„Ora Unirii”, o campanie a Televiziunii Române de 1 Decembrie

TVR.RO | Luni, 28 Noiembrie 2022
O gală eveniment prezentată de Irina Păcurariu şi Toni Grecu, o ediţie specială moderată de istoricul Adrian Cioroianu, materiale video dedicate Zilei Naţionale a României vorbesc de valoarea românilor în întreaga lume.

1 Decembrie este Ziua Unirii, a unității și a unicității românilor. Dacă la nivel vizual ziua de 1 Decembrie este asociată preponderent cu steagul tricolor și cu harta României Mari, în profunzime elementul cultural care întrupează unirea, unitatea și unicitatea românilor este hora. Această intuiție au avut-o participanții la unirea din 1859, care au ritualizat evenimentul prin celebra Horă a Unirii. Hora, însă, este un element identitar esențial. Ea exprimă felul românilor de a fi împreună: legați trupește (prinşi de mâini) de cei apropiați, dar și sufletește, prin privire, de cei aflaţi în faţa lor.

Pe 1 Decembrie, după „Telejurnal”, la TVR 1 a început „Ora Unirii”, o gală eveniment prezentată de Irina Păcurariu şi Toni Grecu, ce a adus în faţa telespectatorilor figuri emblematice ale Televiziunii Române, alături de invitaţi speciali, români care dovedesc, prin ceea ce fac zi de zi, că sunt exemple pentru comunitate şi ţară.

Marina Constantinescu, Alina Amza, Iuliana Tudor, Eda Marcus, Teodora Dragoi, Cristian Tabără, Virgil Ianţu, Adelin Petrişor, Mihai Rădulescu şi Doru Ionescu au introdus în scenă, pe rând, personalităţi precum creatoarea de modă Doina Levintza, Lăcrămioara Pop, păstrătoarea cântecului cu doba ţărănească, Constantin Chiriac, fondatorul şi directorul Festivalului Naţional de Teatru de la Sibiu, Bogdan Vârvoreanu, nepotul Elisabetei Rizea – exemplu de rezistenţă împotriva comunismului, tânărul sucevean George Găitan, câştigător al mai multor ediţii „Câştigă România!”, comandorul Cătălin Micloş, primul pilot şi primul instructor român de F16, Ayako Funatsu, japoneza care şi-a găsit fericirea printre români, muzicianul Mircea Florian şi alţii.

Zoli Toth Project şi Cobzality au îmbogăţit, prin momente muzicale spectaculoase, gala de joi seară, transmisă în direct, de la ora 21.00, la TVR 1. Pentru românii din afara graniţelor, „Ora Unirii” a fost transmisă simultan şi la TVR Moldova şi TVR Internaţional.

Evenimentul a fost precedat, de la ora 19.00, de o ediţie specială „Ora Unirii”, moderată de istoricul Adrian Cioroianu, în care i-a avut ca invitaţi pe Călin Stegerean, directorul Muzeului Naţional de Artă şi Paula Popoiu, directorul Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”. Un dialog despre istoria, cultura şi tradiţiile românilor. Ediţia specială a fost  simultan la TVR 1 şi la TVR Internaţional, iar de la ora 20.00, la TVR MOLDOVA.

(w640)

De altfel, sub genericul „Ora Unirii”, telespectatorii au urmărit, pe toate posturile TVR, începând de duminică, 27 noiembrie, o serie de materiale video dedicate Zilei Naţionale a României, cu şi despre români care fac dovada valorii lor în ţările în care trăiesc acum. Am făcut cunoștință cu români din afara ţării cunoscuți şi respectaţi de comunităţile din care fac parte şi care, prin intermediul acestor scurte filme, au ajuns cunoscuţi şi românilor de „acasă”.

(w640)

Editori de publicaţii în limba română, preşedinţi de asociaţii româneşti, care, prin activitatea lor, militează pentru păstrarea şi promovarea istoriei, culturii şi tradiţiilor româneşti acolo unde trăiesc, antreprenori şi cadre didactice, români aflaţi în toate colţurile lumii şi de care suntem mândri, fie că acum trăiesc în provinciile istorice (Cernăuţi, Tiraspol, Slatina, Timoc etc.) sau SUA, Japonia, Malaezia, Islanda, Franţa, Belgia, Noua Zeelandă, Olanda, Lituania.

TVR +
Canalul TVR YouTube