loader
Foto

„Rapsodia Română Nr.1” și „Lacul lebedelor”, la TVR Cultural, în prima săptămână din decembrie

Melomanii au putut asculta, la TVR Cultural, de la ora 16.00, concertele oferite de orchestre prestigioase, în cadrul celei de-a XXV-a ediții a Festivalului Internațional „George Enescu”.

 

Luni, 5 decembrie, de la ora 16.00, telespectatorii au putut urmări un concert al Orchestrei Filamornice din Zagreb, dirijată de Dawid Runtz, cu Valentin Șerban, câștigător al Concursului Internațional „Enescu”- ediția 2020/2021, la vioară, și cu Jae Min Han, câștigător al Concursului Internațional „Enescu” – ediția 2020/2021, la violoncel. Interpretează: „Idilă pentru orchestră - op. 25b” de Blagoje Bersa, „Dublu concert pentru vioară, violoncel și orchestră în La minor - op. 102” de Johannes Brahms, „Uvertura de concrete pe teme populare românești - op.32” a lui George Enescu și „Pasărea de foc” a lui Igor Stravinski, versiunea revizuită în 1945.

Marți, 6 decembrie, TVR Cultural a transmis concertele susținute de London Symphony Orchestra, dirijată de Sir Simon Rattle, și Corul Academic Radio, dirijat de Ciprian Țuțu, care vor interpreta operele „Isis” și „Rapsodia Română Nr. 1 în La major, op. 11” ale lui George Enescu, precum și „Simfonia în trei mișcări” și „Simfonia în Do major” de Igor Stravinski.

Miercuri, 7 decembrie, telespectatorii au ascultat Filarmonica Mării Baltice, cu Kristjan Järvi - dirijor și Maria João Pires la pian, care interpretează „Aurora” - Kristjan Järvi, precum și „ Concertul nr. 9 în mi bemol major pentru pian și orchestră K. 271” de W.A. Mozart și „Simfonia nr. 2 în La major, op. 17” – George Enescu.

Joi, 8 decembrie, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Berlin, cu Vladimir Jurowski dirijor și Ralf Sohaczewsky dirijor asistent, însoțiți, la pian, de Yeon-Min Park, câștigătoarea Concursului Internațional „Enescu” ediția 2020/2021, au interpretat „Memorial op. 118” - Anatol Vieru, „Concertul pentru pian și instrumente de suflat” – Igor Stravinski, „Două piese pentru octet de coarde op. 11 (versiunea pentru orchestra de coarde)” – Dmitri Șoștakovici și Simfonia „Mathis der Maler” de Paul Hindemith.

Vineri, 9 decembrie, telespectatorii au putut urmări un concert susținut de Filarmonica Mării Baltice, dirijată de Kristjan Järvi, cu Viktoria Mullova la vioară. Artiștii vor interpreta „ Nordic Swans” – „Pärt Swansong”, „ Pärt Fratres” și „ Pärt Passacaglia” (pentru vibrafon și instrumente cu coarde), precum și „Lacul lebedelor” – de P.I. Ceaikovski (simfonie dramatică, ar. Kristjan Järvi).

TVR Cultural transmite, din 2 decembrie, cele 70 de concerte susținute în septembrie 2021 în cadrul celei de-a XXV-a ediție a Festivalului Internațional „George Enescu”.

„Această inițiativă are menirea de a prefața ediția cu numărul XXVI, care se va desfășura la București, în perioada 27 august – 24 septembrie 2023”, a explicat Valetina Băințan, producătoarea seriei de concerte.

Televiziunea Română transmite Festivalul Internațional „George Enescu” de la prima sa ediție, în 1958, iar din anii 2000 a devenit principalul difuzor și partener al acestui prestigios eveniment.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Rodica Mandache, în rolul Pălărierului... cel bun, la „Vis sau realitate”

Pe 17 mai, mult admirata actriţă îşi încearcă noi talente. Basti Ţopescu îi este alături, ajutând-o să-şi îndeplinească visul. Un nou episod „Vis ...

Veta Biriş, triplu aniversată la „Petrecere... cu cântec!”, pe TVR 1

Iuliana Tudor ne invită să omagiem viaţa şi cariera artistei împreună cu Mariana Anghel, Niculina Stoican, Ilie Medrea, precum şi cu ...

Carmen Târnoveanu, gazda emisiunii "Dăruiește Românie!" vă așteaptă  sâmbătă, 18 mai, de la ora 13:30, la TVR 3.