loader

RECENZIE: Ciuma lui Camus sau alegând iubirea

RECOMANDARI

În orașul Oran din Algeria, mai întâi șobolanii încep să moară; apoi, nici urmă de pisici. Oamenii se frământă, se întreabă. E epidemie de ciumă. Porțile orașului sunt ferecate, iar întreaga existență a locuitorilor săi, dată peste cap.

 

Vi se pare cunoscut?

Înseamnă că ați citit “Ciuma” lui Albert Camus.

Nici o asemanare cu vremea de pandemie pe care o trăim acum. Nu prea avem pisici.

Albert Camus, unul dintre cei mai mari scriitori ai lumii, publica “La Peste” în 1947, la puțin timp după încheierea celui de-al doilea război mondial, o altfel de ciumă. De altfel, există și versiunea potrivit căreia romanul este o metaforă despre Rezistența franceză la ocupația nazistă. Camus lasă loc de interpretări, “boala” putând să stea într-o maladie propriu-zisă ori în capacitatea omului de a face față, de a surpraviețui. De fiecare individ în parte depinde modul cum se întamplă asta. Cum gestionează momentul, visând, opunându-se sau cedând; cum își privește sfărșitul. Lupta fiecăruia cu propria existență se întamplă în fiecare zi.

Vi se pare iarași cunoscut?

Albert Camus- el însuși având parte de un destin tragic, mort fiind într-un stupid accident de mașină la doar 46 de ani- ne-a lăsat moștenire o avere literară inestimabilă. Și un roman neterminat, pe bancheta din spate.

Școala filozofică de care aparține Camus este existențialismul. O noțiune pe care scriitorul francez nu a trădat-o niciodată, indiferent sub ce formă o exprima: în roman, în piesă de teatru, în eseu. “Străinul”, “Caligula”, “Mitul lui Sisif” sunt doar trei exemple.

Omul care a copilărit în sărăcie, a studiat cu ajutorul burselor, a iubit jurnalismul și…fotbalul, a refuzat premiul Nobel, ei bine, acest uriaș scriitor ne spune și azi că nimic nu este mai prețios decât viața. În plus, ar vrea să-l vadă pe Sisif fericit.

(w882) Albert Cam

Albert Camus nu este doar autorul romanului “Ciuma”. E îmbucurător faptul că, acum, în vremuri de pandemie, e o carte căutată și citită.

Întoarcerea la valori se întamplă, de obicei, în momente de restriște, nu-i așa?

„– Dumneata ai dreptate, Rambert, ai întru totul dreptate, şi pentru nimic în lume n-aş vrea să te fac să te întorci de la ceea ce ai de gînd şi care mi se pare ceva drept şi bun. Trebuie totuşi să-ţi spun următoarele: nu este vorba de eroism în toate astea. E vorba de cinste. Este o idee care poate să te facă să rîzi, dar singurul mod de a lupta împotriva ciumei este cinstea.

– Ce este cinstea? zise Rambert, cu un aer deodată serios.

– Nu ştiu ce e în general. Dar în cazul meu ştiu că ea constă în a-mi face meseria.

– A! zise Rambert furios, eu nu ştiu care e meseria mea. Poate că într-adevăr greşesc alegînd iubirea.

Rieux îl privi pătrunzător:

– Nu, zise el cu putere, nu greşeşti.” (Albert Camus – „Ciuma”)

Ana-Maria Sandu

Foto: wikimedia commons

 
Cosmin Băleanu: „Cel mai mult la ora de sport de la școală îmi plăcea că... exista!”

Cu „Ora de sport”, emisiunea matinală care dă tonul zilei iubitorilor de sport, Cosmin Băleanu și Marian Olaianos ne promit un start în forță zi ...

Cu iubire, despre meşteşuguri încă vii şi salvatori de suflete, la „Exclusiv în România”

Cristi Tabără, Ilinca Ciobanu şi echipa „Exclusiv în România” ne propun să cunoaştem „Argeșul oamenilor care salvează”. O călătorie în tihnă, pe ...

Conf. univ. dr. Oana Băluță (SNSPA): Votul de duminică este un moment crucial, în care putem alege democrația sau iliberalismul

Turul al doilea al prezidențialelor din 18 mai reprezintă o alegere între democrație, oricât ar fi de vulnerabilă, și un regim iliberal, ...