William Shakespeare, Marin Sorescu și multă ploaie au curățat oboseala generală a ultimei zile de luni din ultima lună de primăvară. Craiova a strălucit, s-a cutremurat și a aplaudat cei 175 de ani de Teatru Național, 35 de ani de Uniune Teatrală din România și a 33-a Gală UNITER.
Dacă nu suntem văzuți, simțim că nu existăm, ne-a amintit actorul Vlad Udrescu, premiat de UNITER pentru rolul titular din „Hamlet” (regia artistică și adaptarea scenică Declan Donnellan, producție a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova).
Primul premiu al galei a fost acordat pentru cel mai bun debut și UNITER a decis să meargă la Alex Ianăși, pentru regia spectacolului „Elif și ploaia” de Sami Ibrahim, Teatrul „Regina Maria” Oradea. Însă discursul câștigătorului a intrigat sala - mesajul Cu cât mă întâlnesc mai mult cu teatrul, cu atât urăsc mai mult teatrul a primit și câteva răspunsuri, de-a lungul serii, de la artiști care l-au îndemnat pe tânărul regizor să învețe să iubească teatrul și atunci va primi iubire.
O să plouă
Își zice Dumnezeu, căscând,
Și privind la cerul fără pic de nor,
Mă cam încearcă reumatismul
De vreo patruzeci de zile și patruzeci de nopți.
Ehe, se strică vremea!
Noe, mă Noe,
Ia vino până la gard să-ți spun o vorbă.
(O să plouă - Marin Sorescu)
Câștigătorii, unii mai dezinvolți, alții mai amuțiți de trac, și-au dat între ei dreptate, nominalizări, aplauze, au lansat apeluri, au anunțat proiecte, nu au uitat nici de semnalele de alarmă cu bugetări și frici la zi. Aplauzele și râsul au vindecat la timp riscurile de explozii mai mari.
Totul e bine când se termină cu bine, așa cum știm de la Shakespeare, dar au contribuit la asta, catifelat, și momentele muzicale - remarcabilă interpretarea lui Cojo în a cărui piesă am crezut că am iluzii auditive, dar nu aveam, când a răsunat, cu întrebarea Ați fost vreodată fericiți?, vocea lui Teo, al nostru Claudiu Teohari de la Club 99, acest 33% din Sfânta Treime a stand-up-ului românesc.
Dar îmi place aici.
E cald, e frumos,
Și atâta lumină încât
Crește iarba.
Iar fata aceea, iată,
Se uită la mine cu sufletul...
Nu, dragă, nu te deranja să mă iubești.
O cafea neagră voi servi, totuși,
Din mâna ta.
Îmi place că tu știi s-o faci
Amară.
(Am zărit lumină - Marin Sorescu)
Grațioasa Rodica Negrea, recompensată de UNITER pentru întreaga activitate, a glăsuit firav despre nume de îngeri de aur pe care îi simțim dacă știm să iubim: Nimic nu se face fără dragoste. Atunci când ai un vis și îl împlinești, palpezi fericirea.
Profesorul și actorul Emil Coșeru a fost, la rândul său, premiat pentru întreaga activitate, iar unul dintre mesajele de felicitare și Laudatio a venit din partea foștilor studenți de la Iași, acum actori la Naționalul bucureștean și la Teatrul de Comedie - Florentina Țilea, Marius Manole, Emilian Oprea, Liviu Pintileasa.
Cel mai bun actor într-un rol secundar, Ștefan Mihai, premiat pentru rolul Feste din spectacolul „A douăsprezecea noapte” de William Shakespeare (regia Andrei Șerban, producție a Teatrului de Stat Constanța), a apărut pe scenă cu mâna stângă bandajată și ne-a mărturisit: Ca un bărbat adevărat, m-am tăiat în timp ce spălam vase. Breaking news, așadar, actorii mănâncă, trăiesc și spală vase ca noi, muritorii de rând.
Robert Kocsis a pledat pentru Mai mult teatru punk, în mesajul lui de la acordarea premiului pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic - „Umami" de Teodora Savu, regia Ilinca Stihi, o producție AUZIT.Teatru Radiofonic.
Activitatea scenografului Horațiu Mihaiu a fost recompensată cu trofeul UNITER, iar mesajul domniei sale a fost unul dintre cele mai frumoase ale serii, pentru că a sunat ca un mic poem geografico-istoric, cu note puternice de ploaie, peace & love, ca un rând care încheie o scrisoare de dragoste către viață: Am fost contemporan cu Beatles, Marcello Mastroianni, Vargas Llosa, Pelé și cu insula Ada Kaleh.
Să nu iubești pe nimeni e-o rușine
Când ești în dăruiri nestăvilit!
Mulți te iubesc, o știi destul de bine;
În schimb, că nu iubești e prea vădit.
Înstăpânit de-o ură fără margini
Tu te sfiești să lupți cu tine chiar,
Lăsând frumosul casei în paragini
În loc să-i fii destoinicul zidar.
O, schimbă-ți gândul, să mi-l schimb și eu !
La ură ții mai mult ca la iubire ?
Fii drept și bun cum te-am știut mereu
Sau ție, cel puțin, dă-ți fericire.
Fă-ți un alt tu, de dragul meu, să-ți fie
Prin el de-a pururi frumusețea vie.
(Sonetul X - William Shakespeare)
Premiile UNITER au ajuns la profesioniști ai Spectacolului de Teatru din toată țara - Galați, Constanța, Craiova, Oradea, Bacău, Iași, Satu Mare sau București. Nici nu se putea altfel, arta nu știe geografie, nu cunoaște Mersul Trenurilor, spectatorii și emoțiile există pretutindeni.
Dragoș Buhagiar, președintele UNITER
Vorbe, vorbe, vorbe!, spunea Shakespeare prin glasul lui Hamlet. Replicile și lumea autorului britanic sunt vii și astăzi, vedem cum spectacolele născute din cuvintele lui aduc oameni în sală, vorbe pe scenă, premii la gală. Trofeul UNITER pentru cel mai bun spectacol s-a acordat în acest an pentru „Richard al III-lea” de William Shakespeare, adaptare după Vecsei H. Miklós, regia István Albu, decorul și costumele Erika Márton, Teatrul de Nord Satu Mare – Trupa „Harag György”.
Și mai presus de toate, vorbele lui ne amintesc de Iubire, Speranță și Credință - cu aromă de praz de la Craiova și cafea amară de la Marin Sorescu.
Lista completă a câștigătorilor serii de 26 mai 2025 de la Gala UNITER o puteți citi aici, iar dacă doriți să urmăriți spectacolul de pe scena Naționalului craiovean puteți vedea decernarea premiilor aici.
***
Credit foto: Mugur Cristescu