Pelicula ''5 minute'', în regia lui Dan Chişu, din 20 noiembrie, în cinematografe

TVR3 | Vineri, 20 Noiembrie 2020
Inspirat din fapte reale, al șaptelea lungmetraj al lui Dan Chișu a avut premiera internațională la cea de-a 35-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Varșovia, în octombrie 2019. | VIDEO
5 minute

"În contextul actual, extrem de dificil pentru industriile creative dar şi pentru public, filmul este programat să intre în distribuţie în 20 noiembrie, urmând ca premierele din cinematografele din ţară să fie programate şi anunţate în funcţie de evoluţia legislativă referitoare la pandemia de COVID-19 şi limitările generate de aceasta", se arată într-un comunicat al echipei de producție transmis Agerpres.

Lansarea oficială a peliculei, programată inițial în primăvară a fost deja amânată din cauza pandemiei de coronavirus.

"Povestea lansării oficiale în România a acestui film se confundă, practic, cu istoria vremurilor extraordinare pe care le trăim cu toţii. Preconizată pentru primăvara acestui an, pe 27 martie, ea a fost amânată din cauza pandemiei. Deşi situaţia generală nu a evoluat cum speram, în acelaşi timp nu ne punem vieţile 'on hold', trebuie să mergem mai departe ca societate, creatori sau iubitori de film.

Ne adaptăm, ne reinventăm şi nu mai aşteptăm nici măcar... 5 minute. Filmul trebuie să ajungă la public şi intră pe 20 noiembrie în distribuţie în cinematografele din toată ţara. În localităţile afectate de scenariul roşu, premiera filmului va fi programată pentru data când cinematografele vor putea deschide sălile pentru proiecţii în siguranţă", a declarat Anamaria Antoci, producător.

Din distribuţia filmului fac parte: Mihai Călin, Diana Cavallioti, Emanuel Pârvu, Ana Radu, Elvira Deatcu, Adrian Titieni, Gabi Huian, Aida Economu.

Pelicula, inspirată din fapte reale, prezintă incidentele petrecute cu ocazia proiecției unui film controversat despre un cuplu alcătuit din două femei, într-un cinematograf din București, proiecție întreruptă de un grup de spectatori ce protestează față de comunitatea LGBT. Presa a acuzat Jandarmeria că nu a intervenit pentru a pune capăt conflictului în urma căruia un tânăr a fost rănit şi a ajuns la spital.

Filmul se concentrează pe povestea omului care a condus echipa de jandarmi, proiectată iremediabil într-un joc de oglinzi provocat de investigaţia unei jurnaliste de televiziune, cunoscută pentru reportajele ei de breaking news, se arată în prezentarea peliculei.

Regizorul şi scenaristul filmului, Dan Chișu, a declarat: "Eu sunt realizatorul filmului. Eu cred că realizatorul nu trebuie să fie partizan, el trebuie să prezinte povestea. Sunt subiecte pe care n-am cum să le judec pentru că m-am pus în poziţia în care vreau doar să prezint şi de aceea filmul are multă structură de televiziune... N-am căutat imagini spectaculoase, am lăsat vorbele şi faptele să spună povestea acestui om (jandarmul Nicu Holban). De fapt, filmul propune o dezbatere despre relativitatea adevărului. Adevărul e relativ pentru că dacă iei punctele de vedere ale tuturor personajelor din film, la un moment dat, găseşti un numitor comun".

Deși a avut premiera internațională în cadrul celei de-a 35-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Varşovia, cinefilii români au avut deja ocazia să urmărească filmul, acesta fiind nominalizat și invitat la mai multe festivaluri şi proiecţii speciale - Transilvania International Film Festival - TIFF, Anonimul, Zilele Filmului Românesc de la Chişinău, Serile Filmului Românesc de la Iaşi, Noaptea Albă a Filmului Românesc, Cinema sub Clar de lună.

***

Foto credit: Doria Drăgușin

Un articol de Irninis Miricioiu

TVR +
Canalul TVR YouTube