Românii din Ucraina – La un pas de Țara Mamă

TVRi | Miercuri, 11 Mai 2022
Sâmbătă, 14 mai, ora 14.30, TVR Internațional a difuzat al treilea episod al seriei „Românii din Ucraina”, aflat sub genericul „La un pas de România”. Emisiunea va fi transmisă și pe TVR 3.
Maramureseni cu Stefan

În 1918 o delegație de români din dreapta Tisei a fost la Alba Iulia și le-a amintit celor prezenți că și dincolo de Tisa sunt români care vor și ei să fie incluși în România Mare. Li s-au dat asigurări că și ei vor fi parte din tânăra țară din estul Europei. N-a fost să fie.

(w640) gardul de

Regatul României a avut hotare de la Nistru până la Tisa, doar pentru câțiva ani. Apoi, în 1945, armata, încă de pe atunci „eliberatoare” a lui Stalin, a făcut cadou imperiului sovietic și Maramureșul din dreapta Tisei.

(w640) pod istori

Războiul de azi din Ucraina a făcut să se vorbească din nou și mai aprins despre drepturile românilor din Ucraina. Unii oameni politici au confiscat acest mesaj ducându-l în derizoriu. La întâlnirile la nivel înalt dintre Ucraina aflată în război și România vecină au fost auzite promisiuni și de o parte și de alta privind drepturile minorităților naționale.

(w640) Tisa si bo

Românii maramureșeni din dreapta Tisei, ca de altfel toți români care trăiesc în Ucraina de azi speră, așa cum o fac de zeci de ani, într-un viitor mai bun și pentru ei.

(w640) pod peste

Cei bătrâni se duc lăsând visul celor tineri, care și ei, la rândul lor, își duc speranța închisă în dosare cu sau fără șină depuse în cine știe ce birou dintr-o Românie încă indiferentă practic față de copiii ei din Ucraina.

(w640) Biserica

***

Emisiunea „La un pas de România” este difuzată pe TVR Internațional, sâmbăta de la 14.30, și pe TVR3, sâmbăta de la 16.30.

Emisiunile se regăsesc și pe Canalul Oficial de Youtube al TVR.

Echipa tvLa un pas de România”: imagineRudolf Szilagyi, sunetMarius Stanciu, montajNicoleta Georgescu, lecturaConstantin Lupescu, ilustrație muzicalăCătălin Grigore, maestru de sunetElena Moise

Producător și realizatorAura Dobre

TVR +
Canalul TVR YouTube