Omagiu pentru Draga Olteanu Matei, la Duminica filmului românesc

TVR.RO | Miercuri, 18 Noiembrie 2020
TVR 2 a difuzat pe 22 noiembrie două filme In Memoriam Draga Olteanu Matei - „Cucoana Chirița", de la ora 13:10, și „Patima", de la ora 20:10, filme ce au putut fi urmărite pe TVR+ la ora difuzării.
Draga Olteanu - Chirita

Comedia „Cucoana Chiriţa", în regia lui Mircea Drăgan, îi are în distribuție pe Draga Olteanu Matei, Dem Rădulescu, Ileana Stana Ionescu.

În ecranizarea după piesele lui Vasile Alecsandri, Chiriţa se întoarce de la Paris la Bârzoieni, cu dorinţa de parvenire. La conac se instalează cheful şi voia bună, dar apar şi mici conflicte, în special cu bărbatul ei, ispravnic, nemulţumit de noile obiceiuri ale nevestei, care vrea să-şi „franţuzească" întreaga familie. Pe duducile Aristiţa şi Calipsiţa, fiicele „educarisite şi parisuite”, Chirița le vrea măritate cu bărbaţi de soi, prin care să se urce „sus, sus, sus, tot mai sus”.

(w640)

Draga Olteanu Matei a fost cea care a avut ideea transpunerii piesei pe ecran. A lucrat peste cinci ani la definitivarea scenariului şi a respectat cu acurateţe versurile şi cântecele comice ale lui autorului.

„Peripeţiile cucoanei Chirița izbutesc sa învingă vremea. Chiriţa este o cocheta bătrână şi, totodată, o bună mamă, o burgheză cu dor de parvenire, dar şi o inteligenţă deschisă pentru ideea de progres, o bonjouristă." (George Călinescu)

(w640)

De la ora 20:10, puteți urmări filmul „Patima", în regia lui George Cornea. Îi revedem pe Draga Olteanu Matei, Gheorghe Cozorici, Emanoil Petruţ, Mariana Buruiană.

După al Doilea Război Mondial, pentru a-şi proteja copiii de sărăcie, văduva Păuna Varlam se căsătorește din interes cu proprietarul unui atelier de cojocărie din Lugoj şi reușește să deschidă o fabrică de produse din piele. Rămasă din nou văduvă, femeia își pierde economiile în urma reformei monetare din 1947 și apoi și fabrica, după naţionalizare, în 1948.

(w640) Draga Olte

În acest rol, Draga Olteanu Matei a beneficiat de o partitură generoasă, în care și-a putut da măsura talentului uriaș și în dramă, nu doar în comedie.

***
Mai multe informații despre filmele programate la TVR 2 puteți afla aici.

TVR +
Canalul TVR YouTube