loader
Foto

Povestea oamenilor care sunt parte din „Suflet de România”, la „Ora Regelui”, pe TVR 1

Domeniul Regal Săvârșin a fost în prim plan sâmbătă, 6 iulie, la „Ora Regelui”. Gazdă a festivalului dedicat producătorilor locali de delicatese, preparate culinare și obiecte casnice lucrate manual, mica localitate transilvană e mai specială şi datorită oamenilor locului. De la ora 14:30 la TVR 1 și de la ora 16:00 la TVRi,  am urmărit o ediție plină de culoare a emisiunii realizate de Bogdan Şerban-Iancu.

 

Domeniul Regal Săvârșin a fost pentru a doua oară gazda festivalului dedicat producătorilor locali de delicatese, preparate culinare și obiecte casnice lucrate manual.

(w500)

Probabil nu din întâmplare, totul se petrece sub numele „Suflet de România”. De când Familia Regală s-a întors în mica localitate transilvană, parcă Săvârșinul devine încet-încet a doua capitală a țării.

(w882)

Inițiativa organizării târgului de tradiții și meșteșuguri populare aparține Majestății Sale Margareta și Principelui Radu care le-au transmis artizanilor prețuirea pentru munca lor și pentru efortul de a perpetua vechile meserii. Domeniul de la Săvârșin oferă ocazia producătorilor și publicului de a se întâlni nu doar la târgul de Crăciun, ci și la acest festival de primăvară.

(w882)

Ochii și inimile vizitatorilor sunt puse și acum la încercare, mai toți recunoscând că vin cu drag nu doar pentru produsele proaspete, naturale sau artistice, ci și pentru minunatele povești ale celor care le creează, pentru demonstrațiile de măiestrie, atmosfera veselă, muzică și chiar un moment de filozofie.

(w882)

Unii dintre ei se prezintă cu fidelitate, mândri să își expună noutățile. Această ediția a strâns peste cincizeci de producători din diverse părți ale țării cărora li s-au alăturat meșteșugari în lemn, lut, ceramică, sticlă, bijutieri, cofetari și brutari, precum și asociații care au organizat diverse ateliere de creație.

(w882)

Majestatea Sa Margareta și Principele Radu au urmărit minuțios restaurarea Parcului Regal care are mai bine de 150 de ani, a Castelului, a Satului Regal și a clădirilor devenite Garajul și Atelierul Regelui Mihai, Casa Ceaiului, Magazinul de Suveniruri. Toate au fost recondiționate cu multă grijă, cu materiale originale, în mare parte de către meșterii zonei. Readus la viață, Domeniul de la Săvârșin arată de ceva vreme că are propria identitate, împărțind liniște, bucurie și înțelepciune. De altfel, în lunile de vară, Parcul Regal este deschis publicului, pentru vizitare.

Sâmbătă, la „Ora Regelui”, realizatorul Bogdan Șerban-Iancu ne aduce, de la Săvârșin, povestea oamenilor care sunt parte din „Suflet de România”.

(w882)

Am urmărit „Ora Regelui” la TVR 1 – sâmbătă, 6 iulie 2024, ora 14.30, iar la TVR Internațional, în aceeaşi zi, de la ora 16.00.

Imagine: Doru Iacovescu, Grigoruț Stoica / Sunet: George Sandu / Editor de imagine: Nicolaie Cernat / Producător: Lidia Voicu

Realizator:  Bogdan Șerban-Iancu

credit foto:romaniaregala.ro

FILM.TVR.RO

Logo

 
Andra Soceanu: „Am plâns de bucurie împreună cu tatăl meu! Am simțit că aparțin unei țări care a câștigat”

În această vară, Jocurile Olimpice aduc sportul de elită şi eroii lui alături de inima ta!... Te provocăm să intri în arena celei mai mari ...

Vacanță pentru elevi, muncă pentru constructori | VIDEO

Unul dintre cele mai importante programe de investiții în şcolile ieşene se derulează în această vară. 14 unităţi de învăţământ sunt sub schele ...

Drama românească „Epava”, în 18 iulie, la TVR Cultural. Regizorul Cornel Gheorghiță: Am trăit schimbarea din 1989 și mi s-a părut că am trecut dintr-o lume în alta

Între 15 și 21 iulie, telespectatorii TVR Cultural sunt invitați să urmărească dramele „Spirala” (2021), „Epava” (2019) și „Monștri.” (2019) și ...