România-Israel: cooperare pe termen lung

TVRi | Joi, 03 Septembrie 2020
Marţi, 8 septembrie, ora 21.00, TVR Internaţional v-a invitat să revedeți ediția emisiunii „Investiți în România” al cărei invitat special a fost Excelenţa Sa David Saranga, ambasadorul Israelului în România.

De peste şapte decenii, două ţări cu istorie şi tradiţie, România şi Israel, desfăşoară relaţii bilaterale neîntrerupte, politice, economice, culturale. În 2018, cele două state au îmbrăcat haine de sărbătoare.

„70 de ani într-un centenar” a fost titlul generic sub care au avut loc o serie de evenimente, atât la noi, cât şi în Ţara Sfântă. Israel a sărbătorit 70 de ani de independenţă, România a marcat 100 de ani de la Marea Unire.

(w640)

Comunitatea evreilor originari din ţara noastră, stabiliţi în Ţara Sfântă, poate fi considerată una dintre cele mai importante, atât datorită numărului membrilor săi în raport cu întreaga populaţie, cât şi a contribuţiei acestora aduse la înfiinţarea şi dezvoltarea statului din Orientul Mijlociu. Românii stabiliţi în Israel au lăsat o puternică amprentă în societate, foarte mulţi dintre aceştia bucurându-se de o apreciere la nivel înalt. Cifrele oficiale arată că aici trăiesc puţin peste 86.000 de evrei de origine română, la care se adaugă peste 120.000, reprezentând urmaşii familiilor originare din România, născuţi în Israel. Statistici neoficiale indică însă un număr de 400.000 de români, integrați în toate domeniile.

(w640)

În prezent, în România, operează numeroase societăți în care sunt implicați cetăţeni israelieni, în variate domenii. Turismul este o punte între cele două ţări-prietene. Turiştii din Israel se află pe locul doi între cei care aleg ţara noastră ca destinaţie de călătorie, în timp ce interesul românilor pentru tărâmul de la Marea Mediterană continuă să crească.

Reporniți într-o călătorie în Israel şi în România, alături de ambasadorul statului din Orientul Mijlociu în ţara noastră, care la preluarea mandatului, la începutul lui 2019, a declarat: „România are un loc important în inima mea. Aici am început cariera diplomatică, în urmă cu 20 de ani. Acum, mă întorc în România de care, de fapt, nu m-am despărţit niciodată. Amintirile, cultura, prietenii şi limba română m-au însoţit până în ziua de astăzi”.

Emisiunea “Investiţi în România!” este difuzată la TVR Internaţional şi retransmisă în Republica Moldova pe postul TVR MOLDOVA.

TVR +
Canalul TVR YouTube