loader
Foto

„Povești cu cântec din diaspora”: Rock, Jazz, Folk la TVRi - Generații TVR 65

De luni până vineri, în perioada 12-15 octombrie, de la ora 15:00, la TVRi, Doru Ionescu v-a prezentat evoluția unor muzicieni români plecați peste hotare.    

 

TVR Internațional redifuzează 65 dintre cele mai interesante traiecte publice și personale ale unor foști sau/și actuali muzicieni pop-rock-folk-jazz-simfo români, plecați în lumea largă în anii 60, 70, 80, 90. Unii au rămas dedicați în exclusivitate muzicii, alţii şi-au schimbat din mers domeniul de activitate. Amintirile lor, de la alb / negru la color, au tâlc și... cântec!

Luni, 11 oct,

JOSEF KAPPL

(Osnabruck, Germania)

Celebru ca basist al formulei etno Phoenix, muzicianul care locuieşte pe strada Transilvania Mare (laolaltă cu familia, dar şi cu... studioul de înregistrări) are o activitate bogată.

(w882)

Dincolo de colaborarea în Germania cu Farfarello (trupa violonistului Mani Neumann), Ioji a compus o operă rock-simfonică - „Meșterul Manole” - pe libretul textierului Victor Cârcu, cântată de câteva ori la Timișoara.

(w882)

Apoi a fondat Pasărea Rock cu muzicieni din două generații, de acasă. Mai puține lucruri se știu, însă, despre cariera sa muzicală în Germania de până la revenirea în România!

 

Marți, 12 oct

NUŢU OLTEANU

(Stockholm, Suedia)

Celebrul chitarist de la Iris (grupul pe care l-a fondat in 1976), Roșu și Negru şi Holograf povesteşte despre toate încercările sale de a fugi din România comunistă.

(w882)

Nu i-a reuşit decât în 1990, când a plecat prin căsătorie, de atunci cântând la fel de mult, în numeroase combinaţii. Are trei fete cu care vizitează România în vacanţe; singur o face mai rar, alăturându-se vechilor colegi de la Iris și Holograf.

(w882)

La fel de bine sună și trupele sale din Suedia, din păcate mai puțin cunoscute la noi.

 

Miercuri, 13 oct

MARCELA SAFTIUC

(Saint Denis, Franţa)

(w882)

Una dintre cele mai importante folkiste din România, Marcela s-a stabilit cu familia, de la jumătatea anilor ’80, în Franţa, continuând să cânte (la festivaluri internaţionale, inclusiv cu Donovan...).

(w882)

Din anii ’90 a pornit într-o carieră de traducătoare. A revenit de câteva ori în România şi a cântat de fiecare dată. În 2008 i-a apărut un prim album discografic la Electrecord, din păcate nelansat la scară naţională, aşadar putin cunoscut. Vecinătatea celebrei catedrale din nordul Parisului completează – neaşteptat, dar fericit - o emisiune plină de muzică.


Joi, 14 oct

PĂUNIŢA IONESCU

(Hannover, Germania)

(w882)

Una dintre marile voci ale României, solista a plecat din ţară în primele zile de după Revoluţie. În Germania a reluat colaborarea cu fostele colege de la grupul rock feminin Catena, dar marea lovitură a dat-o de una singură, înfiinţând un grup coral de gospel cu muzicieni profesionişti: Big Mama & The Golden Six.

(w882)

Deşi patria este locul unde te simţi bine, rarele sale vizite acasă s-au lăsat cu cântări de excepţie, în primul rând la TVR. Pensionată în 2021, Păunița a trimis în România un dublu CD „best of”, produs de ziua ei de naștere, o demonstrație de forță muzicală... în Germania!


Vineri, 15 octombrie

LUCIAN BAN

(New York, SUA)

Pianist nouăzecist român de jazz, cu debut fulminant la jumătatea anilor ’90, alături de grupul Jazz Unit, Lucian s-a stabilit din 1999 într-una dintre capitalele jazzului mondial.

(w882)

A revenit de multe ori în România, însoțit de instrumentiști de renume, cu cele mai importante grupuri și proiecte (Global Unity, Elevation, Tuba Project, etc.) la marile festivaluri („George Enescu” / „Gărâna Jazz” / „Timișoara Jazz” ș.a.).

(w882)

(w882)

Din bogata panoplie discografică, cel mai premiat titlu „Enescu ReImagined” (2010, coproducție ICR) a fost ani de zile solicitat în concert de mari festivaluri. O ediție care își așteaptă continuarea; ca și în cazul lui Josef Kappl, după interviul din 2012 s-au întâmplat multe...

Difuzare:

Luni-vineri: ora 15.00, reluare ora 6.25 (ora României)

***

Credite foto: arhive personale

Realizator: Doru Ionescu

FILM.TVR.RO

Logo

 
Concert extraordinar aniversar ”Fuego - 30”, la TVR 2 și TVR Internațional

Vineri, 29 martie, ora 21:40, la TVR 2 și sâmbătă, 30 martie, de la ora 22:45, la TVR Internațional, vă invităm la o reîntâlnire cu muzicieni ...

Ce este „Dincolo de aurul Apusenilor”? Răspunsuri, în primul episod din noul sezon „Dosar România”, la TVR 1 | VIDEO

Documentarul de investigaţie semnat de jurnalistul TVR Gabriel Geamănu a deschis o nouă serie a emisiunii de reportaje, documentare şi anchete ...

Duminică, 31 martie, ora 19.00, vă invităm să urmăriți, la TVR 1, o nouă ediție a emisiunii "Breaking Fake News" despre situația mercenarilor ...