Povestea celebrei spioane Mata Hari, într-un documentar surprinzător, la TVR 1

TVR.RO | Joi, 07 Martie 2019
Dincolo de miturile legate de viaţa ei, noi documente declasificate dezvăluie adevăruri surprinzătoare. Vedem documentarul despre îndrăzneaţa Mata Hari joi, 7 martie, de la ora 18.00.

Cu o sută de ani în urmă, Mata Hari era împuşcată de un pluton de execuţie francez, fiind acuzată de spionaj în favoarea Germaniei. A fost ea o spioană periculoasă, ale cărei îndrăzneală şi sexualitate reprezentau o ameninţare la adresa cercurilor conducătoare, sau doar o victimă a climatului de disperare generat de Primul Război Mondial ? Dincolo de miturile legate de viaţa ei, noi documente declasificate dezvăluie adevăruri surprinzătoare.

(w640)

Documentarul Mata Hari (MATA HARI: THE NAKED SPY, SUA-Olanda, 2017) a fost realizat de Susan Wolf şi Machiel Amorison. În rolul Mata Hari o vom vedea pe actriţa, dansatoarea şi coregrafa olandeză Florence Rapati, vocea acesteia (Mata Hari) fiind dublată de actriţa olandeză Thekla Reuten.

(w640)

Filmările au fost realizate în principal în Olanda, unde Mata Hari s-a născut şi unde a trăit cea mai mare parte a vieţii ei. Lucru care a reprezentat un avantaj pentru producători în ceea ce priveşte nu doar bugetul, ci şi autenticitatea şi accesul la surse, materiale originale. Interviurile au fost filmate în Paris, Olanda, San Francisco, Los Angeles şi New York. Comentariul asigurat cu ajutorul vocii actriţei olandeze Thekla Reuten, a fost înregistrat în Amsterdam, în timp ce regizoarea Susan Wolf şi editorul Bob Sarles conduceau desfăşurarea filmărilor dintr-un studio din California. În ciuda distanţei şi a diferenţei de fus orar, graţie tehnologiei, realizatorii au reuşit să colaboreze excelent, astfel încât a rezultat un film de calitate, realizat în două părţi ale lumii.

Documentarul, producţie Olanda-SUA a anului 2017, poate fi urmărit la TVR 1 joi, 7 martie, de la ora 18.00.

TVR +
Canalul TVR YouTube