loader
Foto

Omagiu adus Doamnei Munţilor, pe scena Festivalului-Concurs „Lucreția Ciobanu” | VIDEO

În 2024 se împlinesc 100 de ani de la nașterea Doamnei Munților, iar Junii Sibiului celebrează 80 de ani de activitate neîntreruptă. Iuliana Tudor şi echipa ei ne invită să urmărim câteva emisiuni de la ediţia a VII-a a Festivalului-Concurs „Lucreţia Ciobanu”.

 

Într-un omagiu adus Doamnei Munților, peste 200 de artiști au urcat pe scena Festivalului-Concurs „Lucreția Ciobanu”, în luna aprilie, în total 14 ore de spectacol. Dinamismul dansurilor populare, emoția cântecelor populare și căldura extraordinară a publicului au fost elementele de succes ale celei de-a VII-a ediții a Festivalului - Concurs al Cântecului Popular Românesc „Lucreția Ciobanu” de la Sibiu. Iuliana Tudor şi echipa ei ne aduc cele mai frumoase momente de pe scena festivalului în câteva ediţii pe care le vom urmări la TVR 1 începând de duminică, 23 iunie.

(w882)

„Mă bucur că pentru cinstirea Lucreției Ciobanu am organizat cu succes și cea de-a VII-a ediție a Festivalului. Acest festival are o însemnătate specială pentru noi, Junii Sibiului, căci Lucreția Ciobanu a făcut parte din marea familie artistică Junii Sibiului, împreună au colindat lumea și au vorbit, prin cântec și joc, despre frumusețea tradițiilor românești. În anul 2024, în care se împlinesc 100 de ani de la nașterea Doamnei Munților, iar Junii Sibiului celebrează 80 de ani de activitate neîntreruptă, artiști din țara întreagă, ansambluri folclorice și tineri interpreți de muzică populară au ilustrat frumusețea folclorului din România întreagă”, a declarat Silvia Macrea, directorul festivalului.

(w882)

Dinamica manifestare, în cadrul căreia au făcut casă bună cântecele, jocul popular și imaginile video de arhivă, va putea fi urmărită şi de telespectatorii TVR 1 duminica, de la ora 21.00. În prima ediţie, pe 23 iunie, Iuliana Tudor ne aduce de pe scena din Sibiu spectacolul de excepție susţinut de Junii Sibiului pentru a marca aniversărea a 80 de ani de activitate neîntreruptă, precum şi gala laureaţilor. Junii Sibiului au avut alături tineri interpreți ai scenei muzicii populare românești, într-un concept artistic unic, semnat de Silvia Macrea.

(w882)

Ne vom bucura să-i ascultăm şi vedem pe interpreţii Oana Tomoioagă, Paul Ananie, Alexandru Brădățan, Andreea Haisan, Iulia Mihai, Ionuț Cocoș, Marian Medregoniu, Emilia Dorobanțu, Bogdan Cioranu, Codruța Rodean, Virginia Irimuș, Daniel Pop.

Le va fi alături Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”

Coregrafia: Theodor Vasilescu și Silvia Macrea; asistent coregraf: Alesea Sas

Acompaniamentul orchestral este asigurat de Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”.

Dirijori: Cristian Obrejan și Radu Dinescu

Director festival: Silvia Macrea

(w882)

20 de tineri interpreți, din marile zone etnografice ale țării, au intrat în concurs în zilele de 8 și 9 aprilie, pentru a dovedi că sunt buni promotori ai cântecului popular românesc, ai diversității și autenticității lui, că dețin calităţile vocale şi interpretative necesare pentru a accede pe marile scene. Evoluțiile lor au fost apreciate de juriul de specialitate format din: prof. dr. Elise Stan, etnomuzicolog, realizator de emisiuni la Televiziunea Română - președintele juriului; prof. univ. dr. Ilie Moise - etnolog, cercetător științific la Institutul de Cercetări Socio - Umane din Sibiu al Academiei Române; Carmen Popovici Dumbravă - profesor de canto la Școala Populară de Arte din Timișoara și interpretă de muzică populară; Ionuț Fulea - interpret de muzică populară, Președintele Uniunii Artiștilor Interpreți de Folclor muzical din România, Nineta Popa Ionescu - interpretă de muzică populară, dr. Cristian Obrejan – orchestrator și dirijor al orchestrelor ansamblurilor folclorice profesioniste „Cindrelul-Junii Sibiului” și „Brâulețul” din Constanța; Ana-Maria Voicu, producător artistic al talent show-ului „Vedeta Populară”, difuzat de Televiziunea Română; Dorinel Gavriluț- interpret de muzică populară, câștigătorul trofeului ediției a VI- a Festivalului - Concurs „Lucreția Ciobanu” și dr. Silvia Macrea, director festival.

(w882)

Concursul a fost urmat în ambele zile de spectacole extraordinare de folclor, în cadrul cărora au evoluat colegi de breaslă din generația Lucreției Ciobanu, interpreți sibieni, foști laureați ai festivalului și generații de dansatori din familia Junilor Sibiului. Cu toții au adus în șezătoare cântecul, jocul și voia bună, dar și momente de suflet, ce au evocat personalitatea Doamnei Munților. Imagini din serile de concurs şi de festival vom putea urmări şi în următoarele zile de duminică, la TVR 1.

(w882)

Iuliana Tudor a prezentat spectacolele desfăşurate la Sibiu în fiecare dintre cele trei seri. A VII-a ediție a Festivalului-Concurs al Cântecului Popular Românesc „Lucreţia Ciobanu” a fost organizată de Consiliul Judeţean Sibiu şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul - Junii” Sibiu.

credit foto: FB Ansamblul Folcloric Profesionist Cindrelul - Junii Sibiului

FILM.TVR.RO

Logo

 
Andra Soceanu: „Am plâns de bucurie împreună cu tatăl meu! Am simțit că aparțin unei țări care a câștigat”

În această vară, Jocurile Olimpice aduc sportul de elită şi eroii lui alături de inima ta!... Te provocăm să intri în arena celei mai mari ...

Vacanță pentru elevi, muncă pentru constructori | VIDEO

Unul dintre cele mai importante programe de investiții în şcolile ieşene se derulează în această vară. 14 unităţi de învăţământ sunt sub schele ...

Drama românească „Epava”, în 18 iulie, la TVR Cultural. Regizorul Cornel Gheorghiță: Am trăit schimbarea din 1989 și mi s-a părut că am trecut dintr-o lume în alta

Între 15 și 21 iulie, telespectatorii TVR Cultural sunt invitați să urmărească dramele „Spirala” (2021), „Epava” (2019) și „Monștri.” (2019) și ...