loader
Foto

„Revoluţia irlandeză”, o poveste extraordinară, în premieră la TVR 1 | VIDEO

Timp de trei săptămâni, actorul Cillian Murphy ne poartă prin evenimentele petrecute în Irlanda din 1916 până în 1922, așa cum nu au mai fost povestite. Episodul 3 (ultimul) al seriei documentare este programat pe 22 septembrie, ora 22.00, la TVR 1.

 

Din prima zi de septembrie, am urmărit la TVR 1 extraordinara istorie a unui mic grup de rebeli care, împotriva şanselor minime de izbândă, aproape neînarmaţi, dar plini de curaj, credinţă oarbă şi idealism, au forţat Regatul Unit să se retragă din Irlanda, după secole de dominaţie şi abuzuri.

Documentarul în trei părţi „Revoluţia irlandeză” (THE IRISH REVOLUTION, 1916 - 1922, Irlanda 2019) este o producţie de referinţă pentru publicul din întreaga lume. Povestea relatată de actorul Cillian Murphy se vede miercurea seara la TVR 1, de la ora 22.00.

(w882) Revolutia

Cu imagini rare de arhivă, relatări exclusive ale unor martori de primă mână, cartografiere 3D, filmări dramatice și contribuții ale celor mai buni scriitori și istorici, documentarul „Revoluția irlandeză” reflectă evenimentele din 1916 până în 1922 așa cum nu au mai fost spuse niciodată. Filmul explorează modul în care rebelii au atras puternic spiritul revoluționar care a măturat lumea în primii ani ai secolului al XX-lea, dezvăluie evenimentele uimitoare care au forțat mâna Marii Britanii și arată cum exemplul irlandez a avut un impact de anvergură, provocând milioane de oameni din întreaga lume să-și ceară dreptul la egalitate și libertate.

(w882) Revolutia

Episodul 1, difuzat în prima zi de septembrie, de la ora 22.00, pune accent pe Războiul de Independență irlandez sau Războiul Anglo-Irlandez, un război de gherilă purtat în Irlanda în perioada 1919 - 1921 între armata republicană irlandeză (IRA) și forțele britanice.

În aprilie 1916, republicanii irlandezi declanşaseră Răscoala de Paște împotriva stăpânirii britanice și au proclamat o Republică irlandeză. Deși a fost înnăbuşită după o săptămână de lupte, Răscoala de Paște și răspunsul britanic au dus la un sprijin popular mai mare pentru independența Irlandei. La alegerile din decembrie 1918, partidul republican Sinn Féin câștiga în Irlanda, astfel că pe 21 ianuarie 1919 se forma guvernul separatist, declarând independența Irlandei.

(w882) Revolutia

Născut în 1976 în Douglas, Cork (Irlanda), Cillian Murphy este unul dintre cei mai în vogă actori irlandezi. L-am putut urmări în filme precum „Cold Mountain”, „Fata cu cercel de perlă” sau „Batman – Începuturi”, unde a interpretat rolul dr. Jonathan Crane, personajul principal negativ, dar şi în seriale ca „Peaky Blinders”, unde are rolul principal. În 2005, Murphy a fost nominalizat la Globurile de Aur pentru Cel mai bun actor într-o comedie sau musical și a câștigat Cel mai bun actor la Premiile Academiei de Film și Televiziune din Irlanda.

(w882) Cillian Mu

foto: IMDB

FILM.TVR.RO

Logo

 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

Cine va tăia Nodul Gordian? Alianțe și conflicte în Orientul Mijlociu, o dezbatere în emisiunea „Omul și Timpul”

La TVR Cultural, Rafael Udriște ne așteaptă duminică, 28 aprilie, de la ora 17:00, la o nouă ediţie „Omul şi timpul”. Alături de invitatul său, ...

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...