loader
Foto

Ora Regelui, de la Salonul de Carte din Paris la bucătăria Palatului Elisabeta

Sâmbătă, 6 aprilie, de la ora 13.00, la TVR 1 şi online pe TVR+

 

Biblioteca regală de la Peleş face subiectul unui reportaj pe care telespectatorii TVR 1 îl vor vedea sâmbătă, 6 aprilie, la Ora Regelui. Şi, pentru că emisiunea se difuzează la prânz, Alteţa Sa Regală Principesa Margareta a României găteşte trei reţete, în exclusivitate pentru emisiunea de la TVR 1. Tot în prima ediţie din luna aprilie a Orei Regelui va fi difuzat un reportaj având ca subiect Salonul de Carte de la Paris, unde, anul acesta, ţara noastră a fost oaspete de onoare.

O parte din cea mai valoroasă bibliotecă regală de la începutul secolului al XX-lea se află depozitată în Palatul Regal de la Peleş. Cel care a pus bazele acestei biblioteci a fost Regele Carol I. La sfârşitul domniei Regelui Carol I, biblioteca regală număra peste 30.000 de volume, distribuite în castelul Peleş, în Palatul Regal şi în Palatul Cotroceni. La Ora Regelui din această sâmbătă vom afla care este cea mai valoroasă carte din bibliotecă şi când s-a realizat ultima achiţie de carte.

În cadrul aceleiaşi emisiuni, Alteţa Sa Regală Principesa Margareta a României găteşte, în exclusivitate pentru telespectatorii TVR 1. Este bine cunoscută importanţa ospitalităţii în ritualul şi acţiunile publice ale Familiei Regale. Dar, atunci când ospitalitatea îmbracă veşmintele simbolice ale unei întregi naţiuni, istorii, culturi sau tradiţii, ea are un înţeles şi o însemnătate în plus. În exclusivitate pentru emisiunea Ora Regelui, Alteţa Sa Regală Principesa Margareta a României găteşte trei reţete din „Cartea Regală de Bucate”, chiar în bucătăria de la Palat.

La Paris, în cadrul celei de-a 33-a ediţii anuale a prestigiosului târg internaţional de carte „Salon du Livre”, a fost lansat volumul dedicat Majestăţii Sale Regelui Mihai I şi intitulat „L’année du Roi“. Volumul este bilingv, având, alături de textul în limba franceză, un text în limba engleză (“The King’s Year“). Înainte de lansare, Pavilionul România a găzduit conferinţa Alteţei Sale Principelui Radu al României, intitulată „Spiritualitatea românească în Europa secolului al XX-lea”. Ţara noastră a fost, în acest an, invitatul de onoare al Salonului Cărţii de la Paris. Telespectatorii Orei Regelui vor avea ocazia să vadă imagini de la vizita pe care preşedintele francez François Hollande a făcut-o la Pavilionul României, în deschiderea oficială a Salonului, într-un reportaj realizat de Cristina Ţilică.

Tot pe 6 aprilie, actorul Victor Rebengiuc vine la Ora Regelui să vorbească despre decoraţia regală Nihil Sine Deo, primită în numele Majestăţii Sale Regelui Mihai I, într-un interviu realizat de Bogdan Şerban Iancu.

Alteţele Lor Regale Principesa Moştenitoare şi Principele Nicolae au vizionat recent, la Teatrul Bulandra, spectacolul „Arlechino moare?”. Alteţele Lor Regale au dorit să susţină, prin prezenţa lor la această reprezentaţie, ideea primului spectacol de teatru experimental,  proiect iniţiat de actriţa Antoaneta Cojocaru.

Realizatori: Cristina Ţilică, Bogdan Şerban Iancu

Producător tv: Cristina Ţilică

 

 

Despre Ora Regelui la TVR 1:

Emisiunea Ora Regelui reflectă prezentul românesc prin prisma valorilor şi principiilor Coroanei. Pe durata unei ore, programul cuprinde reportaje, interviuri şi dialoguri pe teme culturale, diplomatice, religioase, politice, juridice, economice, constituţionale – toate din perspectiva reprezentării statale şi a intereselor fundamentale româneşti. Ora Regelui încearcă, prin dovezi şi mărturii, să facă lumină în istoria României, reinterpretată şi modificată în ultimii 70 de ani, să ofere românilor adevărul despre perioada monarhiei, despre rolul Regelui Carol I în modernizarea ţării sau câştigarea independeţei, despre cum a ajutat Casa Regală România, despre rolul Regilor României în evoluţia societăţii româneşti. În emisiunea Ora Regelui de la TVR 1, telespectatorii pot urmări imagini de arhivă cu şi despre toţi regii şi reginele României, începând cu Regele Carol I şi Regina Elisabeta, Regele Ferdinand, Maria, copiii acestora, Regina Mamă Elena, Regele Mihai, Principesa Moştenitoare Margareta, dar şi imagini actuale, din viaţa de zi cu zi a Casei Regale a României. În programul realizat de echipa de patru profesionişti ai TVR - realizatorii Camelia Csiki, Bogdan Şerban Iancu, Marilena Rotaru şi producătorul Maria Cristina Ţilică - apar oameni de ştiinţă, de artă, diplomaţi, scriitori, precum şi analişti români şi străini. De asemenea, sunt ilustrate cele mai semnificative şi prestigioase prezenţe regale româneşti în capitalele lumii. Emisiunea poate fi urmărită şi online, pe www.tvrplus.ro.

FILM.TVR.RO

Logo

 
Reporter special - Matematica în universul adolescenței | VIDEO

Joi, 18 aprilie, de la ora 18.30, la TVR Iași, am vorbit despre voință, perseverență și perfomanță în școala românească.

„Înapoi la argument”: Dialogurile lui H.R. Patapievici cu Andrei Pleșu și Radu Paraschivescu (2007), redifuzate la TVR Cultural

Între 15 și 19 aprilie, TVR Cultural redifuzează dialogurile lui Horia Roman Patapievici cu Adrian Papahagi, Teodor Baconschi, Dan Burlac, Radu ...

„M-am făcut actriță ca să scap de plictiseală”! Cerasela Iosifescu e invitata Marinei Constantinescu la „Nocturne”

Dezarmant de sinceră. Şi talentată. Şi rebelă. Actriţa Teatrului Nottara, Cerasela Iosifescu, vine la „Noctune”, pe TVR 1. Despre iubiri pe ...