„Patimile lui Hristos", filmul lui Mel Gibson, cu Maia Morgenstern, la TVR1 | VIDEO

TVR.RO | Joi, 29 Aprilie 2021
În Vinerea Mare (30 aprilie), de la ora 22.10, urmăriţi filmul religios cu cele mai mari încasări din box-office-ul mondial, producţia care i-a făcut pe mai mulți membri ai echipei de filmare să se convertească la catolicism.
PATIMILE LUI HRISTOS (THE PASSION OF THE CHRIST – SUA, 2004)
Regia: Mel Gibson
Cu: Jim Caviezel, Monica Bellucci, Maia Morgenstern

Filmul a primit trei nominalizări la premiile Oscar: pentru imagine, coloană sonoră şi machiaj

Drama spune povestea ultimelor 12 ore din viața pământească a lui Iisus Hristos. Retras în Grădina Ghetsimani, pentru a se ruga după Cina cea de Taină, Iisus rezistă ispitelor Satanei. Trădat de Iuda Iscarioteanul, Hristos este arestat și dus în cetatea Ierusalimului, unde preoții farisei îl învinuiesc de blasfemie, acuzații care-i vor aduce condamnarea la moarte şi răstignirea pe cruce.

Filmat în limba latină și aramaică, acesta este filmul religios cu cele mai mari încasări din box-office-ul mondial din toate timpurile. Totodată, revista Entertainment Weekly a poziţionat acest film în 2006 pe primul loc în topul celor mai controversate 25 de filme din toate timpurile, ţinând cont şi de faptul că din motive religioase, Patimile lui Hristos a fost interzis în unele ţări musulmane, precum Kuweit și Bahrain.

Datorită experiențelor lor din timpul producției acestui film, mulți din distribuție și echipa de filmare s-au convertit mai apoi la catolicism. Printre cei care s-au convertit s-au numărat Luca Lionello, un auto-proclamat „ateist furios” care a jucat rolul lui Iuda Iscariotul și un actor musulman care a interpretat rolul unuia dintre gardieni.

(w640) Patimile l

O parte dintre experienţele cele mai ciudate le-a trăit actorul Jim Caviezel care l-a interpretat pe Isus. În timpul flagelării, el a fost biciuit accidental de două ori. Prima dată l-a durut atât de tare încât i s-a tăiat răsuflarea „îl jucam pe Isus, dar m-am simțit ca Satana blestemând de durere” îşi aminteşte actorul. Dar în interviurile sale, Jim Caviezel a vorbit despre dificultățile pe care le-a întâmpinat în timpul filmărilor. A fost biciuit accidental de două ori alegându-se cu o cicatrice  pe spate de cca 35 de cm, iar greutatea crucii i-a dizlocat umărul la propriu. Caviezel a recunoscut, de asemenea, că în timp ce interpreta rolul lui Isus a fost lovit de fulger de două ori: în timp ce filma Predica de pe munte și în timpul răstignirii. Spre surprinderea tuturor, în urma fulgerelor, actorul a scăpat nevătămat cu excepţia unei şuviţe de păr care a luat foc. Dar a suferit de hipotermie filmând scenele în care era agățat pe cruce la temperaturi de -4 °C pe un vânt puternic şi a făcut și pneumonie. Iar machiajul folosit pentru a crea un ochi umflat i-a afectat nu doar ochiul, dar i-a cauzat şi dureri persistente de cap.

(w500) Patimile l

Puţini au ştiut că actriţa Maia Morgenstern a interpretat în film rolul Fecioarei Maria fiind însărcinată cu cel de-al treilea său copil,  Ana Isadora.
Patimile lui Hristos a fost ultimul film pe care fostul președinte irakian Saddam Hussein l-a urmărit în celula sa, în decembrie 2006, cu puțin timp înainte de execuție. Saddam Hussein le-a spus gardienilor că a fost uimit și șocat de cruzimea acestui film şi a adăugat că irakienii nu l-ar fi tratat niciodată pe Isus în acest fel.
TVR +
Canalul TVR YouTube