loader
Foto

Galerie foto

Prin sunete de vioară şi pian. Cu violonistul Valentin Albeşteanu la „Nocturne”

Provine dintr-o familie de lăutari adevăraţi, de mare tradiţie, dar el a mers mai departe şi a studiat muzica. Şi a visat. Violonistul Valentin Albeşteanu a fost invitatul Marinei Constantinescu la „Nocturne” luni, 26.09, ora 23.00, la TVR 1. | VIDEO

 

Povestea „Nocturnelor” continuă prin sunete de vioară şi pian. Luni, 26 septembrie, violonistul a răspuns invitaţiei Marinei Constantinescu la dialog nocturn în cadrul intim, cald, al emisiunii de la TVR 1. „Nocturnele” cu Valentin Albeşteanu au început la ora 23.00.

(w882)

„Ca un alpinist care cucereşte Everestul de la prima ascensiune”, astfel mărturiseşte invitatul că s-a simţit în atmosfera şi magia emisiunii.

(w882)

Valentin Albeşteanu provine dintr-o familie de lăutari adevăraţi, de mare tradiţie, care au susţinut autenticul prin genialitea lor. Tatăl său, Ion Albeşteanu, violonist şi dirijor, i-a fost cel mai exigent profesor, deşi nu avea studii academice. Însă, incredibilul său simţ al muzicii şi anvergura muzicală au atras atenţia unor muzicieni cu ştaif, printre care şi celebrului Yehudi Menuhin.

Valentin Albeşteanu a mers mai departe, a studiat muzica şi a visat. A urmat cursurile Liceului de muzică „George Enescu“ şi este licențiat al Universității Naționale de Muzică București (1999), secţia instrumental-vioară. „Arta cere sacrificii. Dacă vrei să faci ceva când vrei tu… acela e hobby”, este de părere violonistul.

Încă din copilărie, visurile lui erau legate mereu de un loc elegant, intim şi cald, în care să-şi ofere talentul celor dispuşi să primească poveştile strunelor de vioară. Astfel a ajuns să reînvie atmosfera interbelică în restaurante şi, prin urmare, să fie ascultat de Dan Grigore, Angela Gheorghiu, Daniel Barenboim, Radu Lupu şi alte nume celebre ale scenei internaţionale.

(w882)

E mândru de aura numelui, dar şi-a dorit să strălucească şi individual. Proiectul său, „Taraful de Oraş”, îi mângîie orgoliul şi îi relevă propriile merite. Pentru telespectatori, o încântare vor fi fragmentele muzicale pe care ni le-a oferit în cadrul emisiunii, alături de pianistul Valentin Cucu.

(w882)

​Emisiunea „Nocturne” a revenit cu un nou sezon la TVR 1 din 19 septembrie. Alături de Marina Constantinescu, facem încă un pas pe drumul cunoaşterii elitelor din cele mai diverse domenii, o umilă reverenţă în faţa lor şi a valorilor pe care le urmează, fără excepţie, în această lume tot mai superficială. Ambasador al României în Franţa timp de 6 ani, acum secretar de stat la MAE, Luca Niculescu a fost primul invitat al noului sezon „Nocturne” luni, 19 septembrie.

Realizator: Marina Constantinescu

Regizor artistic: Aurel Badea

Redactor: Oana Cucuruzeanu

 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...