Riscă Moldova o invazie? Două documentare din 2022 aduc răspunsuri la TVR 1

TVR1 | Marţi, 21 Iunie 2022
Primirea exemplară a refugiaţilor ucraineni de către moldoveni şi problema tot mai acută a Transnistriei sunt puse sub lupă în două noi producţii difuzate la TVR 1 în seara de documentar. Joi, 23 iunie, de la orele 22.30 şi 22.45. | VIDEO
AR934_EM850_MODALVIE_TRANSNISTRIE-PHOTO

În urma invadării Ucrainei de către Rusia, milioane de oameni s-au refugiat în țările vecine: Polonia, Moldova, România, Ungaria. De la sfârşitul lunii februarie, ucrainenii se înghesuie în Moldova vecină. Independentă din 1991, Moldova bate acum la ușile Europei, temându-se că poate fi următoarea pe lista națiunilor atacate de Moscova.

Realizat chiar în primăvara anului 2022, documentarul „Moldova: sub ameninţarea ursului rus” (MOLDAVIE: SOUS LA MENACE DE L'OURS RUSSE, Franţa, 2022), realizat de Corina Cojocaru-Chiperi, prezintă ospitalitatea şi organizarea exemplare cu care au fost întâmpinaţi în Republica Moldova. Filmul se vede la TVR 1 pe 23 iunie, de la ora 22.30.

(w640) ok_AR931_E

Seara documentarelor la TVR 1 se încheie la 22.45, cu o altă producţie din luna martie a acestui an, „Moldova: Transnistria, bastionul rusesc” (MOLDOVIE: TRANSNISTRIE, LE BASTION RUSSE, Franţa, 2022), purtând semnătura aceleiaşi Corina Cojocaru-Chiperi, alături de Justine Sagot.

Regiunea Transnistria şi-a declarat independenţa în 1991. Republică separatistă și autoproclamată, Transnistria a fost un permanent punct de tensiune, după referendumul organizat pe tema atașamentului populaţiei față de Rusia, care a confirmat în mare măsură voința secesionistă a populației, o treime rusă, o treime moldovenească, o treime ucraineană.

Invazia Ucrainei de către armata rusă amplifică temerile locuitorilor din Republica Moldova că Transnistria va fi folosită pe post de „cal troian”, pentru ca trupele ruseşti să le invadeze ţara, spre anexarea acestei regiuni controversate – aşa cum apare şi pe o hartă din 3 martie 2022, prezentatată de preşedintele Lukaşenko comandanţilor armatei Belarusului. Mai mult, în Transnistria se află şi centrala electrică ce asigură astăzi 80% din energia electrică a Moldovei...

TVR +
Canalul TVR YouTube