loader
Foto

Portret al dirijorului Konrad von Abel la Universul Celibidache de la TVR 1

Konrad von Abel, unul dintre cei mai talentaţi elevi ai marelui dirijor român Sergiu Celibidache, a fost zece ani asistent principal al maestrului la Filarmonica din Munchen

 

Seria de emisiuni Universul Celibidache, lansată de TVR 1, continuă duminică, 19 august, la ora 15.00, cu primul episod din ciclul filmat la mijlocul lunii iulie de echipa emisiunii la Munchen, cu prilejul concertelor Centenarului Celibidache în Germania.

Primul film „german" realizat de Cătălin Sava şi de directorul de imagine Mari Găbudean se concentrează pe personalitatea lui Konrad von Abel, unul dintre cei mai talentați elevi ai marelui dirijor român, care a fost zece ani asistent principal al maestrului la Filarmonica din Munchen.

„Sergiu Celibidache mi-a deschis posibilitatea de a-mi găsi drumul spre muzică. Şi pentru asta îi sunt extrem de recunoscător" spune Konrad von Abel despre relația cu maestrul său, căruia  i-a închinat un concert „In Memoriam” cu Missa în fa minor de A. Bruckner.  Duminică        după-amiază, de la ora 15.00, la TVR 1, telespectatorii vor putea urmări fragmente din concertul susţinut la Herkulesaal din Munchen şi în biserica din Landseberg am Lech. Concertele constituie un proiect ambiţios, la care Konrad von Abel a muncit doi ani şi pentru care discipolul lui Celibidache a creat un ansamblu vocal - simfonic complex. Acest ansamblu vocal este compus din trei formaţii corale din Munchen şi o orchestră - Neue Philarmonie International - care are în componență şi 17 tineri muzicieni români.

„Peste tot în Munchen, odată rostit, numele Celibidache aduce un zâmbet, indiferent cu cine stai de vorbă: de la portarul Herkulesaal Residenz, până la şoferul de taxi sârb, care ascultă Mozart pe drumul de la filarmonică la hotel,” spune Cătălin Sava, realizatorul celor trei episoade muncheneze ale Universului Celibidache, dintre care primul poate fi urmărit pe 19 august la TVR 1.

Realizatorul Cătălin Sava, directorul de imagine Mari Găbudean şi producătorul Carmen Dăncescu au realizat cele trei filme cu sprijinul Institutului Cultural Român. TVR Cultural va redifuza această ediţie a Universului Celibidache luni, 20 august, de la ora 17.15.


Despre Universul Celibidache: Televiziunea Română şi Fundaţia Sergiu Celibidache propun în acest an telespectatorilor un proiect cultural de excepţie, care omagiază personalitatea marelui muzician de-a lungul întregului an 2012. Aniversarea centenarului naşterii lui Sergiu Celibidache, inclusă şi în Calendarul UNESCO, prilejuieşte evocarea personalităţii artistului prin mărturii şi înregistrări din arhiva Televiziunii Române. Muzicieni şi personalităţi care l-au cunoscut, care i-au studiat arta interpretativă şi fenomenologia muzicală şi, mai ales, viziunea unică despre arta sunetelor, vor fi invitaţii realizatorului Cătălin Sava în fiecare ediţie a emisiunii Universul Celibidache. „Muzica nu există în sine, ci se naşte de fiecare dată când este cântată. Muzica este legătura misterioasă între ce aud şi lumea mea interioară şi, de aceea, muzica nu poate fi asumată decât ca o experienţă individuală”, scria maestrul. Prin această „experienţă individuală”, prin muzică, Televiziunea Română  vă propune să-l (re)descoperiţi pe Sergiu Celibidache, la TVR 1, în emisiunea realizată de  Cătălin Sava. 

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

Documentarul „Totul nu va fi bine”, despre efectele accidentului nuclear de la Cernobîl asupra unei generații, în 25 aprilie, la TVR Cultural. Filmele săptămânii

Între 22 și 28 aprilie, TVR Cultural le propune telespectatorilor dramele „Pielea” (1981) și „Anii noștri de glorie” (2020) și documentarul ...

Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci, gazdele campaniei „Omul anului” la TVR

Din 25 aprilie, în fiecare joi, de la ora 18.00, la TVR 1, Mădălina Dobrovolschi şi Bogdan Muzgoci ne prezintă câte două reportaje-portret ale ...