini rare ...

„Noaptea asta nimeni să nu doarmă!” Poveste din Bucureștiul de odinioară, de Revelion, la TVR Folclor

În noaptea de Revelion, TVR Folclor ne propune o călătorie sonoră în inima epocii interbelice, punând în valoare, prin armonii delicate și ...

Revelionul TVR Cultural: Concerte legendare, înregistrări unice, mărturii sonore și vizuale ale excelenței absolute din muzica românească și universală

Cella Delavrancea – aniversare la 100 de ani, Ion Voicu – violonistul-simbol al unei epoci, Radu Lupu la Ateneul Român, Sergiu Celibidache – ...

Revelion 2026 la TVR - o noapte-maraton cu film, teatru, muzică, arhive de aur și mari legende

Televiziunea Română întâmpină Anul Nou cu o ofertă editorială amplă și diversă, propunând telespectatorilor o noapte-maraton de programe ...

Braşov: „heavy animals”, rock, bucate şi tradiţii. Duminică, la „Exclusiv în România”

Cristi Tabără şi echipa „Exclusiv în România” ne aşteaptă la o nouă ediţie a emisiunii ce reunește istorii locale, tradiții, gastronomie și ...

Tradiţie şi eleganţă: Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena, în direct la TVR

Tradiţia merge mai departe! Ca de obicei, în prima zi a anului, Televiziunea Română difuzează live, în exclusivitate, Concertul de Anul Nou al ...

Nașterea lui Hristos să ne fie de folos!

Părintele Marian Mihai, preot la biserica Sf. Grigorie Palama din București, ne introduce în atmosfera creștinească a Crăciunului, evidențiind ...

Întrebările prezentului, dincolo de sărbătoare, la TVR INFO

Într-un context intern și internațional tensionat, Crăciunul aduce și momente de reflecție. Telespectatorii trăiesc bucuria Crăciunului în ...

Vedetele TVR sunt „Care pe care” pentru o cauză umanitară

Concurenţi surpriză în arena limbii române! La final de an, Ruxandra Gheorghe–Negrea şi-a provocat colegii la un duel gramatical pentru o cauză ...

Când nimic nu e sigur, totul e posibil. Întrebări și recomandări la sfârșit de an: Mai puțină minciună și mai multă mișcare!

Am adunat pentru cititorii noștri câteva articole, recomandări și invitații la instrospecție, potrivite finalului de an: Nu mai spune DA când ...

Concertul „Nicolae Kirculescu”, un omagiu de excepție, la TVR Cultural, în a doua zi de Crăciun

Vineri, 26 decembrie, de la ora 16:30, telespectatorii sunt invitați la Ateneul Român pentru un eveniment simfonic emoționant, dedicat ...

„Televiziunea Română prezintă: Revelion 2026

Televiziunea Română dă startul unui an cu totul special din istoria sa –  Împreună la puterea 70 – printr-o seară de gală în care peste 100 de ...