Remix: Doru Stănculescu... la altar

TVR3 | Marţi, 12 Octombrie 2021
Ultimul concert și interviu filmate cu regretatul pionier al folkului românesc. Sâmbătă, 16 octombrie, de la ora 22:00, la TVR 3.    

Recitalul susținut de Doru Stănculescu și Sorin Minghiat, în cadrul festivalului „Folk la altar. Generația generică” (în Biserica Evanghelică din Râșnov, în 29 iulie 2021) a fost și ultima ocazie de a-l filma pe marele compozitor (cel mai mare, în opinia ilustrului său coleg din studiourile de înregistrări, muzicianul Dan Andrei Aldea) și interpret.

(w640)

(w640)

Emisiunea „Remix” a mai găzduit o rubrică cu Doru Stănculescu în urmă cu doi ani, prilejuită de lansarea unui dublu CD (practic opera sa de căpătâi, realizată în doi timpi cu Dan Aldea) și a unei cărți în dialog (cu regretatul Florin Silviu Ursulescu), care rămân piese inestimabile într-o panoplie a folkului românesc.

Păstrând un format impus de colaborarea emisiunii cu Asociația Mioritics (organizatorul festivalului de la Râșnov), ediția „Remix” include imagini de arhivă cu cei doi protagoniști ai recitalului, de asemenea cu Mihaela Mihai, George Stanca (unul dintre ziariștii care l-au promovat din plin pe folkist) și Dan Chebac.

(w640)

Ultimul, coleg de liceu cu folkistul, filmat în 2017 pentru TVR 3, atunci când revenea după o lungă perioadă pe o scenă românească (pe care l-am contactat tot la sugestia lui Doru, găsindu-i și o scenă potrivită, cum mă rugase colegul).

(w640)

De altfel, de-a lungul anilor, acesta a ținut să fie prezent și să cânte la lansarea mai multor cărți rezultate din emisiunile „Remix”, numindu-mă „dublu tiz”...

(w640)

L-am asistat în culisele festivalului de la Râșnov pe „Prezidente”, cum era numit de apropiați din anii 70, neștiind că vor fi ultimele momente petrecute împreună. Se împăcase cu sine, conchid acum; nu mai avea ce să ceară de la o viață trăită din plin: Dan Aldea plecase definitiv (atunci când își propusese să lucreze o operă pentru copii, plecând de la o compoziție deosebită a lui Stănculescu - „Cum se naște un mit”); pe de altă parte, Doru nu contenea să ne arate poze cu nepotul său proaspăt venit pe lume, de care era foarte mândru.

„Niciodată nu mi-am pus problema publicului, dar niciodată. Niște actori de succes spuneau că publicul e stăpânul lor. După părerea mea, nu-i adevărat, noi suntem stăpânii publicului, fiindcă noi trebuie să îl educăm. Să îl ridicăm, nu să ne coborâm la el; asta e misiunea mea, așa gândesc eu.“ Așa a încheiat interviul Prezidente, legănându-se pe sub flori, ori plutind pe undeva, poate-n Shambala...

(w640)

Să sperăm că dovezile trecerii lui Doru Stănculescu prin muzica românească vor continua să apară (inclusiv în emisiunea noastră); laolaltă cu vorbele sale de duh... tânăr, nu tocmai confortabile pentru unele urechi, ediția poate conta ca un cântec de lebădă. Cu regretul că nu i-am filmat niciodată împreună pe Dan Aldea și Doru Stănculescu, care mai aveau încă destule de spus... Un articol mai amplu, publicat la redifuzarea unei emisiuni – portret „Remix”, găsiți pe TVR3.

Credite foto: Daniel Secărescu, Mirel Leventer, Croco, arhive personale

 

TVR +
Canalul TVR YouTube