loader
Foto

Galerie foto

Ovidiu Ioaniţoaia şi Cristian Geambaşu vorbesc depre presa sportivă

la Nocturne , de la TVR 1, TVR HD şi TVR+, luni, 3 iunie, de la ora 23.00

 

De această dată, realizatoarea Marina Constantinescu plasează discuţia despre presa românească în zona gazetăriei sportive. Astfel, luni, 3 iunie, de la ora 23.00, la Nocturne, de la TVR 1, TVR HD şi TVR+, invitaţii Marinei Constantinescu sunt jurnaliştii Ovidiu Ioaniţoaia şi Cristian Geambaşu.

În demersul declarat de a face radiografia puterii verbului, a responsabilităţii, a compromisului, a vinei, a asumării, a derapajului, Marina Constantinescu va încerca să afle de la invitaţii ei parcursul profesional al fiecăruia, ce înseamă reuşita pentru o publicaţie, care este situaţia actuală a presei tipărite, cum se face presă sportivă în România.

„Când am început gazetăria, acum 40 de ani, scrierea unui articol era începutul şi sfârşitul gazetăriei. Astăzi, să scrii un articol nu mai reprezintă nici 10%", spune Ovidiu Ioaniţoaia. „Reuşita unui ziar înseamnă să vinzi ziarul. Restul e teorie. Iar presa scrisă este clar pierdere de viteză”, continuă gazetarul.

Cristian Geambaşu completează: „Publicul s-a dovedit tiran. El, în momentul de faşă, vrea cât mai mult, cât mai bun şi la cel mai mic preţ. Iar presa sportivă a avut întotdeauna costuri mai mari".

„Din păcate, nu avem obiceiul să citim ziare. Avem un handicap istoric şi din acest punct de vedere. New York Times a apărut în 1851. Şi tot îşi pune problema să renunţe la print şi să treacă pe net", continuă Ovidiu Ioaniţoaia.

Cei doi mai vorbesc despre presiunea timpului asupra gazetarului de presă sportivă – „meciul se termină la 21.00 şi eu trebuie să dau cronica la 20.45...", povesteşte Cristian Geambaşu. De asemenea, sunt aduse în discuţie, pe lângă sportul rege, şi celelalte discipline, care, în opinia celor doi gazetari, nu aduc atâtea reacţii şi comentarii precum articolele despre sau în legătură cu fotbalul.

În fiecare luni, de la ora 23.00, Marina Constantinescu stă de vorbă cu jurnalişti de impact din presa românească, fără nicio intenţie de a judeca, ci doar cu aceea de a înţelege derapajele de la deontologia profesiei de jurnalist. În noul sezon Nocturne, Marina Constantinescu încearcă o radiografie a societăţii şi, implicit, a presei româneşti prin interviuri cu jurnalişti de primă linie. „Noul este reprezentat acum de încercarea mea de a radiografia şi altfel ce înseamnă un lider de opinie, acela din mass media”. (Marina Constantinescu)

Dialogul pe teritoriul Nocturnelor s-a purtat cu jurnaliştii Marius Tucă, Liviu Mihaiu, Emil Hurezeanu, Mihai Gâdea, Robert Turcescu, Radu Banciu, Radu Moraru, iar după ediţia cu Ovidiu Ioaniţoaia şi Cristian Geambaşu, va urma Ion Cristoiu.

Întreaga colecţie de emisiuni Nocturne poate fi vizionată online pe www.tvrplus.ro, iar cei interesaţi pot interacţiona cu echipa emisiunii pe pagina de Facebook - http://bit.ly/NocturneTVR1.

 

Despre Nocturne

Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii Cabina de montaj, iar din 2001 povestea ei continuă cu Nocturne, emisiune difuzată de TVR1.
Nocturne este o reverenţă în faţa valorii, a verticalităţii morale şi profesionale, aşa cum o descrie şi Marina Constantinescu. „Nocturnele sunt poveşti cu şi despre oamenii din mine şi din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marilor valori, prea puţin cunoscute, pe de o parte, precum şi dialoghez cu mari personalităţi, prea bine cunoscute, pe care încercăm să le prezentăm, cu smerenie şi cu modestie, în imagini mai puţin bătătorite, cu stări mai puţin intuibile." Marina Constantinescu face echipă la Nocturne cu regizorul Aurel Badea şi producătorul Oana Cucuruzeanu.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Contractul de asigurare și contractul de întreținere

Luni, 29 aprilie, de la ora 21:00, TVR Internațional transmite o nouă ediție ”Avocatul dumneavoastră”.

Cine va tăia Nodul Gordian? Alianțe și conflicte în Orientul Mijlociu, o dezbatere în emisiunea „Omul și Timpul”

La TVR Cultural, Rafael Udriște ne așteaptă duminică, 28 aprilie, de la ora 17:00, la o nouă ediţie „Omul şi timpul”. Alături de invitatul său, ...

România - hub universitar important în domeniul învăţământului medical | VIDEO

La  emisiunea cu titlul inspirat din Constituţie, „Articolul VII" - Românii din străinătate, s-a discutat despre deficitul de personal din ...