loader
Foto

„Românii şi lumea” - primul episod: Din Ardeal în Lumea Nouă

„Mia și drumul” a fost primul episod al seriei „Românii şi lumea”, în care Radu Găină ne-a purtat pe urmele comunității românești din SUA. Sâmbătă, 2 octombrie, de la ora 19.30, la TVR3.

 

„Românii şi lumea”, o altă noutate a grilei TVR3, ne propune, sâmbăta, de la ora 19.30, o serie de filme documentare şi eseuri de televiziune despre modul în care românii „au jucat” pe scena lumii, de la etnogeneză la contemporaneitate.

(w882) Oras cladi

***

Primul episod, care deschide această serie, poartă un nume sugestiv: „Mia și drumul...”

(w882) Biserica s

Bătrânii din Ardeal spuneau că fiii și nepoții lor pleacă la „Amelica". Era aproape un exod spre un nou pământ al făgăduinței, peste apa cea mare, unde, muncind în condiții extrem de dure, puteai agonisi o mie de dolari pentru a te întoarce acasă și a cumpăra pământul visat. Pentru că acesta era, de fapt, adevăratul „pământ al făgăduinței".

(w500) P biserica

Nu-i vorbă, țăranii români ardeleni, bănățeni, bucovineni n-au inventat emigrația. S-au luat după ungurii și sașii din Austro-Ungaria. Erau la fel ca imigranții de aiurea. Unele sate aproape se goleau de bărbații aflați în puterea vârstei.

(w882) Lucaciu pl

După o vreme și-au luat femeile și copiii. Au fost urmați de preoți tineri, ortodocși și greco-catolici, ca Moise Balea, Ioan Podea, Epaminonda Lucaciu, Alexandru Niculescu.

(w882) Statuie bi

În existența lor din Lumea Nouă, aveau nevoie de hrană și pentru suflet. Și-au scos ziare și au întemeiat societăți pentru a se asigura în fata neprevăzutului de orice fel.

(w500) Redactie r

În timpul Primului Război Mondial, au simțit românește și au militat pentru unirea provinciilor de peste munți cu regatul României. Necondiționat.

După Primul Război Mondial, unii s-au întors acasă, dar mulți dintre ei au rămas pentru totdeauna în SUA și au creat comunitatea româno-americană.

(w882) Cladire US

Povestea lor este una de succes și merită să deschidem seria „Românii și lumea" cu ea.

***

Producător: Radu Găină

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...