Curtea Domnească de la Argeș, ansamblu feudal ce adăpostește două cetăți și biserica Sfântului Nicolae (secolele XIII-XIV), reprezintă o mărturie remarcabilă a istoriei românești. Duminică, 11 mai, ora 8:00, TVR 1 și TVR+
Mărturiile scrise și diplomele de epocă atestă importanța locului încă din vremea lui Dromihete, iar tradiția o leagă de așezările de la sud de Carpați.
.
.
Dincolo de zidurile sale, Curtea Domnească respiră o istorie complexă, începând cu denumirea inițială de Argeș sau Agrih, menționată de cronicarii cruciați.
Această catedrală a spiritului românesc, remarcabilă construcție de stil bizantin de după Bizanț, cum o numea Nicolae Iorga, ne poartă în miezul ortodoxiei organizate, încă de la 1300.
E o amintire necesară, mai ales în contextul aniversării a 100 de ani de Patriarhie, pentru a conștientiza vechimea rădăcinilor acesteia.
Figuri precum Seneslav și Basarab I (1310-1352) au marcat istoria locului prin construirea bisericii, a palatului domnesc și a zidurilor de incintă, urmate de Neagoe Basarab (1512-1521) cu ridicarea casei domnești.
Astăzi, biserica Sfântului Nicolae, cu dimensiunile sale impresionante, domină peisajul, simbolizând continuitatea spirituală și culturală a acestor ținuturi.
Construită de-a lungul domniilor lui Basarab I, Nicolae Alexandru și Vladislav Vlaicu I, pictată în secolul al XIV-lea, cu fresce recuperate din secolele XVIII-XIX, Curtea Domnească de la Argeș rămâne un loc de trăit istoria, o mărturie vie a trecutului românesc.
Prezintă părintele Constantin Necula şi Andrei-Victor Dochia
Bucuria credinţei: Biserica Sfântului Nicolae, duminică, 11 mai, ora 8:00, TVR 1 și TVR+.