Sănătatea și „sarea în bucate”

TVRi | Vineri, 17 Iunie 2022
Echipa „Un doctor pentru dumneavoastră” v-a propus marți, 21 iunie, să revedeți o ediție în care s-a vorbit despre consumul sănătos al sării și despre cum combatem tuberculoza

* Sănătatea şi „sarea în bucate”

Invitaţi: colonel dr. Doina Baltaru, comandant - director general al Spitalului Militar de Urgență "Dr. Constantin Papilian"din Cluj Napoca

(w640)

și dr. Anca Crainic, medic primar diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice

(w640)

Există săptămâna Mondială de Conștientizare a Consumului de Sare pentru a atrage atenția asupra riscului de a creşte tensiunea arterială, de a face accident vascular cerebral, boli cardiovasculare sau renale. Reclamele influenţează comportamentele alimentare iar alimentele procesate cum ar fi salamurile, cipsurile, sticsurile deformează gustul și pun sănătatea în pericol. De ex., o porție de 30g de chipsuri are între 170 și 185mg de sodiu iar nivelul este mai ridicat dacă alegem arome neobișnuite.

* E timpul să eradicăm tuberculoza!

Invitat: lector dr. Tudor Toma, medic pneumolog în Anglia, voluntar „Rețeaua de solidaritate”

(w640)

Tuberculoza, una dintre cele mai frecvente boli infecțioase din lume, este provocată de un microb şi reprezintă o problemă de sănătate publică. România ocupă primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește numărul bolnavilor de tuberculoză. Cazurile de tuberculoză rezistentă la tratamentul convențional înregistrează creşteri anual. Acestea au un tratament complex, de lungă durată și, de cele mai multe ori, se ajunge la indicație chirurgicală.

Invitatul nostru conferențiază la nivel internațional pe tema tratamentelor endoscopice. Are doctorat în bronhoscopie intervențională și a descris, pentru prima dată în lume, un tratament endoscopic minim-invaziv pentru pacienții cu emfizem, mai exact reducerea volumelor pulmonare pe cale endoscopică.

(w640)

Moderator: Măriuca Mihăilescu

Jurnaliști: Dan Cadar și Lucian Băbeanu

Producător: Monica Ancuța

Credit foto: Monica Ancuța

 

TVR +
Canalul TVR YouTube