loader
Foto

Galerie foto

„Satul colonizat” – o nouă filă în „Dosar România”

Un primar şi-a propus să-şi salveze satul de la îmbătrânire. Şi a reuşit. Povestea lui şi a localităţii Conceşti - sâmbătă, 27 mai, de la ora 21.00, la TVR 1 şi pe TVR+ .

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

În ultimii cincizeci de ani, mulţi români şi-au părăsit satele în care s-au născut şi au trait pînă la adolescenţă sau majorat. De când au apărut fabricile, mulţi ţărani din România au ales viaţa de oraş, mai uşoară, cu lumină şi apă în casă. Depopularea satelor este un fenomen ireversibil astăzi, în România. Rata de îmbătrânire cea mai severă se întâlneşte în mediul rural. În ciuda tuturor greutăţilor, a nedumeririlor şi întrebărilor de tot felul, un singur primar din România şi-a propus să-şi salveze satul natal de la îmbătrînire şi şcoala din sat de la dispariţie.

(w882) Dosar Roma

(w882) Dosar Roma

(w882) Dosar Roma

Povestea acestei localităţi o aflăm sâmbătă, 27 mai, de la ora 21.00, din reportajul „Satul colonizat”, semnat de Cristina Ţilică, difuzat într-o nouă premieră Dosar România, emisiune prezentată de Irina Păcurariu la TVR 1 şi pe TVR+.

(w882) Dosar Roma

(w882) Dosar Roma

(w882) Dosar Roma

Puţini români ştiau până la începutul acestui an de existenţa satului Conceşti, din nordul Moldovei, ascuns de pădurile Dărăbaniului, ultimul oraş de la graniţa nord-estică a ţării. Astăzi însă, multe familii din România îşi doresc să devină cetăţeni ai Conceştiului.

(w882) Dosar Roma

(w882) Dosar Roma

(w882) Dosar Roma

Locuitorii îşi amintesc cum, rând pe rând, copiii lor au plecat din sat la oraş, bătrânii s-au dus şi obiceiurile s-au stins odată cu ei. Din acest motiv, unicul proiect de acest  gen din România, de a popula satul cu familii tinere, se bucură de sprijinul şi admiraţia comunităţii. Iar de la pericolul ca şcoala să fie închisă din lipsă de elevi, acum, satul s-a îmbogăţit cu aproape 80 de copii.

(w882) Dosar Roma

(w882) Dosar Roma

(w882) Dosar Roma

Ce soluţie a găsit primarul din Conceşti pentru repopularea localităţii aflăm într-o nouă ediţie a emisiunii Dosar România, în reportajul „Satul colonizat”, realizat de Cristina Ţilică în această sâmbătă, de la ora 21.00, la TVR 1 şi pe TVR+.

(w882) Dosar Roma

(w882) Dosar Roma

(w882) Dosar Roma

Cea mai experimentată echipă de publicistică a Televiziunii Române adaugă şi, în această primăvară, noi file în Dosar România, un dosar ce cuprinde trecutul, prezentul şi, posibil, viitorul acestei ţări. Emisiunea prezentată de Irina Păcurariu poate fi urmărită la TVR 1 şi pe TVR+, disponibil şi pe tabletă sau mobil. Aici puteţi descărca aplicaţiile TVR+ pentru IOS şi Android.

Realizator: Cristina Ţilică

Prezentator: Irina Păcurariu

Producător: Ioana Mureşan

FILM.TVR.RO

Logo

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

„Mereu am spus că Dumnezeu e român.” Elisabeta Lipă, un nou „Brilliant” în colecţia TVR INFO

Despre primii paşi în lumea canotajului, despre lecţii de viaţă, succes şi sacrificii, într-o nouă ediţie a emisiunii „Brilliant”, cu Loredana ...

„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...