loader
Foto

Poveştile românilor care trăiesc o a doua emigrare, duminică, la TVR 2

Noua ediție a emisiunii „A doua emigrare” ne-a adus poveştile a două familii din sudul ţării pentru care emigrarea a reprezentat atât o experienţă, cât şi o sursă de finanţare pentru viaţa de aici. Emisiunea a putut fi urmărită pe 19 aprilie, de la 12:30, la TVR 2, TVR HD şi TVR+.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

Adina și Nicolae Poșchină s-au întors de 4 ani din Barcelona, împreună cu fetița lor care acum are 6 ani. El a muncit în construcții mai bine de 8 ani, iar ea într-un bar. După ce au rămas fără serviciu au hotărât că e mai bine să își construiască cu ajutorul părinților Adinei o casă într-un sat din Dâmbovița. Sunt recunoscători pentru familia frumoasă, dar Bolovani nu e un loc unde să găsești ușor un loc de muncă, iar drumul până la Târgoviște sau la București e costisitor și mijlocele de transport direct nu există.

Așa că ea stă acasă și se pregătește să devină asistent maternal, iar el a schimbat mai multe locuri de muncă în domenii care nu au nicio legătură cu meseria sa. Pentru Nicolae nu e ușor, mai ales că mama, surorile și fratele său au rămas în Spania.

În Băicoi, soții Rușină conduc împreună două mici afaceri-un restaurant și o seră de răsaduri. Banii pentru investiția inițială au fost câștigați la muncă în Franța, în vremea când era nevoie de viză. Gheorghe Rușină e mulțumit că are clienți care îl caută, dar relația cu autoritățile îi îngreunează munca dacă vrea să vândă în piață sau să acceseze fonduri europene.

„A doua emigrare” este o emisiune care prezintă problemele românilor care – după ce au emigrat în alte ţări – se reîntorc acum acasă. Revenirea după o absenţă lungă pune serioase probleme de reintegrare în sânul unei comunităţi care a mers mai departe şi al unui sistem de care, fie au „fugit”, fie le ridică bariere la readaptare.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

Cine va tăia Nodul Gordian? Alianțe și conflicte în Orientul Mijlociu, o dezbatere în emisiunea „Omul și Timpul”

La TVR Cultural, Rafael Udriște ne așteaptă duminică, 28 aprilie, de la ora 17:00, la o nouă ediţie „Omul şi timpul”. Alături de invitatul său, ...

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...