loader
Foto

Galerie foto

„Povestea după poveste” a inventatoarei Polidinului

Împreună cu familia şi alte zeci de mii de evrei, Miriam şi Silvia au fost deportate din Bucovina de Nord în Transnistria. Destinul surorilor care au făcut descoperiri revoluţionare în medicina românească - pe 14 mai, ora 19.00, la „Poveste după poveste”, de la TVR 1 şi TVR+.

 

Ediția este disponibilă online pe TVR+.

În octombrie 1941, din ordinul mareşalului Antonescu, surorile Miriam şi Silvia au fost deportate împreună cu familia şi alte zeci de mii de evrei din Bucovina de Nord, în Transnistria. După 3 ani, s-au întors în România şi au participat la descoperiri revoluţionare în medicina românească: Sylvia Hoişie a fost cercetător şi a făcut parte din colectivul care a inventat Polidinul.

Sora ei, Miriam Korber a fost medic oncolog pediatru şi a alinat suferinţele a mii de copii. Reporterul Ileana Gaiţă a stat de vorbă cu ele şi a realizat un reportaj tulburător despre destinul tragic al celor două surori.

(w882)

„Dacă doamna doctor Hoişie este cea care a inventat Polidinul, doctoriţa Miriam Korber Bercovici a fost şefa secţiei de oncologie pediatrică de la Fundeni. Amândouă deapănă amintiri dintr-un trecut pe care multă vreme l-au dorit uitat şi pe care, poate, unii dintre noi l-am face pierdut, dacă nu ne-ar ajunge din urmă”, mărturiseşte Ileana Gaiţă, realizatoarea reportajului pe care TVR 1 îl difuzează duminică, 14 mai, de la ora 19.00.

Jurnalul care ar fi trebuit să fie un album de amintiri de dragoste s-a transformat în martorul mut al unor întâmplări dramatice, greu de povestit. Familia Korber a fost urcată într-un vagon de vite, în care se mai aflau alte 60-70 de persoane şi a fost trimisă către o destinaţie necunoscută.

(w882)

În lagărul de la Jurin au fost aduşi aproximativ 2000 de evrei din Bucovina. Au fost lăsaţi pradă frigului, foametei, mizeriei, bolilor şi liberului arbitru al oricui voia să le facă rău doar pentru că erau evrei. Fără condiţii minime de igienă, au fost imediat năpădiţi de păduchi.

(w882)

După trei ani de frig, foamete, umilinţă şi dezumanizare, în mai 1944, surorile Korber s-au întors în România şi au luat totul de la capăt. „Poate tocmai pentru că asistaseră la prea multă moarte, au făcut amândouă medicina şi au vrut să lase ceva în urma lor” (Ileana Gaiţă). Miriam Korber, devenită Bercovici prin căsătorie, a ajuns un medic oncolog renumit care a alinat suferinţele multor copii. Sylvia Hoişie s-a căsătorit tot cu un medic, militar şi are un băiat laureat al premiului Herder. Ea şi-a dedicat întreaga viaţă microbiologiei şi Institutului Cantacuzino de la Iaşi. După o perioadă în care se produceau 20 milioane de fiole de Polidin pe an, odată cu intrarea în UE, României i-au fost impuse condiţii noi de fabricare şi punere pe piaţă.

După mulţi ani de zile, Miriam a scos dintr-un sertar uitat al casei, dar şi al memoriei, Jurnalul pe care l-a ţinut în Ghetoul de la Jurin, şi l-a publicat. Pentru prima oară în germană, şi apoi în română. Pentru ca ororile trecutului să nu se mai repete, l-a dăruit Muzeului memorial al Hoclocaustului de la Washington, de unde a primit o scrisoare de mulţumire.

(w882)

(w882)

În studioul emisiunii Poveste după poveste, Irina Luca îi are invitaţi pe scriitorul Cătălin Mihuleac şi pe Anca Tudorancea, istoric, pentru o discuţie despre cum a fost posibil Holocaustul în România. Duminică, 14 mai, de la 19.00, la TVR 1 şi TVR+.

Producători: Irina Luca  şi Ileana Gaiţă

Televiziunea Română a produs mii de reportaje; unele cu subiecte puternice, altele cu urmări spectaculoase, premiate la festivaluri şi larg apreciate de telespectatori. După ce au fost difuzate, personajele s-au întors în anonimat, poveştile au fost înlocuite de altele, chiar felul de a face televiziune s-a schimbat. Ce s-a întâmplat cu protagoniştii? Care a fost deznodământul şi cum li s-a schimbat viaţa? Aflăm în cel de-al patrulea sezon Poveste după poveste, pe care jurnalista Irina Luca îl prezintă din 16 aprilie la TVR 1. Emisiunea Poveste după poveste este în fiecare duminică, de la ora 19.00, la TVR 1 şi online pe TVR+, iar în reluare, de la ora 24.00.

FILM.TVR.RO

Logo

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

„Măsura Iubirii este Jertfelnicia!

Pe TVR3, în transmisii directe de la Blaj și Cluj-Napoca, puteți urmări în fiecare zi, în perioada 2-7 mai, liturghiile oficiate în catedrale în ...