Programa nouă şi lecţii transdisciplinare în „Teleşcoala”, la TVR 2

TVR.RO | Luni, 14 Septembrie 2020
Clopoţelul anunţă lecţii noi la „Teleşcoala”, adaptate cerinţelor elevilor care în această toamnă intră în clasa a VIII-a şi vor susține Evaluarea Națională după noua programă școlară, la disciplinele limba și literatura română și matematică.

Clopoţelul anunţă lecţii noi la „Teleşcoala”, adaptate cerinţelor elevilor care în această toamnă intră în clasa a VIII-a şi vor susține Evaluarea Națională după noua programă școlară, la disciplinele limba și literatura română și matematică. Subiectele vor fi diferite față de ce știam până acum, iar cursurile televizate, realizate de TVR în parteneriat cu Ministerul Educației, vor oferi elevilor informaţii adaptate noii programe de examen pentru probele Evaluării Naționale. După cum spun profesorii, elevii vor avea lecţii transdisciplinare, dinamice, interactive, vor învăţa să aplice noţiunile teoretice şi le va fi stimulată gândirea şi creativitatea.

“O să predăm după programa nouă, iar lecţiile vor fi o provocare si pentru noi, profesorii. Abordarea va fi diferită, adică reflectă principii noi pentru clasa a VIII-a şi pentru Evaluarea Naţională. Vor fi lecţii transdisciplinare şi, în măsura în care este posibil, dinamice, interactive. Activităţile pe care le vom propune vor schimba copiilor gândirea şi creativitatea. Competenţele specifice din noua programă sunt asociate cu activităţi de învăţare, nu cu conţinuturi. Vom pleca de la ceea ce ştie, sau ar trebui să ştie elevul şi trebuie să îl învăţăm să aplice noţiunile teoretice. Prin “Teleşcoala” încercăm să găsim modalităţi prin care să le formăm copiilor aceste competenţe. Pe scurt, o să punem accent pe rezultatele învăţării, nu pe proces în sine. Lecţiile din acest sezon cred că vor fi mai atractive, pentru că în demersul nostru didactic vom avea în vedere o abordare integrată a domeniilor de conţinut. Deci, vom elimina inerţia şi expunerile pur teoretice. Teleşcoala va răspunde nevoilor reale ale elevilor, va fi o ancoră către viaţă, către realitate”, spune Ileana Gae, profesor de română.

Din 14 septembrie, orarul „Teleşcoala” se schimbă: de luni până joi, de la ora 9:00, respectiv, ora 9:30, sunt programate câte două cursuri (română şi matematică) pentru clasa a VIII-a. Vinerea, pe acelaşi tronson orar sunt programate, în reluare, cursurile de competenţe digitale şi limbi străine. Aceste cursuri nu sunt dedicate pentru un anumit an şcolar. Pentru clasa a XII-a, de luni până vineri, de la ora 15:00 şi de la ora 15:30, TVR 2 va difuza două cursuri din programa de Bacalaureat.

În urma solicitărilor primite de la telespectatori, referitoare la modul de predare, în noul sezon „Teleşcoala” la unele materii se vor preda mai multe teste şi exerciţii şi se vor face chiar şi unele experimente, în platou.

„Încercăm să adaptăm şi să ne adaptăm cerinţelor profesorilor şi elevilor, astfel încât cursurile predate la Teleşcoala să aducă un plus de cunoştinţe elevilor. Ne dorim să reproducem, pe cât posibil, experienţa pe care elevul o are la clasă, în mod normal şi să îmbinăm elementele teoretice cu cele practice. Vă reamintim că suportul de curs al fiecărei lecţii difuzate la TV se găseşte pe pagina de facebook a emisiunii. Tot acolo elevii ne pot scrie, dacă au întrebări. Lectiile sunt disponibile online pe canalul youtube al TVR, sau pe site-ul TVR+”, spun membri echipei „Teleşcoala”.

(oar_w460)

Impactul emisiunilor “Teleşcoala” a fost amplu. Chiar din luna martie, elevii s-au arătat interesaţi de proiect, s-au implicat şi au scris mesaje pe pagina de Facebook a emisiunii şi chiar profesorilor, în particular.

“Elevii erau preocupaţi de conţinut şi îmi cereau informaţii suplimentare despre lecţiile predate la TV. Le-am răspuns şi au fot încântaţi. Elevii au fost foarte receptivi la proiect, atât la televizor, cât şi în online. Sunt modalităţi de învăţare ale vremurilor noastre şi sunt eficiente. Asta e părerea mea”, a adăugat prof. Ileana Gae, cel mai tânăr profesor de la “Teleşcoala”.

Cursurile vor putea fi urmărite atât la TVR 2, cât şi online pe canalul de Youtube al TVR şi pe site-ul http://www.tvr.ro.

TVR +
Canalul TVR YouTube