loader
Foto

Ovidiu Iuliu Moldovan, în drame istorice la Duminica filmului românesc

Pe 12 ianuarie, ați urmărit la TVR 2 și online pe TVR+ două filme istorice, de la ora 13:10 și de la ora 20:10.

 

În luna când Ovidiu Iuliu Moldovan (1942-2008) ar fi împlinit 78 de ani, la TVR 2 au fost programate două dintre zecile de filme în care actorul a jucat în peste 20 de ani de carieră. Dreptate în lanțuri și Horea au putut fi urmărite, pe 12 ianuarie, la orele difuzării, și online pe TVR+.

Dreptate în lanţuri (1983)

Ora 13:10

Haiducul Pantelimon este prins de autorități. În curând va fi eliberat, dar gestul e doar o altă capcană. Imediat ce haiducul evadează, potera pornește să-l execute ca fugar. Dar Pantelimon va reuși să scape de urmărire și să-și ducă mai departe viața de haiduc.

(w235) Dreptate iInspirat de monografia „Reabilitarea unui haiduc: Pantelimon”, de Mihai Stoian, filmul îl are coscenarist și regizor pe Dan Pița.

“Dan Pița a atacat un gen ușor cu artileria grea. Sigur că s-ar putea spune și mai simplu: Dreptate în lanțuri este un film foarte interesant. Dar ce păcat ar fi să cantonăm acest moment important în viața unui regizor în zona aprecierilor de fiecare zi și de fiecare film”. (Eva Sîrbu, Revista Cinema, septembrie 1984)

Cu: Ovidiu Iuliu Moldovan, Claudiu Bleonţ, Victor Rebengiuc, Maia Morgenstern (pe genericul filmului, Maia Istodor), Claudiu Istodor, Vasile Nițulescu.

  • Premii ACIN 1984 pentru regie (Dan Pița) și interpretare masculină (Ovidiu Iuliu Moldovan)
  • Premiul special al juriului şi premiul de interpretare masculină (Ovidiu Iuliu Moldovan) – 1985, Santarem

 

(w500) Maia Morge

 

Horea (1984)

Ora 20:10

Filmul este o evocare cinematografică a Răscoalei lui Horia, Cloşca şi Crişan. În Transilvania sfârșitului de secol XVIII, ţăranii se răscoală împotriva nobililor locali care anunță armata austriacă. Horea merge la Viena pentru a sta de vorbă cu împăratul Iosif al II-lea care îi dă asigurări pentru o rezolvare pașnică. Trimis apoi în Transilvania pentru anchetă, baronul Jankowitz îi condamnă la moarte pe Horea, Cloşca şi Crişan, care fuseseră trădaţi.

(w235) HoreaRegia: Mircea Mureşan

Scenariu: Titus Popovici

"Ovidiu Iuliu Moldovan își studiază cu atenție partitura mizând mai ales pe interioritate, sobrietatea, echilibrul țăranului și liniș­tea pe care i-o dă constatarea că, în ciuda înăbușirii ei, ridicarea mulțimii și-a atins sco­pul". (Alice Mănoiu, Revista Cinema, noiembrie 1984)


Cu: Ovidiu Iuliu Moldovan, Şerban Ionescu, Mircea Albulescu, Radu Beligan, Alexandru Repan, Ion Besoiu, Petre Gheorghiu.

Surse: aarc.ro, cinemagia.ro

***

Mai multe informații despre filmele de la TVR 2 aflați aici.

FILM.TVR.RO

Logo

 
România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...

„Picătura de cultură”: Olimpia Coman-Sipeanu, o viață de artist, restaurator și pedagog | VIDEO

Bucuria de a dărui bucurie. Prima parte a reportajului dedicat Olimpiei Coman-Sipeanu s-a difuzat marți, 23 aprilie, de la ora 18:20, la TVR ...

Echipa emisiunii „Tradiții” vă invită la o ediție cu gânduri alese, povețe spirituale, cântece pascale și secrete din bucătăria gospodinelor, ...