loader
Foto

Omagiu pentru Draga Olteanu Matei, la Duminica filmului românesc

TVR 2 a difuzat pe 22 noiembrie două filme In Memoriam Draga Olteanu Matei - „Cucoana Chirița", de la ora 13:10, și „Patima", de la ora 20:10, filme ce au putut fi urmărite pe TVR+ la ora difuzării.

 

Comedia „Cucoana Chiriţa", în regia lui Mircea Drăgan, îi are în distribuție pe Draga Olteanu Matei, Dem Rădulescu, Ileana Stana Ionescu.

În ecranizarea după piesele lui Vasile Alecsandri, Chiriţa se întoarce de la Paris la Bârzoieni, cu dorinţa de parvenire. La conac se instalează cheful şi voia bună, dar apar şi mici conflicte, în special cu bărbatul ei, ispravnic, nemulţumit de noile obiceiuri ale nevestei, care vrea să-şi „franţuzească" întreaga familie. Pe duducile Aristiţa şi Calipsiţa, fiicele „educarisite şi parisuite”, Chirița le vrea măritate cu bărbaţi de soi, prin care să se urce „sus, sus, sus, tot mai sus”.

(w882)

Draga Olteanu Matei a fost cea care a avut ideea transpunerii piesei pe ecran. A lucrat peste cinci ani la definitivarea scenariului şi a respectat cu acurateţe versurile şi cântecele comice ale lui autorului.

„Peripeţiile cucoanei Chirița izbutesc sa învingă vremea. Chiriţa este o cocheta bătrână şi, totodată, o bună mamă, o burgheză cu dor de parvenire, dar şi o inteligenţă deschisă pentru ideea de progres, o bonjouristă." (George Călinescu)

(w882)

De la ora 20:10, puteți urmări filmul „Patima", în regia lui George Cornea. Îi revedem pe Draga Olteanu Matei, Gheorghe Cozorici, Emanoil Petruţ, Mariana Buruiană.

După al Doilea Război Mondial, pentru a-şi proteja copiii de sărăcie, văduva Păuna Varlam se căsătorește din interes cu proprietarul unui atelier de cojocărie din Lugoj şi reușește să deschidă o fabrică de produse din piele. Rămasă din nou văduvă, femeia își pierde economiile în urma reformei monetare din 1947 și apoi și fabrica, după naţionalizare, în 1948.

(w882) Draga Olte

În acest rol, Draga Olteanu Matei a beneficiat de o partitură generoasă, în care și-a putut da măsura talentului uriaș și în dramă, nu doar în comedie.

***
Mai multe informații despre filmele programate la TVR 2 puteți afla aici.

FILM.TVR.RO

Logo

 
„Istoria literaturii române contemporane”. Alex Ștefănescu: Matei Călinescu a fost un lider de opinie al generației de după 1960

Între 15 și 21 aprilie, la „Istoria literaturii române contemporane”, TVR Cultural îi invită pe telespectatori să afle, de la regretatul critic ...

„Dialog printre comploturi, cu misteriosul domn Virgil Măgureanu”. Joi, la „Dosar România” | VIDEO

Primul director al SRI face dezvăluiri într-un interviu acordat în exclusivitate jurnalistului TVR Răzvan Butaru pentru „Dosar România”. ...

Doamna Lia de la farmacie – un nou vis împlinit, vineri, la TVR 1

Pe 19 aprilie, Lia Bugnar îşi joacă propriul rol – cel care ar fi putut fi însăşi viaţa ei, dacă scena nu ar fi ales-o. Basti Ţopescu îi ...